Viljami Turpeinen, tradenomi

Oma opintomatkani Savoniassa

Aloitin opiskelun Savoniassa syksyllä 2016 ja erikoistuin myyntiin ja markkinointiin. Näin jälkeenpäin ajateltuna olin alussa todella kysymysmerkkinä oman suuntautumisen ja tavoitteiden kanssa. En välittänyt suuremmin opintomenestyksestä, kunhan vain kursseista läpi pääsin. Olin käytännössä jo päättänyt, että tämän koulun jälkeen en ole hakemassa jatko-opintoihin.

Opintojen aikana ajatukset ja suunnitelmat voivat kuitenkin muuttua moneen kertaan ja näin minulle kävi. Jonkinlainen herääminen tapahtui toisen vuoden loppupuolella ja halusinkin Savonian jälkeen päästä suorittamaan maisterin tutkinnon. Keskiarvon korottaminen on muuten yllättävän tuskallinen taival, jos ensimmäiset vuodet on rullannut tyhjäkäynnillä.

Kansainvälistä kokemusta ja ystäviä ympäri maailmaa

Savonialla on paljon partnerikouluja, joista jokaiselle löytyy varmasti se oma. Itse suoritin toisena vuonna vaihto-opiskelujakson Maltan yliopistossa. Vaihtokohteelle asetin kolme kriteeriä: aurinkoa, lämpöä ja merta. Puoli vuotta Maltalla meni jossain määrin retkottelun merkeissä; kaikki kurssini olin puristanut kahdelle viikonpäivälle ja loput päivät sain olla vapaalla. Asuimme residenssillä, joka koostui noin 200 vaihto-opiskelijasta. Illat pelailtiin korttia, oltiin altaalla, lähdettiin porukalla syömään tai mikäli halusi juhlia, niin sekin onnistui jokaisena viikonpäivänä.

Jotta vaihdosta ei saisi aivan liian leppoista kuvaa, toivat kaikki tentit lukukauden lopussa kuitenkin runsaasti työtä, mutta ne eivät olleet ylitsepääsemättömän haastavia. Vaihdosta jäi käteen kielitaitoa, itsevarmuutta ja hyviä ystäviä.

Maltan yliopiston residenssi
Maltan yliopiston residenssi

Vaihdosta palattuani vietin kuukauden Suomessa, jonka jälkeen lähdin suorittamaan harjoittelua Suomen suurlähetystöön Lontooseen. Harjoittelupaikka aukeni minulle avoimen hakemuksen kautta. Maltan rennon ilmapiirin jälkeen vilkas ja työn puolesta haastava Lontoo toi mukavaa vaihtelua. Työ suurlähetystössä oli briteissä tyypillinen nine-to-five sekä sisällöltään todella monipuolinen.

Harjoittelun suhteen suosittelen viiden kuukauden mittaista jaksoa, sillä se mahdollistaa monesti pääsyn haastavampiin tehtäviin. Tämä johtuu siitä, että haastavammissa tehtävissä kouluttaminen kestää pääsääntöisesti pidempään ja rekrytoiva yritys haluaa saada harjoittelijasta myös hyötyä irti.

Viimeinen vuosi Savoniassa oli selvästi edellisiä vuosia työläämpi, koska silloin minulla oli edessä se raskas keskiarvon korotus sekä opinnäytetyön laatiminen, josta oli myös tarkoitus saada hyvä arvosana. Viimeisen vuoden kesällä lähdin töihin vesipuistoon Amerikan itärannikolle, Ocean Cityyn. Siellä toimin aluksi hengenpelastajana, mutta nopeasti sain lisää vastuuta tiimin johtajana ja minulla oli vastuullani 25 kansainvälisen työntekijän ryhmä sekä ongelmatilanteiden johtaminen.

Kesätyön sain Suomi-Amerikka Yhdistyksen kautta. Työ antaa loistavan mahdollisuuden työskennellä pari kuukautta täydellä liekillä, minkä jälkeen on mahdollisuus lähteä kiertelemään ympäri Amerikkaa.

Ocean City
Ocean City

Tradenomiopinnoista saamani kansainvälisen kokemuksen sekä markkinoinnin osaamisen ansiosta lähden seuraavaksi Kööpenhaminaan tekemään digitaalista markkinointia kiinnostavaan kasvuyritykseen. Tulen myös hakemaan seuraavassa haussa yliopistoon maisteriopintoihin; luultavasti suuntaudun kansainväliseen liiketoimintaan, johtamiseen tai markkinointiin.

Havaintoja ja tipsejä opinnoista

Omat opintoni Savoniassa alkavat olla paketissa. Eniten jään kaipaamaan Microkadun kampuksen loistavia puitteita, joissa opiskellaan yritysten keskellä sekä yleistä opiskelijoiden positiivisuutta ja yhteisöllisyyttä, jota Savoniassa on.

1. Erottaudu joukosta

Meitä tradenomeja valmistuu todella paljon. Rekrytoinnit ovat monesti erittäin kilpailtuja ja myös kovatasoisia. Olen havainnut, että ne pärjäävät, jotka pystyvät erottautumaan massasta. Savonia antaa tähän hyvät puitteet, toki tämä vaatii myös itseltä vähän pelisilmää. Yksinkertaisimmillaan erottautumiseen voi riittää hyvä koulumenestys, toisaalta se voi olla myös kuuluminen hallitustoimintaan, kansainvälinen kokemus tai vaikkapa toisen pääaineen rakentaminen valinnaisista opinnoista.

2. Hyödynnä CampusOnlinea

Kursseista saa enemmän irti, kun ne eivät tunnu pakkopullalta, vaan oikeasti kiinnostavat. Tutkinnon aikana olen suorittanut kahdeksan eri koulun opintoja. CampusOnline kokoaa Suomen ammattikorkeakoulujen kurssitarjonnan yhteen lokaatioon. Kurssit valitaan, suoritetaan ja arvioidaan verkossa. Kursseja voi sijoittaa oman tarpeensa mukaan valinnaisiin tai jopa pakollisiin opintoihin ja myös näin kirittää tai nopeuttaa omaa valmistumista. Todella helppoa, todella hyödyllistä.

3. Älä noudata opintosuunnitelmaa liian orjallisesti

Uskon, että opintosuunnitelman tavoitteena on luoda selkäranka opinnoille. Se myös näyttää ideaalin rytmin opinnoille, harjoitteluille ja opparille. Havaitsin kuitenkin, että Savonia antaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä asioita toisin, jos vain itse osaa olla aktiivinen. Esimerkiksi opintojen aikana pystyy suorittamaan kaksi vaihto-opiskelujaksoa tai harjoittelun heti opintojen alkuvaiheessa tai juuri ennen valmistusta. Kannattaakin pohtia, mikä rytmitys sopii itselle parhaiten.

Suomen suurlähetystö Lontoossa.
Suomen suurlähetystö Lontoossa.

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!