Tiina Lustig, tradenomi (AMK)

Lukiossa minulle ei ollut vielä selvää, mitä haluan lähteä opiskelemaan ja mitä haluan tehdä isona, joten ylioppilaskirjoitukset menivät aika pitkälti penkin alle. Minulle oli kuitenkin selvää se, että haluan jatkaa opintojani kotikaupungissani Kuopiossa ja mielellään ilman välivuotta. Minua kiinnosti jonkin verran kaupallinen ala, joten hain kevään 2019 yhteishaussa muun muassa Savoniaan opiskelemaan tradenomiksi, mutten päässyt sisään.

Kuulin kesän aikana polkuopintojen mahdollisuudesta, ja päädyin hakemaan Savoniaan vielä sitä kautta. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä polkuopintojen avulla pääsin aloittamaan opinnot tutkinto-opiskelijoiden joukossa syksyllä 2019 ilman välivuotta, kuten olin jo lukiossa haaveillut.

Polkuopintojen avulla pääsin tutustumaan hienoihin ihmisiin ja sain paljon uusia ystäviä. Polkuopintojen aikana minulle kirkastui se, että haluan opiskella tätä alaa, ja seuraavana syksynä (2020) pääsin jatkamaan opintojani tutkinto-opiskelijana. Valitsin taloushallinnon suuntautumisekseni, koska koin sen tulevaisuuteni kannalta hyödyllisemmäksi, kuin myynnin ja markkinoinnin.

Taloushallinnon aineopinnoissa oli riittävästi haastetta, jonka takia opiskelu pysyi mielenkiintoisena. Valinnaisten opintojen avulla pystyin luomaan opinnoistani omannäköisen kokonaisuuden. Savoniassa valinnaisia opintoja on laajasti tarjolla ja lisäksi CampusOnlinen kautta voi opiskella muiden korkeakoulujen tarjoamia opintojaksoja, jolloin kaikille löytyy varmasti mielekkäitä opintoja.

Oman tulevaisuuteni kannalta merkittävimmät opintojaksot olivat harjoittelu ja opinnäytetyö. Sain erinäisten sattumusten kautta hyvän harjoittelupaikan erääseen kiinteistöpalvelualan yritykseen, jossa pääsin tekemään todella paljon erilaisia työtehtäviä aina myynnistä henkilöstöhallintoon. Harjoittelun kautta sain myös itselleni erittäin mielekkään opinnäytetyöaiheen, josta myös yritys hyötyi merkittävästi.

Opinnäytetyö ja harjoittelu kasvattivat ammatillista osaamistani merkittävästi ja ilman niitä en varmastikaan olisi saanut tästä tutkinnosta näin paljon irti. Erityisesti opinnäytetyö oli minulle merkittävä kasvunpaikka, sillä sen avulla pystyin haastamaan itseäni todenteolla ja minun täytyi itse ottaa vastuu omasta tekemisestäni. Käytin opinnäytetyöhön todella paljon aikaa ja panostin siihen ehdottomasti eniten koko opiskeluaikaani peilaten. Eikä panostaminen todellakaan mennyt hukkaan, vaan lopputuloksesta ja arvosanasta sai olla erittäin tyytyväinen ja ylpeä. Lisäksi opinnäytetyön hyödyt yrityksen kannalta olivat merkittävät.

Valmistuin tradenomiksi kolmannen opiskeluvuoden keväällä (2022). Jo ennen valmistumistani työllistyin palvelupäälliköksi tähän samaan yritykseen, jonne suoritin harjoitteluni ja tein opinnäytetyöni. Savoniassa ei siis turhaan korostettu harjoittelun ja opinnäytetyön merkitystä ensimmäisen työpaikan saamisessa.

Vinkkini tuleville opiskelijoille:

Tulevan opiskelijan ei kannata lannistua, vaikka ei olisi varma toisen asteen koulun jälkeen, että mitä haluaa opiskella tai jos ei pääsisi ensimmäisellä hakukerralla kouluun.

Tulevien opiskelijoiden kannattaa muistaa polkuopintojen mahdollisuus, sillä ne ovat erinomainen reitti kohti ammattikorkeakoulututkintoa. Itse olen elävä esimerkki siitä, kuinka polkuopintojen kautta voi päästä kouluun, saada tutkinnon ja päästä itselle mielekkäisiin töihin. Vaikka polkuopinnot suoritetaan ovat omakustanteisesti ja ilman opiskelijan etuja ja tukia voin vain suositella niitä kaikille tuleville opiskelijoille.

Savoniassa polkuopinnot toimivat moitteettomasti ja polkuopiskelija pääsee opiskelemaan tutkinto-opiskelijoiden joukossa ihan kuin kaikki muutkin. Lisäksi polkuopinnoissa on se hyvä puoli, että jos opiskelemasi ala ei tunnukaan omalta, et menetä polkuopintojen seurauksena ensikertalaisuutta, vaan voit edelleen hakea muihin kouluihin ensikertalaisena.

Kuten jo aiemmin mainitsin, opinnäytetyön ja harjoittelun merkitys on suuri erityisesti ensimmäisen työpaikan hankinnassa, joten tulevan opiskelijan kannattaa valita harjoittelupaikka ja opinnäytetyönaihe huolella. Tämän lisäksi harjoittelusta saa kaikista eniten irti silloin, kun saa tehdä monenlaisia töitä ja saa vastuuta. Lisäksi opinnäytetyön aiheen merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä jos aihe on itselle mielekäs ja kiinnostava, sen tekemiseen panostaa todella paljon, jolloin siitä saa myös eniten irti.


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!