International Talent -osaamismerkki

Osaamismerkin arvoista kv-kokemusta

Teksti ja kuvat: Ville Ryynänen, BBA-ohjelma

Kuulin Savonian International Talent -osaamismerkistä ensimmäisen kerran muistaakseni toisen opiskeluvuoteni aikana. Se herätti mielenkiintoni, mutten ajatellut vielä kuinka tosissani hakisin tätä merkkiä. Tästä huolimatta tavoitteeni oli opiskelujeni aikana kehittää kansainvälistä osaamistani. Se, että pystyisin opiskelemaan englanniksi ja tapaamaan ihmisiä eri kulttuureista olivatkin muutamia tärkeitä syitä, miksi olin hakenut BBA -koulutukseen. Peruskoulusta asti olin ollut hyvä kielissä, etenkin englannissa, mutta Savoniassa tulisin oppimaan minulle uudenlaista business -jargonia. Panostin kirjoitustaitojeni kehittymiseen, ja menestyinkin hyvin kursseissa kuten Business English ja Professional Reporting. Englannin kieli on niin sidonnainen työelämään, että mielestäni se kannatti hioa huipuksi.

Minulle oli selvää jo opintojeni alussa, että lähtisin opiskelijavaihtoon, ja päätinkin lähteä Etelä-Koreaan, maahan, josta minulla ei ollut juuri minkäänlaista ennakkotietoa. Halusin jonnekin mahdollisimman vieraaseen ja kaukaiseen maahan. Vietin Soulissa syyslukukauden 2017, milloin myös osallistuin vaihtoyliopistoni organisoimille Global Fair -messuille, jossa esittelin Savoniaa lukuisille eri kansojen opiskelijoille. Opiskelujeni aikana näyttelin myös pienimuotoisessa nettimainoksessa ja opiskelin mm. Business Communicationia ja korean kielen alkeita.

Ville keräsi työkokemusta mm. Suomen suurlähetystössä Soulissa

Palattuani vaihdosta aloin työskennellä Korea-aiheisen opinnäytetyöni parissa, ja seuraavana kesänä palasinkin jo Koreaan tekemään haastatteluja. Keräsin myös dataa 51:ltä korealaiselta kuluttajalta nettikyselyjen avulla. Opinnäytetyön työskentelyn ohessa osallistuin syksyllä 2018 Innovate or Die -tiimitaitokilpailuun Himoksella, jossa monikulttuurilliset opiskelijatiimit ratkoivat vierailevien yritysten esittämiä ongelmia. Kokemus oli henkisesti melko rankka, mutta suosittelisin sitä kaikille kansainvälisistä asioista kiinnostuneille, koska se opettaa monikulttuurillista tiimityöskentelyä.

Joululomalla matkustin Koreaan, tällä kertaa lomailun merkeissä. Minulle annettiin tilaisuus vierailla paikallisessa alakoulussa, jossa kerroin oppilaille Suomesta ja Suomen kulttuurista. Myöhemmin keväällä sain työharjoittelupaikan Suomen Soulin suurlähetystössä. Työssäni palvelin viisumiasiakkaita mm. Vietnamista, Kiinasta, Venäjältä, Etiopiasta ja Ukrainasta. Vastailin korealasten esittämiin asiakaskyselyihin puhelimitse ja sähköpostitse ja olin mukana promoamassa Suomea Seoul Queer Culture -festivaaleilla. Lisäksi olin mukana Finland Day -tapahtumassa esittelemässä Suomen matkailua ja suomalaisia tuotteita korealaisille vierailijoille. Olin myös useissa konferensseissa edustamassa Suomea.

Finland Day

Kun valmistumiseni lähestyi, päätin hakea tätä International Talent -merkkiä, ja nyt valmistuttuani on mukava pitää sitä hallussa. Se toimii ikään kuin kaikkien kansainvälisten kokemusteni ja taitojeni ruumiillistumana ja todisteena, jonka voi liittää työnhaun yhteydessä CV:een tai LinkedIn -profiiliin. Savonia mahdollisti minun hypätä tuntemattomaan, ja sain koululta jatkuvasti tukea. Uskon, ettei minkäänlainen kokemus mene hukkaan, ja kaikkea kannattaa kokeilla. Ennakkoluuloton asenne elämässä vaatii uskallusta, mutta samalla se avaa monia ovia, eikä voi olla varma mistä itsensä löytää.