Markuksen uratarina – Talonrakentajasta rakennusmestariksi ja rakennusinsinööriksi

Olen 25-vuotias mies Kuopiosta. Pohjakoulutuksena minulla on ammattikoulu, josta valmistuin talonrakentajaksi. Ammattikoulun suoritin kotipaikkakunnallani Vammalassa.

Ammattikoulun jälkeen minua kiinnosti rakennusala ja liiketalous. Valitsin kuitenkin rakennusalan. Koulua valitessani pohdin, mikä olisi mieluinen opiskelukaupunki ja Kuopio vaikutti juuri sopivan kokoiselta ja mukavalta kaupungilta. Päädyin hakemaan rakennusmestarin koulutusohjelmaan Savonia-ammattikorkeakouluun, ja tulin valituksi. Tavoitteeni oli suoriutua opinnoista mahdollisimman hyvin ja saada hyvä työpaikka.

Aloitin opiskelun rakennusmestarin koulutusohjelmassa syksyllä 2014 ja valmistuin jouluna 2017. Suoritin opintojen ohella myös rakennusinsinöörin opintoja, ja valmistuin vielä rakennusinsinööriksi keväällä 2018.

Mielekästä ja monipuolista lähiopetusta

Opiskelu Savoniassa oli erittäin mielenkiintoista ja kehittävää. Koulutuksen alussa oli paljon teoriaa, joka tuki myöhempien kurssien sisällön ymmärrystä. Oli myös todella hyvä, että opetus oli pääosin lähiopetusta, sillä tällä alalla on erittäin tärkeää päästä keskustelemaan opeteltavista aiheista opettajan ja muiden opiskelijoiden kanssa. Myös ryhmätöitä oli paljon, ja sekin oli erittäin positiivista ja hyvää valmistautumista tulevaan työelämään, sillä myös työelämässä rakennusmestarina päätökset tehdään pääasiassa ryhmissä.

Rakennusalan opinnoissa Savonia opettaa hyvin laajasti rakennustekniikkaa ja opetuksessa käytetään nykyaikaisia ohjelmistoja, jotka tukevat työelämää. Koulutus on suunniteltu hyvin ja mielestäni se kokonaisuus on tärkeä. Aloitetaan pohjalta ja lopetetaan ydinasioihin. Käytännönläheisyys ja kokemus opettajilla oli hyvä ja opettavainen.

Harjoittelujen ja oppareiden kautta työnjohtajaksi

Tein kaikki harjoittelut ja myös molemmat opinnäytetyöt (rakennusmestari ja -insinööri) YIT:lle. Jokainen harjoittelu opetti rakennusalasta paljon. Harjoitteluista pystyi tuomaan kokemuksia koulun projekteihin. Opinnäytetyöt olivat mielestäni parhaat kurssit Savoniassa, koska silloin pääsi syventymään omaan alaan ja siihen omaan mielenkiinnon kohteeseen.

Aloitin urani YIT:llä Kuopiossa jo ammattikorkeakoulun ensimmäisessä haalariharjoittelussa, jonka jälkeen suoritin myös kaikki työnjohtoharjoittelut siellä. Pääsin myös töihin työnjohtajaksi YIT:lle heti valmistuttuani. Koulun aikana suoritin YIT-polkua, joka sisälsi viiden opintopisteen YIT-opinnot. YIT:llä harjoitteluiden aikana ja YIT-polkua käydessä päätin lisätä tutkintolaajuuttani insinööriksi. Insinööriopintoihin kannusti myös työnantajani. Insinööriopintoja aloin suorittaa toisen vuoden keväällä rakennusmestarin opintojen ohella. Insinööriopinnot mahdollistavat enemmän vaihtoehtoja tulevaisuudessa.

Valitkaa koulutusohjelma, joka oikeasti kiinnostaa. Suorittakaa kurssit sillä ajatuksella, että niistä kaikista on jotakin hyötyä joko tulevien kurssien ymmärtämisessä tai sitten ihan työelämässä asti. Harjoitteluihin kannattaa panostaa ja etsiä paikkoja aktiivisesti. Harjoitteluista ja aikaisemmista töistä saadut kokemukset kannattaa hyödyntää koulun projekteissa.

Markus Ylinen
rakennusmestari (AMK), rakennustekniikan insinööri (AMK)
työnjohtaja / YIT

Markus Ylinen
Markus Ylinen

Kiinnostuitko alasta?

Tutustu tekniikan opintotarjontaan!