Veeran uratarina – polkuopinnoillla omalla unelma-alalle

Hain lukion jälkeen Savoniaan opiskelemaan sisustusarkkitehdiksi. Kävin läpi monen päivän stressaavat valintakokeet ja pitkän odotuksen opiskelupaikasta. En edes muista miltä minusta tuntui, kun sain postissa oman valintakirjeeni. Muistan vain sen, etten saanut opiskelupaikkaa. Olin varasijalla, eikä peruutuspaikkoja tullut.

Löysinkin pian itseni istumasta opinto-ohjaajan huoneesta. Raili-opo tutustutti minut polkuopiskeluun avoimessa ammattikorkeakoulussa ja laittoi minut opiskelijaksi teollisen muotoilun ryhmään, jossa oli vielä tilaa opiskelijalle.

Rankka vuosi huippuporukassa

Halusin sisustusarkkitehdiksi ja saada opintotukea niin kuin muutkin opiskelijat, mutta päädyinkin teolliseen muotoilun ryhmään omakustanteisesti ja ilman opiskelijan etuuksia.

Vuosi oli siis taloudellisesti ja motivaation kannalta aika rankka, mutta onneksi ryhmäni oli aivan huippu. Sain teollisen muotoilun ryhmästä kaiken tarvitsemani tuen sekä uusia tärkeitä ihmisiä elämääni. Vuoden lopulla, nämä samat tyypit tsemppasivat minua uusiin pääsykokeisiin, jotta pääsisin vihdoinkin haluamalleni alalle. Tällä kertaa pääsinkin sisään Siskaan ja minut siirrettiin suoraan kakkosluokalle.

Rakennustekniikka yllätti

Ryhmästä toiseen siirtyminen toi omat ongelmansa. Ammensin innokkaasti itseeni uutta rakasta alaa ja Siskan ryhmähenkeä, mutta monet uudet opiskeltavat ohjelmat kaiken muun uuden lisäksi olivat liikaa ja tipuin kärryiltä.
Onneksi Savoniassa annetaan kuitenkin itse etsiä ja oivaltaa sekä löytää omat reittinsä, mitä kulkea tärkeällä matkalla kohti valmistumista. Eksyksissä olevalle on aina ollut myös apua ja opastusta tarjolla. Koulun ohjaajat ja opettajat tarjosivat heti apua ja tukiopetusta.

Jos joku olisi sanonut minulle koulun alussa, että valmistuttuani työskentelisin Rakennusliike Laptilla asukasmuutosvastaavana, en olisi uskonut. Näin kuitenkin kävi. Opiskelun aloitettuani, luulin haluavani työllistyä mahdollisimman visuaaliselle ja sisustuspainotteiselle alalle. Rakennustekniikan perusteet ja työharjoitteluni saivat minut kiinnostumaan kuitenkin enemmän alan rakennuspuolesta, jonka pariin lopulta päädyinkin harjoittelijaksi ennen valmistumistani.

Opinnäytetyö ja vakituinen paikka

Sain Laptilta hienon mahdollisuuden toteuttaa opinnäytetyöni omana ensimmäisenä työprojektinani, ja hyvin tehty työ toi mukanaan minulle vakituisen työpaikan. Tuntuu todella hyvältä huomata, että opiskelemani asiat merkitsevät konkreettisesti jotain ja haalimani tietotaito pääsee vihdoinkin käyttöön ja oikeuksiinsa.

Savoniassa en oppinut pelkästään teoriatietoa ja käytännön työtä, vaan työelämässä tärkeitä tiimityöskentelytaitoja ja kavereiden tsemppaamista. Olenkin tyytyväinen itseeni, kun iso urakka on päätöksessä ja uteliaana odotan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Veera Ronkainen, muotoilija (AMK)

Veera Ronkainen, muotoilija (AMK)
Veera Ronkainen, muotoilija (AMK)

Kiinnostuitko alasta?

Tutustu muotoilun opintotarjontaan!