Opiskelijoita pitkän pöydän ääressä.

AMK-opinnot lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville

Opiskeletko lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa? Tiesitkö, että voit suorittaa opintojesi aikana ammattikorkeakouluopintoja?

Opintoihin ilmoittaudutaan avoimen amk:n kautta ja ne ovat samoja, joita tutkintokoulutuksissa opiskellaan. Opinnot hyväksiluetaan vastaaviin tutkinto-opintoihin Savoniassa.

Osa avoimen amk:n opintotarjonnasta on ylemmän amk:n opintoja, joihin yleensä on pohjakoulutusvaatimuksena suoritettu korkeakoulututkinto, ellei opintojakson kuvauksessa ole muuta mainittu.

Tarjolla on useita vaihtoehtoja tehdä amk-opintoja jo toisen asteen aikana:

1. Avoimen amk:n opintojaksot lähi-, monimuoto- tai verkko-opintoina

Osa avoimen amk:n opinnoista on verkkokursseja, jotka voi opiskella nonstoppeina oman aikataulun mukaisesti. Opintojaksojen aikataulut ja muut yksityiskohdat käyvät ilmi koulutuskalenterista. Avoimen amk:n koulutuskalenterissa tarjolla olevat yksittäiset opintojaksot ovat lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville maksuttomia.

Tutustu avoimen amk:n opintotarjontaan koulutuskalenterissa tästä

Kun olet tutustunut koulutuskalenterin opintotarjontaan ja löytänyt sieltä sopivan opintojakson, varaa aika omalle opinto-ohjaajallesi. Sovi hänen kanssaan opintojakson sijoittumisesta opintoihisi.

Koulutuskalenterin opintojaksokuvauksessa on tieto mahdollisesti vaadittavasta edeltävästä osaamisesta. 

AMK-opintojaksojen työmäärä määritellään opintopisteinä. Yksi opintopiste on noin 27 tuntia opiskelua. Erityisesti verkko-opinnoissa opiskelun aikataulutus on tärkeää, jotta osaat varata riittävästi aikaa opintojakson suorittamiseen.

Toimi näin – ilmoittautumisohjeet

Avaa koulutuskalenterissa opintojakso, jonka suorittamisesta olet sopinut oman opon kanssa. Kun ilmoittaudut, valitse ilmoittautumisvaihtoehdoista ”Ilmoittaudun avoimen amk:n opiskelijaksi, maksuton opiskelu”. Merkitse lisätietokenttään ”Olen 2. asteen opiskelija”. Täytä muut tiedot normaalisti. Ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistusviestin sähköpostiisi.

Poikkeuksia maksuttomuuteen ovat hygienia- ja anniskelupassi sekä ensiapukortti, joista peritään maksu. Nämä maksut maksetaan ilmoittautumisen jälkeen saamasi vahvistusviestin kautta.

Ennen opintojen alkamista saat sähköpostiisi ohjeet opintojen aloittamisesta sekä ohjeet Savonian tietoverkkotunnuksia varten.

2. Jatkoväylät ammatillisen koulutuksen opiskelijoille

Jatkoväyläksi kutsutaan korkeakouluopintoja, joita voit tehdä avoimessa ammattikorkeakoulussa osana ammatillista tutkintoa. Savoniassa väyläopintoja on tarjolla liiketalouden ja agrologin tutkintoon.

3. Kesälläkin voi opiskella!

Kaikki Savonian tarjoamat kesän opinnot ovat verkko-opintoja, joten ne eivät ole sidottuja aikaan eikä paikkaan. Kesän opintotarjonta julkaistaan vuosittain maalis-huhtikuussa.

Kesäopiskeluvaihtoehdot löydät tästä

4. Mitä lukion ja ammatillisen koulutuksen jälkeen?

Savoniasta löydät laajan sekä suomen- että englanninkielisen jatko-opintotarjonnan. Jos et vielä tiedä, mitä haluat opiskella, tutustu eri vaihtoehtoihin rauhassa.

Tutustu eri vaihtoehtoihin tästä

Voit opiskella maksutta Savonian avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, kun olet valmistunut tutkintoon Pohjois-Savon alueen ammatillisesta oppilaitoksesta tai lukioista ja aloitat opinnot vuoden sisällä valmistumisestasi. Lue lisää maksuttomasta opiskeluoikeudesta.

5. Polkuopinnoilla tutkinto-opiskelijaksi?

Polkuopinnoilla tarkoitetaan 60 opintopisteen laajuisia opintoja Savonian tietyn tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmasta, yleensä ensimmäisen vuoden opintoja. Polkuopinnot on tarkoitettu esim. yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneelle, joka haluaa hyödyntää välivuoden opiskelemalla avoimessa AMK:ssa. Hyväksytysti suoritetut opinnot antavat tutkinto-opiskeluoikeuden. Opinnot ovat maksullisia eikä polkuopiskelijoilla ole oikeutta tutkinto-opiskelijoiden opintososiaalisiin etuuksiin. 

Lue lisää polkuopinnoista

Lisätietoa opintomaksuista

Ilmoittutumisajat ja tietoa opiskeluoikeudesta

Tervetuloa opiskelemaan Savonian avoimeen ammattikorkeakouluun!