Jani-Jussin uratarina – Suonenjoelta Kuopioon lukuja pyörittämään

Opiskelin Savoniassa liiketaloutta ja suuntauduin taloushallintoon. Suuntautumisvaihtoehdon valinta oli täysin rationaalinen päätös, koska tiesin sen olevan tärkeää riippumatta siitä, mitä jatkossa teen. Taloushallintoa on vaikea opiskella yksin, jos vertaa sitä vaikkapa markkinointiin tai yrittämiseen. Aloitin opiskelun syksyllä 2016 ja valmistuin tradenomiksi keväällä 2019.

Lukion lopulla minulle vahvistui lopullisesti, että haluan opiskelemaan kaupallista alaa, kun kävimme tutustumassa eri koulutusvaihtoehtoihin. Lukujen pyörittely on ollut aina mielenkiintoista, joten oli luontevaa lähteä opiskelemaan alaa, jossa niin saa tehdä. Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, joten silläkin on ollut vahvasti vaikutusta tälle alalle suuntautumiseeni.

Savonian parhaat puolet

Savoniaan päädyin sijainnin ja muutaman kaverin suosittelemana. Asuin jo ennestään Suonenjoella, joten ei ollut vaikea päätös hakea Kuopioon opiskelemaan. Kuopio ei kalpene suurempien opiskelijakaupunkien joukossa lainkaan ja on todella hyvä paikka asua. Nämäkin seikat puolsivat Savoniaan hakemista.

Tykästyin Savoniaan heti ensimmäisinä päivinä, kun aloitimme yritystoiminnan ryhmissä Oivalla-oppiympäristössä. Tuntui todella hyvältä päästä heti alusta alkaen soveltamaan opittua teoriaa käytäntöön Oivalla-yrityksissä. Suosittelen Savoniaa todella mielelläni, koska siellä pystyy vaikuttamaan omaan opiskelupolkuun paljon. Tämä mahdollistaa juuri sinulle parhaan opintokokonaisuuden.

Savonia on kehittynyt todella myönteisesti viime vuosina ja juuri kun valmistuin, siellä otettiin uusia tiloja käyttöön. Melkein harmittaa oma etuajassa valmistuminen, koska en päässyt testaamaan esimerkiksi kampuksen uutta viinibaaria. Savoniassa vallitsee miellyttävä ja mukaansa tempaava ilmapiiri ja opiskelukaverit olivat ihan huippuja.

Opinnot antoivat minulle tosi paljon osaamista taloushallinnon eri osa-alueilta. Tätä osaamista olen päässyt hyödyntämään työelämässä. Suoritin opintoihin kuuluvan ammatillisen harjoittelun toisen lukuvuoden keväällä Talenomilla ja pääsin lopulta myös töihin kyseiseen yritykseen. Harjoittelun ja koulutuksen ansiosta ammatillinen osaamiseni kasvoi todella paljon ja olen päässyt etenemään Talenomilla asiantuntijatason tehtäviin. Opintojeni avulla löysin minua aidosti kiinnostavan alan sekä sain opiskelukavereista paljon kontakteja tulevaisuutta ajatellen, joten en voisi olla tyytyväisempi opintoihin.

Jani-Jussi Risto
Jani-Jussi Risto

Valinnaisia ja vapaa-aikaa

Taloushallinnon suuntautumisvaihtoehto oli kattava paketti. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti, mitä opintoja valitsee valinnaisiin opintoihin, jos perinteinen kirjanpito ei kiinnosta. Valinnaisten opintojen avulla pystyy kasvattamaan omaa osaamista itseään kiinnostavaan suuntaan. Opintojen aikana kannattaa pyrkiä erottautumaan ”massasta” jollain tavalla eli esim. erikoistumalla erityisen hyvin johonkin osa-alueeseen, hankkimalla kansainvälistä kokemusta tai vaikka suuntaamalla työelämään kesken opintojen.

Pelasin ensimmäiset kaksi opiskeluvuotta vielä jääkiekkoa, joten suurin osa ajastani kului opiskeluiden ja jääkiekon parissa. Asioiden rytmittäminen oli helppoa, sillä koulu loppui viimeistään neljältä ja treeneihin oli lähdettävä ajamaan viideltä.

Paljon siihen opintojen, työn ja harrastuksien aikatauluttamiseen sai aikaa käyttää, mutta kyllä se oli sen arvoista. Kun panostin kouluun enemmän, niin se vaikutti heti vapaa-aikaan ja harrastuksiin vähentäen niihin käytettävää aikaa. Kannattaa siis pohtia, miten aikansa haluaa käyttää ja mikä on itselle tärkeää.

Jani-Jussi Risto
Tradenomi (AMK)
Accounting Specialist / Talenom

Jani-Jussi Risto
Jani-Jussi Risto

Kiinnostuitko alasta?

Tutustu liiketalouden alan opintotarjontaan!