Mikan uratarina – Energiatekniikan insinööriksi työn ohella

Olen työskennellyt kylmäalalla 20 vuotta ja opiskellut aikaisemmin asentajasta kylmämestariksi. Huomasin energiatekniikan koulutuksen monimuotona Varkaudessa, ja jo samana keväänä laitoin hakemuksen ja pääsin opiskelemaan. Opiskelun aloittaessani olin jo töissä kylmätekniikan huoltopäällikkönä urakoinnissa ja vedin huolto- ja projektitoimintaa.

Opiskelun puolivälissä, keväällä 2018, aukesi mahdollisuus isossa konsultti- ja suunnittelutoimistossa kylmätekniikan asiantuntijan tehtävissä ja sain paikan. Myönnettävä kuitenkin on, että kun lähdin opiskelemaan, niin tarkoitukseni oli vaihtaa alaa täysin ja tehdä jotain muutakin.

Niin se vaan edelleen jatkuu työelämä kylmätekniikan parissa, mutta paljon on tullut myös uutta esim. energia- ja elinkaarilaskentaa, laitosten kuntoarvioita, lämmön talteenottojärjestelmiä ja hybridiratkaisuja. Insinöörinä nämä asiat nivoutuvat hyvin yhteen ja käsittää suuremman kokonaisuuden, eikä pelkästään vain kylmätekniikkaa.

Opiskelut aloittaessani kylmätekniikan korkeakouluopetus oli Suomessa hyvin huonolla mallilla, mutta tässä viimeisen vuoden aikana tilanne on parantunut huomattavasti. Siksi otin Oulun ammattikorkeasta valinnaisena myös teollisuuden kylmätekniikkaa lisäksi, sekä vielä valmistumisvuoden kevääksi kylmätekniikan YAMK-opintoja.

Uutta oppia työelämälähtöisesti

Savoniassa oli erittäin mukava opiskella ja meidän ryhmä oli aivan mahtava. Erittäin suuri kiitos Ari-opelle matematiikan pänttäyksestä ja erittäin mahtavista opettajan taidoista. Koska opiskelin työn ohessa, sain suoritettua harjoittelut suoraan omalla työpaikalla. Opinnäytetyöni vaikutti meidän työyhteisössä erittäin positiivisesti ja oli aiheena erittäin ajankohtainen f-kaasuasetuksen tiukennusten takia.

Opiskelut omalla kohdallani olivat erittäin työelämälähtöiset, ja sain projektit sekä raportit tehtyä työtehtävistä. Opiskelu oli mielestäni juuri sopivan rankkaa työn ohella. Ei tarvinnut istua öitä koneella tai päntätä jatkuvasti. Tässä tietysti auttoi myös pitkä ura ihan pakinkantajasta päällikkö- ja siitä asiantuntijatasolle. Opiskelu työn ohella sopi minulle erittäin hyvin, ja kun oppia karttui, sai sitä soveltaa suoraan omaan työhön.

Urakehitykseeni on vaikuttanut eniten kiinnostus lämpöpumppuja ja kylmätekniikkaa kohtaan. Nykyiset tiukentuvat määräykset ja asetukset energian kierrätykselle saavat propelin pyörimään huopahatun päällä hurjaa vauhtia.

Mika Siekkinen
insinööri (AMK), energiatekniikka

Mika Siekkinen
Mika Siekkinen

Kiinnostuitko alasta?

Tutustu tekniikan opintotarjontaan!