EM-mitalisti
valmistui
röntgenhoitajaksi

Savonialla on tällä viikolla juhlittu syyslukukauden valmistuvia opiskelijoita. Yksi heistä on Olivia Elomaa, tuore röntgenhoitaja. Tämän lisäksi hän on myös moninkertainen cheertanssin EM-mitalisti.

Oulusta lähtöisin olevan Olivian ura cheertanssin edustustasolla on kestänyt jo pitkään.

– Olen urheillut jo yli yhdeksän vuotta. Kasvattiseurani on oululainen Northern Lights Cheerleading. Tanssin kolme vuotta edustusjunioreissa ja nyt viimeiset kuusi vuotta aikuisten edustusjoukkueessa, hän kertoo.

Menestystäkin on tullut. Seurajoukkueen riveissä Olivialla on junioreissa yksi EM-hopea vuodelta 2016. Aikuisten joukkueessa ja Savoniassa opiskelun aikana hän on ollut voittamassa EM-pronssia vuonna 2022 ja viimeisimpänä EM-hopeaa 2023.

Cheertanssissa häntä viehättää esiintyminen, itsensä likoon laittaminen ja tunteiden herättäminen katsojissa.

– Cheerleadingin idea on saada yleisö innostumaan ja mukaan kannustamaan, mikä sopii luonteeseeni erityisen hyvin. Laji vaatii myös tiivistä joukkuetyöskentelyä: kaikki liikkeet täytyy tehdä samaan aikaan, samalla tavalla ja symmetrisessä kuviossa. Tanssiessa täytyy olla tiukat ja vahvat linjat vartalossa, mutta samalla tekemisen pitää näyttää helpolta ja kevyeltä.

cheertanssijoukkue ryhmittyneenä Suomen lipun taakse
NLC Ladies Dance Team voitti cheertanssin EM-hopeaa heinäkuussa Italian Veronassa.

Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu

Savonialla opiskelun Olivia aloitti vuonna 2019.

– Tiesin, että haluan hoitoalalle. Selasin Opintopolkua, jossa tuli vastaan röntgenhoitajan tutkinto, ja kuvauksen perusteella kiinnostuin heti! Kuopio valikoitui opiskelukaupungiksi, kun ajattelin päivätoteutuksen sopivan minulle parhaiten. Oulussa ei lähtenyt sinä vuonna ollenkaan päivätoteutusta, hän muistelee.

Eniten opiskeluissa kiinnostivat anatomia ja hoitotaidon kurssit. Vaikeimpia taas olivat kliinisen fysiikan kurssit ja magneettifysiikka.

– Käytännön harjoitteluja opin arvostamaan ehkä vasta jälkikäteen. Ne olivatkin aika opettavaisia, ja omaan ammatilliseen kasvuun harjoitteluilla oli iso osa.

Koska Olivia on urheillut edustustasolla jo pitkään, suurimman osan yläasteesta ja koko lukioajan, kävi opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen jo rutiinilla myös ammattikorkeakoulussa.

– Kaikki onnistui pääsääntöisesti todella hyvin, kun itse jaksoi järjestää asioita. Hoitoalalla on ehkä vaikeampi joustaa johonkin muuhun tutkintoon nähden, mutta olen pystynyt hakemaan harjoittelupaikkoja Oulusta, sekä saanut olla teoriajaksoja etänä. Matkustin paljon junalla Ouluun, jossa ehdin opiskella ja tehdä kurssitöitä valmiiksi. Vaikeinta oli tehdä opparia omalla ajalla, kun oma vapaa-aikani meni tosiaan treenaamiseen! Meille kuitenkin annettiin viimeisenä vuonna paljon itsenäistä aikaa opinnäytetyön tekemiseen, mikä oli todella tärkeää. 

Tällä hetkellä Olivia työskentelee Kokkolassa röntgenhoitajana ja jatkosuunnitelmiakin on mielessä.

 – Haaveilen lisäopiskelusta, ja ajattelin hakea kevään yhteishaussa bioanalyytikoksi. Tavoitteena olisi myös työllistyä Ouluun mahdollisimman pian.

Myös urheilu-uralla tavoitteita riittää. Ensi vuoden kalenteriin on jo merkattu joukkueen EM-kisat sekä maajoukkueen MM-kisat, jotka käydään Orlandossa huhtikuussa.

– Sinne lähdetään kovaan mitalitaistoon. Haluan saavuttaa vielä SM-, EM ja MM-kultaa. Kultamitalit puuttuvat vielä palkintokaapista, joten voitonnälkä on sitä myötä kasvanut aika suureksi!

Lue lisää, miten huippu-urheilu ja opiskelu on mahdollista yhdistää Savonia-ammattikorkeakoulussa!