Marikan uratarina – Kevytyrittäjä

Opinnot

Mikä alunperin sai sinut hakemaan matkailu- ja ravitsemisalalle?

Valmistuin keväällä 2013 Kainuun ammattiopistosta matkailupalvelujen tuottajaksi ja tarkoitukseni oli viettää ainakin yksi välivuosi opinnoissa. Kun mieleistä työpaikkaa ei opiskelujen loppusuoralla kuitenkaan löytynyt, päätin alkuperäisistä suunnitelmista poiketen jättää hakemuksen Savonia-ammattikorkeakoulun restonomiopintoihin.

Tuntui luontevalta jatkaa matkailualan opintoja ammattikorkeakouluun, vaikka tuolloin minulle oli edelleenkin epäselvää, mitä matkailualan restonomi tekee työkseen. Opintojen edetessä aloin hoksata, miten laaja matkailuala on. Se onkin osa alan viehätystä, kun omaan ”erikoistumiseensa” pystyi vaikuttamaan itse, esimerkiksi työharjoittelupaikan ja opinnäytetyön aiheen avulla.

Tekisitkö opintojen suhteen jotain toisin, jos voisit?

Opiskelisin ehdottomasti ahkerammin eri kieliä ja olisin valinnut rohkeasti enemmän myös valinnaisia kursseja. Vaihto-opiskelijana Barcelonassa olisin puolen vuoden sijaan viihtynyt vaikka kokonaisen vuoden! Näin jälkeen päin ajateltuna, olisin voinut kuunnella myös taloushallinnon kursseilla paremmin…

Opinnäytetyösi aihe ja sen vaikutus ammatilliseen kehittymiseen?

Opinnäytetyömme aiheena oli Kuopion markkinointi kotimaisille kokous- ja konferenssijärjestäjille. Työn toimeksiantajana oli Kuopion kaupunki ja toteutimme markkinointisuunnitelman Kuopio Convention Bureau -selvityshankkeelle.

Opinnäytetyön myötä heräsi mielenkiintoni tehdä töitä markkinoinnin parissa, joten se on ehdottomasti vaikuttanut omaan ammatilliseen kehittymiseeni. Opinnäytetyön myötä sain myös harjoittelupaikan hankkeesta.

Harjoittelupaikkasi opintojen aikana?

Suoritin molemmat harjoittelut Kuopio Convention Bureau -hankkeessa. Hankkeessa valmisteltiin ja käynnisteltiin Kuopio Convention Bureaun toimintaa. Työ oli monipuolista, mielenkiintoista ja minulla oli paljon vastuuta. 

Opintojen antamat parhaat eväät työllistymiseen ja työelämässä menestymiseen? 

Ensimmäisen opiskeluvuoden yleisaineet antoivat hyvän pohjan työelämään. Huomaan törmääväni niihin useammin kuin ajattelinkaan ja niiden opiskelusta on oikeasti ollut hyötyä. Myös niistä, joita en ajatellut tarvitsevani koskaan.

Omalla kohdallani parhaat eväät työelämää varten olen saanut kuitenkin opintojen loppupuolella, työharjoittelusta ja opinnäytetyöstä.

Työelämä

Oma urapolkusi?

Valmistumisestani on kulunut 2 vuotta ja olen siinä ajassa kerennyt työskentelemään sisäseikkailupuistossa sekä pankki- ja vakuutusalalla. Tänä syksynä ryhdyin kevytyrittäjäksi ja teen nyt ostopalveluna markkinointiassistentin töitä Kuopio Convention Bureau Oy:lle sekä Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:lle. Rakastan työtäni, koska se on monipuolista. Pääsen mm. mukaan suunnittelemaan, markkinoimaan ja toteuttamaan erilaisia tapahtumia ja saan tehdä tiivistä yhteistyötä Kuopio-Tahko alueen yritysten kanssa. Ei ole päivää, ettenkö oppisi jotain uutta. Toisena päivänä olen viettämässä kuvauspäivää Tahkon rinteillä ja seuraavana kirjoitan uutisia yhdessä yliopiston professoreiden kanssa.

Mitkä tekijät ovat olleet urakehityksesi kannalta ratkaisevassa roolissa?

Urakehitykseni kannalta ratkaisevassa roolissa on ollut oma aktiivisuuteni ja asenteeni tehdä töitä. Saan taputtaa itseäni selkään siitä, että olen harjoittelun aikaan näyttänyt osaamiseni ja ahkeruuteni, koska onnistuneen työharjoittelun ansiosta olen nyt tässä.

Omat tulevaisuuden tavoitteet ja haaveet?

Vaikka opinnot ovat toistaiseksi takanapäin, ei se tarkoita, etteikö opiskelu jatkuisi, se on vain muuttanut muotoaan. Opin joka päivä uusia asioita markkinointialasta ja yrittäjyydestä. Saan tehdä töitä markkinointialan raudan kovien ammattilaisten kanssa ja tavoitteenani on olla joku päivä heidän kaltaisensa osaaja.

Tällä hetkellä olen tyytyväinen elämäntilanteeseeni, eikä jatkokouluttautuminen tunnu ajankohtaiselta. Jottei aika kuitenkaan kävisi pitkäksi, olen hiljattain päässyt myös Kuopion Nuorkauppakamarin koejäseneksi, jonka kautta pääsen kehittämään itseäni muun muassa projektien parissa. Kamarin kautta pääsen luomaan itselleni myös mielettömän verkoston työelämää ja ihan itseäni varten.

Tsempit meidän opiskelijoille. 

Ota kaikki irti opinnoistasi! Harjoittelut ja vaihdot ulkomaille ovat mahtavia kokemuksia, joihin ei välttämättä tule toista mahdollisuutta. Etsi rohkeasti sitä, mikä kiinnostaa juuri sinua ja tee valintoja sen perusteella. Tutustu uusiin ihmisiin, niin opettajiin, yhteistyökumppaneihin kuin opiskelijakavereihisi. Ne voivat olla ensimmäinen verkostosi, kun pääset työelämään.

Terveiset alalle haluaville.

Mikäli ala on lähelläkään sydäntäsi, hae rohkeasti Savonian restonomiopintoihin! Ala on laaja ja mahdollisuudet ovat rajattomat. Omalla aktiivisuudella ja hyvällä asenteella pystyt kuitenkin luomaan omannäköisesi uran matkailualalla, josta minulla on kertoa oma esimerkkini.


Kiinnostuitko alasta?

Tutustu matkailu- ja ravitsemisalan opintotarjontaan!