Sairaanhoitajaopiskelijoita sohvilla.

Sairaanhoitajaksi Suomessa

#SavoniaAMK

SAILA – Sairaanhoitajan laillistaminen Suomessa 

Registered Nurse’s pathway to work in Finland

Oletko valmistunut sairaanhoitajaksi EU-/ETA-maiden:n ulkopuolella, mutta sinulla ei vielä ole Valviran myöntämää oikeutta työskennellä sairaanhoitajana Suomessa? Käynnistämme syksyllä 2024 sairaanhoitajan laillistamisen väylän EU-/ETA-maiden ulkopuolella tutkintonsa suorittaneille.

Tämän väylän tavoitteena on, että sinun on mahdollista työskennellä sairaanhoitajana Suomessa. Laillistamisväylä suunnitellaan yksilöllisesti aiemman osaamisen ja Valviran vaatimusten perusteella. Ohjaus, osaamisen tunnustaminen ja opetus ovat osallistujalle maksutonta.

Mikä on sairaanhoitajan laillistamisväylä? 

Laillistamisväylällä hankit täydentävää osaamista esimerkiksi  
– sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmästä sekä lainsäädännöstä, 
– kliinisestä hoitotyöstä sekä  
– käytännön hoitotyötä harjoitteluissa työelämässä.  
Lisäksi saat näyttää osaamista taitopajoissa ja simulaatioissa sekä opiskella koko ajan suomen kieltä. 

Tämä laillistamisväylä on sinulle, jolla on:  sairaanhoitajan diploma- tai bachelor-tutkinto  EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta, ja  haluat saada oikeuden toimia sairaanhoitajana Suomessa.   

Laillistamisväylän pituuteen vaikuttavat aiemmat opintosi ja työkokemuksesi sosiaali- ja terveysalalla. Sinä haet Valviralta päätöksen saada toimia Suomessa sairaanhoitajana.  

Milloin se alkaa? Valituilla opiskelijoilla on orientaatiopäivät kampuksella 30.-31.5.2024. Opinnot alkavat elokuussa 2024.   

Kauanko laillistaminen kestää? 6-12 kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaan 

Miten se toteutetaan? Monimuoto-opetuksena eli opetusta on kampuksella ja verkossa. Lähiopetusta voi olla Kuopion kampuksella arkena muutamana päivänä kuukaudessa kello 8-16. Lisäksi voi olla Zoom-opetusta verkossa muutamia kertoja kuukaudessa. Opetusta ei ole joka päivä. Teet myös 1-4 harjoittelua, joiden pituus on 5 viikkoa. Osan harjoitteluista voit ehkätehdä omalla työpaikalla palkallisena, jos olet töissä.   

Voinko työskennellä yhtä aikaa? Kyllä voit, mutta sinun pitää sopia työnantajan kanssa, että olet poissa töistä silloin, kun sinulla on opetusta.

Voinko hakea väylälle? Jos sinulla on laillistamisväylään soveltuva sairaanhoitajan diploma- tai bachelor-tutkinto EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta ja vähintään A2-tason suomen kielen taito, voit hakea. Sinun pitää voida käydä lähipäivissä Kuopiossa.

Mitä se maksaa? Opetus on ilmaista. Sinä maksat itse esimerkiksi todistusten käännökset, Valviran maksut sekä mahdolliset rokotusmaksut ja YKI-testin. Lue lisää Valviran laillistamisprosessista ja maksuista

Milloin on valintatilaisuus? Torstaina 16.5.2024 klo 9-15 ja tiistaina 21.5.2024 klo 9-15 Savonia-ammattikorkeakoululla osoitteessa Microkatu 1, Kuopio. Sinut kutsutaan vain yhteen valintatilaisuuteen.

Kenet valitaan? Henkilöt, joilla on diploma- tai bachelor-tutkinto EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta ja vähintään A2-tason suomen kielen taito. Jos sopivia hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, suomen kielen taito ja työkokemus sosiaali- ja terveysalalta ratkaisevat.

Milloin ja missä voin hakea? Voit hakea väylälle Savoniaan 25.3.-26.4.2024. Hakulomake tulee Opintopolkuun. Haku päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15:00.

Mitä liitteitä tarvitsen hakulomakkeelle? Valmistele hakemukselle tarvittavat liitteet, ennen kuin täytät ja lähetät hakulomakkeen.

  • Tutkintotodistuskopio sairaanhoitajakoulutuksesta (Diploma tai Bachelor), joka on suoritettu EU-valtioiden tai ETA-maiden ulkopuolella
  • Kopio alkuperäisestä opintosuoritusotteesta (transcript of records, Academic transcript…)
  • Tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen käännökset suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Käännökset hyväksytään, jos ne on tehnyt virallinen tai auktorisoitu kielenkääntäjä Suomessa tai muussa EU- tai ETA-maassa. Auktorisoitujen kääntäjien rekisteri. Esitä käännökset viimeistään valintatilaisuudessa.
  • Diploma Supplement (jos on)
  • Suomen kielellä suoritetun tutkinnon tutkintotodistus (Jos olet suorittanut esim. ammatillisen tutkinnon suomeksi ja haluat osoittaa suomen kielen taidon sillä)
  • Todistus suomen kielen taidosta: YKI tai valtionhallinnon kielitesti (jos on)
  • Väliaikainen työtodistus tämänhetkisestä työsuhteesta sote-alalla (jos on) Esitä väliaikainen työtodistus viimeistään valintatilaisuudessa.
  • Passi/henkilöllisyystodistus

Onko laillistamisväylää muualla kuin Savoniassa? Kyllä on, 20 ammattikorkeakoulussa ympäri Suomea. Metropolia koordinoi Sairaanhoitajan laillistaminen Suomessa -hankkeita. Hae sinua lähimpään ammattikorkeakouluun.

Yhteyshenkilöt

Projektikoordinaattori Merja Natunen, merja.natunen@savonia.fi, p. 044 785 5623

Projektityöntekijä Kukka-Maaria Raatikainen, kukka-maaria.raatikainen@savonia.fi

Rahoittajat: Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden keskus (JOTPA). 

Sairaanhoitajaksi Suomessa  -pätevöitymiskoulutus vuosina 2023-24

JOTPAn rahoittamassa Sairaanhoitajaksi Suomessa -hankkeessa valittiin 21 täydennyskoulutettavaa Savoniaan tavoitteena työskennellä sairaanhoitajana Suomessa. Ryhmä on täynnä. Pätevöitymiskoulutuksen aikana luodut verkkomateriaalit jaetaan avoimeen käyttöön avointen oppimateriaalien kirjastossa (AOE) vuodenvaihteessa 2024-25.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus