Martin uratarina – Kun työelämä vie mukanaan


Valmistuin Savoniasta insinööriksi 2016 ja työskentelen tällä hetkellä ryhmäpäällikkönä Istekki Oy:ssa. Vedettäväni on AV- ja turvatekniikan palveluiden ryhmä, johon kuuluu noin 15 henkeä kolmella eri paikkakunnalla.

Opiskelin toisella asteella aikanaan vielä melko tuntemattomana vaihtoehtona olleen kaksoistutkinnon valmistuen elektroniikka-asentajaksi, sekä ylioppilaaksi. Pidän kovasti niin sanotusti käsilläni tekemisestä, eli haluan nähdä työni jälkeä konkreettisesti. Kuitenkaan esimerkiksi elektroniikka-asentajien palkkataso ei ollut houkutteleva vaihtoehto, joten hain ammattikorkeakouluun sillä ajatuksella, että pääsen hyödyntämään molempien aiempien tutkintojen tietoja ja taitoja.

Pääsin opiskelemaan Savoniaan sähkötekniikkaa ja suuntauduin siitä mittaus- ja sensoritekniikan opintoihin. Opintojen ohella ajauduin mukaan myös opiskelijayhdistystoimintaan. Toimin myös yhdistyksen puheenjohtajistossa kaksi vuotta.

Yhdistystoiminta ja varsinkin työryhmien vetäminen tai puheenjohtajana toimiminen paikkasi hyvin opinnoissa muuten hieman vajaaksi jäävää johtamisopin osuutta. Uskon, että tällä yhdistys- ja tuutoritoiminnassa mukana olemisella on ollut merkitystä päätymisessäni myöhemmin esimiehenrooliin.

Koulun penkiltä suoraan työelämään

Työelämä alkoi imeä mukaansa, kun kolmannen vuoden jälkeen hain kesätöitä ja viimeistä harjoittelupaikkaa. Tällöin sain työtarjouksen Istekiltä, mutta sopimuksen kesto oli vuoden mittainen.

Pohdinnan jälkeen totesin, ettei vuoden osittainen tauko opinnoista ole mahdottomuus, sillä opinnot olivat edenneet tähän saakka aikataulussa. Ja saisinhan minä harjoittelujakson tässä suoritettua ja ehkä jonkun kurssin liukuvaa työaikaa hyödyntäen. Vuoden työskentelyn jälkeen minulle tarjottiin jatkoa teknisen asiantuntijan pestissä. Tuolloin laitoin ehdoksi 60 prosenttisen työajan, sekä insinöörityöaiheen löytymisen.

Tämä sopi työnantajalle ja näin sain insinööritutkinnon töiden ohella valmiiksi, vaikkakin viimeinen vuosi venyi kahden vuoden mittaiseksi. Tässä täytyy myös kiittää Savonian opinto-ohjaajaa Sami Lahtea, jonka kanssa sumplittiin kursseja, sekä hän patisteli ”iltakoulussa” meitä hieman opintojen aikatauluissa jälkeen jääneitä.

Näin jälkeenpäinkin ajateltuna olen erittäin tyytyväinen ratkaisuihin tarttua tarjottuun työhön, mutta myös opintojen viimeistelyyn. Seuraavaa siirtoa urallani tuskin olisi tapahtunut ilman valmista insinööritutkintoa. Ei ainakaan näin nopeasti. Noin kolme vuotta asiantuntijana oltuani hain ja tulin valituksi nykyiseen ryhmäpäällikön tehtävään.

Tämän jälkeen olen ollut työhaastatteluissa pöydän toisella puolella, haastatellen ja rekrytoiden niin kokeneita tekijöitä, kuin nuoria työelämän alkupuolella olevia henkilöitä. Tästä voisinkin vinkkinä tulevilla ja nykyisille opiskelijoille sanoa, että kaikki työkokemus ja luottamustehtävät ovat CV:ssä hyväksi, kun haetaan ensimmäisiä ”oman alan” työpaikkoja.

Martti Pulkkinen, ryhmäpäällikkö, AV- ja turvatekniikan palvelut
Istekki Oy

Martti Pulkkinen.

Kiinnostuitko alasta?

Tutustu tekniikan opintotarjontaan!