Viittaa – mutta varo saalistajaa!

Google ja Google Scholar ovat erinomaisia hakuohjelmia. Löytyneen tiedon oikeellisuudesta et kuitenkaan useasti voi olla varma. Verkossa on tasokkaita ja luotettavia avoimia julkaisukanavia, mutta myös saalistajajulkaisuja, jotka rahastavat kirjoittajamaksuilla. Epäeettisesti toimiva julkaisukanava saattaa vaikuttaa uskottavalta, mutta kirjoittajamaksun perimisestä huolimatta se kuitenkin laiminlyö tiedekustantajalle kuuluvat tehtävät kuten vertaisarvioinnin ja pitkäaikaissäilytyksen.

Saalistajajulkaisun saatat tunnistaa mahtipontisesta tai hassusta nimestä, lyhenteestä, spämmäyksestä, laajasta aihealueesta, verkkosivujen epämääräisestä ulkoasusta, indeksointien laajasta esittelystä (jotka todellisuudessa ovat suurelta osin hakukoneita), matalasta kirjoittajamaksusta, julkaisumaasta, niin nopeasta julkaisupäätöksestä ettei vertaisarviointia millään ehtisi tehdä, puutteellisista yhteystiedoista tai toimituskunnan kokoonpanosta, josta puuttuvat affiliaatiot.

Tekniikan Maailma raportoi jo kesällä 2017, kuinka neljä ”vertaisarvioitua tiedejulkaisua” hyväksyivät neurotutkijan hölmöilyartikkelin Tähtien sodasta tutuista solujen sisällä elävistä midikloriaaneista https://tekniikanmaailma.fi/eparehelliset-tiedejulkaisut-hyvaksyivat-tahtien-sota-holynpolyn-julkaistavaksi-olisi-pitanyt-hylata-2-minuutissa/

Älä sorru julkaisemaan huijauslehdessä äläkä käytä lähteenä hölynpölyartikkeleita! Tieteellisen lehden tasoluokan voit tarkistaa JUFO-portaalista, joka on koti- ja ulkomaisten tieteellisten lehtien, kirjojasarjojen, konferenssien ja kirjakustantajien julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva luokitusjärjestelmä.

Kirjaston hankkimat e-aineistot tarjoavat valikoituja tietokantoja, tieteellisiä ja ammatillista kirjoja, lehtiä, artikkeleita ja tutkimuksia. Ehdottoman luotettavia nekään eivät ole, mutta ne ovat harkiten valittuja laadukkaita aineistoja. Savonia-Finnasta​ löydät painettujen aineistojen lisäksi myös lisensoituja e-aineistojaTiedonhakijan oppaita on tehty helpottamaan tiedonhakua ja e-aineistojen käyttöä. Julkaisijan kannattaa perehtyä Hankkeesta julkaisuksi –oppaaseen.

Savonian kirjasto kirjasto@savonia.fi

Kuva József Kincse Pixabaystä