Tiia Skyttä, tradenomi

Australian auringon alta wellness-opintojen pariin Kuopioon

Keväällä 2017 yhteishaun aikoihin asustelin Australian itärannikolla, jossa vietin jo toista aurinkoista working holiday -vuottani. Tiesin Suomeen paluun kuitenkin koittavan ennemmin tai myöhemmin ja toisinaan mietin pääni puhki, että mitä ihmettä oikein ryhtyisin tekemään kotiin palattuani. Aikoinani olin lähtenyt etsimään elämälleni uutta suuntaa pallon toiselta puolelta, kuitenkin koin olevani vain enemmän sekaisin vaihtoehtojeni kanssa.

Olin kyllä haaveillut korkeakouluopinnoista ja parina vuonna olin lukenut liiketalouden pääsykoemateriaalejakin, mutta valintakokeeseen asti ei mielenkiintoni ollut vielä koskaan riittänyt. Kartoittaessani tulevia työ- ja koulutusmahdollisuuksiani Suomessa, päädyin Savonian sivuille lukemaan wellness-liiketoiminnan tutkintokuvausta. Mitä pidemmälle luin, sitä varmemmaksi tulin siitä, että olin löytänyt tutkinnon, jossa yhdistyisivät juuri ne mielenkiinnon kohteet, joiden parissa toivoisin tulevaisuudessa työskenteleväni.

Olen opiskellut kauneudenhoitoalan perustutkinnon ja alan osaamisen syventäminen oli pitkään kummitellut mielessäni. Tämän lisäksi ravitsemukseen ja yksilön hyvinvoinnin edistämiseen liittyvät asiat kiinnostavat minua. Aika-ajoin tuntuikin liian haastavalta valita, että mihin suuntaan lähtisi opiskelujen suhteen, koska niin moni asia kiinnosti. Wellness-tradenomin opinnoissa näin mahdollisuuden yhdistää kaikkia kiinnostuksen kohteitani, sillä koin, että tutkinto antaisi liiketalouden osaamista sekä tarjoaisi lisää tietämystä hyvinvointi- ja kauneudenhoitoalasta. Ulkomailla asuminen oli tuonut runsaasti uutta perspektiiviä ja ideoita hyvinvointialan yritys- ja työmahdollisuuksista ja antoi sen viimeisen kipinän lähteä opiskelemaan omaa unelma-alaa.

Kevään aikana mietitytti, kuinka tulisin selviytymään opiskelijaelämästä taloudellisesti. Kun on ehtinyt tottua työelämään ja tiettyyn tulotasoon, opintotuella kituuttaminen ei kuulostanut houkuttelevalta. Minua myös jännitti, miten sopeutuisin jälleen koulumaailmaan ja olisinko luokkamme vanhin opiskelija 28 vuoden iässä. Palasin Suomeen toukokuun lopussa, opiskelin pääsykoemateriaalia ahkerasti, ilmestyin koepäivänä paikalle ja viikkojen jännittämisen jälkeen sain tiedon, että olin tullut valituksi wellness-tradenomiopintoihin. Edessä olisi siis muutto jälleen uuteen kaupunkiin, tällä kertaa Kuopioon.

Ajatuksia opiskelusta ja tulevaisuudesta

Wellness-liiketoiminnan opiskelu on ollut mielenkiintoista ja käytännönläheistä. Opinnoissa painotetaan liiketoimintaa, ja käytännön opiskelu toteutuu esimerkiksi oman oppiyrityksen perustamisen ja pyörittämisen kautta. Hyvinvointialaan olemme päässeet tutustumaan oman opintojakson ja lukuisten yritysvierailujen kautta. Erilaiset projektityöt sekä ryhmätyöskentely, jota etenkin näin ensimmäisenä vuonna on ollut runsaasti, on ollut mielekäs tapa opiskella. Ryhmässä oppii huomaamattaan myös muilta opiskelijoilta erilaisia asioita, joita koulussa ei välttämättä muuten edes tulisi opiskeltua.

Opiskelijan elämä on ollut kaikin puolin antoisaa ja todella mukavaa. Stressasin turhaan, että olisin liian vanha, sillä luokaltamme löytyy paljon eri-ikäisiä ja erilaisilla taustoilla varustettuja mahtavia tyyppejä, joista osan kanssa on tullut solmittua varmasti elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Ja niin, sen taloudellisen puolen olen saanut ratkaistua sillä, että työskentelen osa-aikaisesti opintojeni ohella.

Valmistuttuani toivoisin voivani työskennellä tehtävissä, joiden kautta pääsee vaikuttamaan ja parantamaan yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia tai kehittämään hyvinvointipalveluita. Kiinnostavien aiheiden opiskelu omaa tulevaisuuden haaveammattia varten motivoi toden teolla ja saa paiskimaan kovasti töitä. Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä tavoittelemaan omia unelmiaan. Alussa se vain vaatii hieman rohkeutta ja viitseliäisyyttä, että se ensimmäinen askel kohti tavoiteltavaa päämäärää tulee otettua.

Tiina Skytta
Tiina Skytta

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!