Kaksi tyttöä istuu vastaanottohuoneessa pehmolelut sylissä. Nallelle laitetaan käteen laastaria

Lapset ja opiskelijat kohtaavat Nallesairaalassa

Marraskuussa KYSin Nallesairaalassa nähtiin värikäs joukko potilaita, kun Toivalan esikoululaiset toivat pehmolelunsa opiskelijoiden hoidettaviksi. Kerran vuodessa järjestettävä Nallesairaalapäivä on usean tahon yhteistyön tulos. Suuhygienisti-, bioanalyytikko-, röntgen-, fysioterapia-, sairaanhoito- ja lääketieteen opiskelijat ovat eri toimintapisteissä kertomassa omasta alastaan ja tekemässä hoitotoimenpiteitä lasten mukana oleville leluille.

Savonian Wellness Center koordinoi muun muassa opiskelijahankintaa, kontaktointeja esikouluun, käytännön järjestelyjä sekä tiedottamista. KYS tarjoaa tapahtumaan tilat ja usein päivään osallistuu ainakin yksi KYSin työntekijä. Myös lääketieteen opiskelijat osallistuvat Nallesairaalapäivään ja he käyvät myös pitämässä eri päiväkodeissa pehmolelujen vastaanottoa.

Tämän syksyn tapahtumassa lapsia ja potilaita olivat vastassa Savonian kolmannen vuoden bioanalyytikko-opiskelijat Sofia Hirvonen, Helmi Savolainen ja Matilda Werman. Heille tapahtumaan osallistuminen on osa hankeopintoja. Nallesairaalassa he saavat arvokasta kokemusta työskentelystä lasten kanssa.

Sofia Hirvonen, Helmi Savolainen, Matilda Werman valmiina verinäytteenottoon.

– Lapset eivät ole kaikista helpoin asiakasryhmä. Vaikka välillä voi olla vähän haastavaakin, niin lasten kanssa toimiminen myös palkitsee ja on mukavaa, Matilda ja Helmi kertovat.

Nallelabrassa he kyselevät lapselta, mikä on nallen vointi ja ottavat sen perusteella kokeita, esimerkiksi verenkuvan tai tulehdusarvon sormenpäästä. Kaikkia taitaa vähän jännittää, toisia lapsia enemmän kuin toisia.

Nallesairaalan tarkoitus on lievittää lasten sairaalapelkoa ja tutustuttaa yleisimpiin toimenpiteisiin kuten lääkärintutkimukseen, lääkkeen antamiseen ja verinäytteenottoon. Opiskelijat taas saavat arvokasta kokemusta lasten kanssa työskentelystä.

Sofialla, Matildalla ja Helmillä opinnot ovat jo hyvällä mallilla ja opinnäytetyöt työn alla.

– Opiskeluaika on mennyt tosi nopeasti, tuntuu siltä, että ihan äsken vasta aloitettiin.

Opiskelijat saavat Nallesairaalassa arvokasta kokemusta lasten kanssa työskentelystä ja lapset taas pääsevät tutustumaan yleisempiin toimenpiteisiin ja tutkimuksiin. Kuvassa Milla Lukkarinen ja Hertta.

Toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijat Milla Lukkarinen ja Topi Voutilainen mittaavat nalleilta pituutta ja päänympärystä. Molemmilla on alla jo lähihoitajaopinnot, mikä jouduttaa opintoja.

– Suurin osa kursseista on tehty. Tämä päivä on osa Lapset, nuoret ja perheet -opintokokonaisuutta ja osallistumisesta saa kurssiin sisältyvään harkkaan tunteja, he kertovat.

Kumpikaan ei vielä tiedä, onko lasten ja nuorten kanssa työskentely oma juttu, siksi onkin hyvä, että sitä pääsee käytännössä kokeilemaan.

Tällä hetkellä Nallesairaalapäivä järjestetään kerran vuodessa, mutta keskustelut toisestakin kerrasta ovat käynnissä, sillä tapahtuma koetaan merkitykselliseksi ja opettavaiseksi niin opiskelijoille kuin lapsille. Ja nallet ovat reippaita potilaita!

Eevi, Aada ja Viola toivat pehmolelut Nallesairaalaan. Aadan Ruusu-nallen jalka on poikki.