Akin uratarina – Keittiömestari

Opinnot

Mikä alunperin sai sinut hakemaan matkailu- ja ravitsemisalalle?

Aikaisempi koulutukseni ennen AMK:ta minulla oli Kainuun ammattiopisto Kuusamossa suoritettu catering-alan perustutkinto, joten tuntui luonnolliselta jatkaa saman alan parissa kouluttautumista, koska kiinnostus alaa kohtaan oli suuri. Kiinnostus alaa kohtaan ei ole vähentynyt lainkaan, en nimittäin voisi tällä hetkellä kuvitella tekeväni mitään muuta työkseni.

Tekisitkö opintojen suhteen jotain toisin, jos voisit?

Lähtisin ilman muuta ulkomaille harjoitteluun. Silloin en sitä tehnyt, koska tein koko ajan töitä opiskelun ohella ja ajattelin, etten haluaisi vakaata toimeentuloa hylätä.

Harjoittelupaikkasi opintojen aikana?

Perusharjoittelun hyväksiluin aikaisemman työkokemukseni perusteella ja syventävän harjoittelun suoritin Ravintola Wanhassa Satamassa, jossa pääsin tutustumaan ja tekemään keittiömestarille kuuluvia työtehtäviä mm. tavarantilausta, inventointia ja menujen suunnittelua.

Opinnäytetyösi aihe ja sen vaikutus ammatilliseen kehittymiseen?

Tein opinnäytetyöni omalle metsästysseuralleni, jossa tein meidän lahtivajasta virallisen elintarvikehuoneiston ja sille oman omavalvontasuunnitelman. Ja apua siitä oli omavalvonnan laatimiseen, jota pitää noudattaa myös ravintoloiden keittiöissä.

Opintojen antamat parhaat eväät työllistymiseen ja työelämässä menestymiseen?

Parhaat eväät opinnoista työllistymiseen olivat erilaiset projektit, joissa oltiin oikeiden yritysten kanssa tekemisissä. Siinä tutustuu ihmisiin ja verkostoituu tajuamattaan alueen alan toimijoihin, joista myöhemmin voi olla paljonkin hyötyä.

Työelämä

Oma urapolkusi?

Pääsin opiskelujen aikana töihin kokiksi Osuuskauppa PeeÄssälle; työskentelin kesät täysipäiväisesti Ravintola Wanhassa Satamassa ja opiskelujen ohella Amarillossa. Heti valmistuttuani keväällä 2015 minut palkattiin vuoropäälliköksi Wanhaan Satamaan ja Sokos Hotel Tahkovuoren Ravintola Hillsideen. Näissä ravintoloissa työskentelin aina syksyyn 2017 saakka, jolloin irtisanoin itseni ja lähdin Australiaan work&holiday viisumilla. Siellä työskentelin yhdeksän kuukauden aikana kolmessa eri ravintolassa Brisbanessa, Gold Coastilla ja Port Hedlandissa.

Minua jäi opiskeluajan ulkomaille lähtemättömyys häiritsemään ja päätin vielä lähteä ulkomaille töihin ja voin kertoa, että se kannatti. Uutta oppia tuli monilta osa-alueilta mm. kielitaidon, raaka-aineiden ja työskentelytapojen osalta. Nyt syksyllä 2018 palattuani Suomeen päädyin Pyhätunturille Ravintola Coloradon keittiömestariksi.

Mitkä tekijät ovat olleet urakehityksesi kannalta ratkaisevassa roolissa?

Kannattaa olla aktiivinen ja käydä erilaisissa tapahtumissa esimerkiksi ravintola-alan messuilla. Ja koulussa osallistua kaikkiin mahdollisiin projekteihin, jotka vähääkään kiinnostaa ja sitä kautta verkostoitua alan ihmisiin. 

Omat tulevaisuuden tavoitteet ja haaveet?

Tavoitteena on oppia uutta ja mahdollisimman paljon keittiömestarin työstä nykyisessä työpaikassani. Tässä on hyvät oppimismahdollisuudet, kun on muita saman ketjun ravintoloita, joista kysyä neuvoa tarvittaessa ja on iso yhtiö (Restamax) takana. Totta kai jokaisella keittäjällä on haave oman paikan avaamisesta ja siihenkin on matkan varrella kertynyt paljon ideoita, että missä ja miten sitä alkaisi tekemään, mutta aika näyttää päädytäänkö siihen. Ajatuksena on myös mennä toiseksikin vuodeksi Australiaan hakemaan lisää ideoita ja kehittymään ammatillisesti.

Tsempit meidän opiskelijoille.

Jos kerran minä valmistuin AMK:sta kolmessa vuodessa, niin kaikki muutkin valmistuu sieltä aivan varmasti, sitä ei kannata jännittää! Ei muuta kuin katse tulevaan työelämään ja uniikkeihin mahdollisuuksiin alan parissa. Restonomeista voi olla aivan mihin tahansa he haluavatkin! Ottakaa vain rohkeasti ”härkää sarvista” kiinni älkääkä jättäkö opparia roikkumaan, koska myöhemmin siihen on vaikeampaa palata.

Terveiset alalle haluaville.

Alalla pärjää hyvin oma-aloitteiset, työtä pelkäämättömät ja sosiaaliset ihmiset. Jos kuulostaa yhtään sinulta, suosittelen mara-alaa lämpimästi! Savoniasta saat valmiudet juuri siihen suuntaan, mihin itse haluat.


Kiinnostuitko alasta?

Tutustu matkailu- ja ravitsemisalan opintotarjontaan!