Lähikuva kuusen havusta.

Puijo Summit – ihmisen ja luonnon yhteisellä polulla

Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon liitto ja Europe Direct Kuopio järjestävät jo kolmannen Puijo Summit -tapahtuman perjantaina 17.5.2024 klo 8.30-15.

Puijo Summit pureutuu ajankohtaiseen One Health -teemaan. One Health – yhteinen terveys kuvaa luonnon, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin liittymistä tiiviisti toisiinsa. Tulevaisuusorientoitunut asiantuntijatapahtuma koostuu inspiraatiopuheista ja niiden jälkeen pidettävistä teemapajoista. Tapahtuman pohjalta julkistetaan yhteinen julkilausuma. 

Varsinaisen seminaariohjelman jälkeen järjestämme ilmastokävelyn, joka lähtee Scandic Kuopion edestä,  osoitteesta Satamakatu 1 ja suuntaa Piispan- ja Snellmaninpuistojen kautta torille.   

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Puijo Summit on suunnattu erityisesti ilmasto- ja ympäristöturvallisuuden, ympäristöterveyden ja hyvinvoinnin parissa toimiville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

 • Ajankohta: perjantai 17.5.2024 klo 8.30-15 sekä ilmastokävely klo 15.15 eteenpäin.  
 • Paikka: Scandic Kuopio (Satamakatu 1) 
 • Teema: One Health – yhteinen terveys  
 • Juontajat: Kati Vähäsarja ja Jyri Wuorisalo 
 • Ilmoittautuminen: https://events.savonia.fi/event/aqL0p 

Ohjelma 

 • 8.30 Kahvi 
 • 9.00 -9.10 Tervetuloa, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas, Kuopion kaupunki 
 • 9.10-9.15 Puijo Summitin vuoden 2024 ohjelma  
 • 9.15-9.45 Jotta hyvä voisi jatkua – toivottava tulevaisuus tehdään tänään, professori Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto 
 • 9.45-10.15 Luontoaskel – kaikkien terveydeksi, terveyden edistämisen professori Tiina Laatikainen, Itä-Suomen yliopisto 
 • 10.15-10.45 Eläköön elonkirjo – näin pysäytämme luontokadon etenemisen, Sanna-Kaisa Rautio, Pohjois-Savon ELY-keskus 
 • 10.45-11.00 Tauko ja musiikkiesitys. Esiintymässä Kuopion Steinerkoulun bändi Lehtisen pojat. 
 • 11.00-11.20 One Health 4 Cities – Cities in action for Human, Animal and Environmental Health,  
  Mr. Guillaime Fauvel, The City of Lyon 
 • 11.20-11.30 Urheiluseura One Health -näkökulman toteuttajana, toimitusjohtaja Toni Saksman, KalPa Hockey Oy 
 • klo 11.30-12.30 Lounas 
 • klo 12.30-13 Luontokadosta luontokestävyyteen, pääsihteeri, Jari Luukkonen, WWF Suomi 
 • klo 13-14.15 Työpajat 
 • klo 14.15–15 Yhteenveto työpajoista ja päivän päätös 
 • klo 15.15- Ilmastokävely, kokoontuminen Scandic Kuopion edessä, Satamakatu 1.  

Työpajat  

1. Luontoyhteydestä elonkestoa ja hyvinvointia

Millaisia vaikutuksia luontoyhteydellä on hyvinvointiin sekä siihen, millaisia luonto- ja ilmastotoimia ihminen toteuttaa arjessaan? Työpaja aloitetaan ryhmätilassa alustuksella ja yhteisellä keskustelulla, josta jatketaan ulos tekemään harjoitteita. Työpajassa tarkastellaan luontoyhteyden, hyvinvoinnin (resilienssi) ja ilmastotekojen yhteyttä, pohjautuen tutkittuun tietoon ja osallistujien kokemuksiin. Työpajan tuloksista kootaan yhteenveto Pohjois-Savon ilmastotyön viestintäkanaviin.  

Työpajan tarkoituksena on löytää yhdessä arkisia tekoja, jotka eivät kasvata hiili- tai luontojalanjälkeä, mutta joilla voi kohentaa omaa hyvinvointia.  

Fasilitaattorit: Saara Karkulahti ja Sanna-Kaisa Rautio, Pohjois-Savon ELY-keskus    

2. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Dialogikävely planetaarisesta osallisuudesta

Kuljemmeko ympyrää vai sukupolvien ketjussa? Mikä on olemassaolon merkitys ja voiko yksittäinen ihminen vaikuttaa planeetan tulevaisuuteen? Onko tällaisiin kysymyksiin ylipäänsä mahdollista vastata? Tervetuloa kokemukselliseen dialogityöpajaamme, jossa tarkastelemme ihmisen ja luonnon suhdetta Väinölänniemen kaupunkipuistossa rentoutuen.  

Lisätieto: Työpajan keskustelut dokumentoidaan anonyymisti Itä-Suomen yliopiston kestävyysmurroksen tutkimusta varten ja aineistoa hyödynnetään sekä tutkimuksessa että Kuopion kaupungin One Health -verkoston toiminnan suunnittelun tukena.” 

Fasilitaattorit:  

Silja Huttunen, Itä-Suomen yliopisto, Kati Vähäsarja, Tanja Tilles-Tirkkonen, Arto Holopainen ja Minna Kokkonen, Kuopion kaupunki sekä Raisa Leinonen, Savonia-ammattikorkeakoulu 

3. Kansallinen Erätauko-dialogi: Tulevaisuusvalta ja ekosysteemipalvelut 

Ihminen on vain yksi osa luonnon suurta monimuotoisuutta, mutta meillä on voima tuhota tai säilyttää koko monimuotoisuus. Meidän on ymmärrettävä, että yhteiskuntamme pohjautuu kokonaan luontoon ja sen ekosysteemeihin.

Kriisien ja yllätysten ajassa tarvitsemme uusia suuntia ja moniäänistä keskustelua siitä, millaista tulevaisuutta haluamme yhdessä rakentaa. Nyt tehtävillä päätöksillä ja valinnoilla on kauaskantoisia seurauksia. Tulevaisuudet ovat liian tärkeitä jätettäväksi vain harvojen käsiin.

Puijo Summitin Tulevaisuusvalta ja ekosysteemipalvelut -dialogissa keskustellaan siitä kuka pääsee keskustelemaan ekosysteemipalveluiden tulevaisuuksista, kenen näkemykset otetaan huomioon ja ketä tulevaisuuskuvissa on edustettuina? Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Tulevaisuusvalta on käsite, jolla pääsee kiinni tulevaisuusajatteluun liittyviin vallan kysymyksiin.

Dialogi on osa Kansalliset dialogit -sarjaa, jonka teema keväällä 2024 on Turvallisuus ja luottamus: https://kansallisetdialogit.fi/

Fasilitaattori: Jyri Wuorisalo, Savonia-ammattikorkeakoulu