Diili-kilpailija ja Savonian opiskelija Vili Värtinen.

Diilistä tuttu savonialainen kannustaa nuoria monimuoto-opintoihin – ”Todella hyvä tapa opiskella, koska samalla voi hankkia työelämän kokemusta”

Diili-ohjelman kaikkien aikojen nuorin kilpailija tulee Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Vili Värtinen, 22, kilpailee Diilin parhaillaan esitettävällä kaudella ja opiskelee Savoniassa Wellness-tradenomiksi. Valmistuminen häämöttää jo kulman takana.

– Opiskelen monimuotona, ja opinnot ovat opinnäytetyötä vaille valmiit, Värtinen kertoo.

Parasta monimuoto-opiskelussa on ollut itseohjautuvan opiskelun tuoma vapaus.

– Monimuoto-opinnot ovat minulle hyvä tapa opiskella. Työmäärää voi säädellä itse, ja opintoja voi suorittaa milloin tahansa ja mistä tahansa – vaikka eri puolelta maailmaa. Monimuoto mahdollistaa hyvin myös työskentelyn opintojen ohella. Opintojen alkupuolella olin koko ajan täysiaikaisesti töissä.

Puoliso innosti Diiliin

Diiliin Värtinen haki mukaan puolison innoittamana. Puoliso selasi puhelinta, huomasi Diilin kilpailijahaun ja ehdotti hakemista.

– Ensin ajattelin, ettei kisa ole on minun juttuni, mutta perehdyin asiaan ja kävin parvekkeella kuvaamassa hakuvideon. Diilissä pitivät minua kiinnostavana ja pääsin muutaman haastattelun jälkeen mukaan.

Kisaan Värtinen valmistautui katsomalla Diilin aiempia kausia. Silti televisio-ohjelman tekeminen on hyvin erilaista kuin mitä ohjelmaa katsoessa ajattelisi. Asioita tiivistetään editoinnissa, ja paljon kuvattua materiaalia jää leikkuupöydälle.

Myös kuvausten rankkuus hieman yllätti. Kuvauspäivät olivat jopa 15 tunnin mittaisia viitenä tai kuutena päivänä viikossa.

Kokonaisuutena Diilissä mukana oleminen oli Värtiselle ainutkertainen ja ainutlaatuinen kokemus.

– Olen tosi otettu ja kiitollinen, että nuorena ja semi-innokkaana kaverina pääsee tekemään maanlaajuista televisioprojektia. Matkaan mahtui upeita hetkiä ja ihana ihmisiä ja olen kiitollinen, että sain olla mukana.

Värtinen tippui Diili-kisasta neljännessä jaksossa. Julkisuuden myötä häntä on pyydetty monenlaiseen mukaan.

–  Koetan keskittää aikana itselleni tärkeisiin asioihin. Pyrin ajamaan itseni tilanteeseen, jossa teen ainoastaan asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi. Muutin juuri puolison kanssa Helsinkiin ja aloitin työn rakkaan harrastuksen eli kellojen parissa.

Monimuoto-opiskelua harkitseville nuorille Värtisellä on viesti:

– Haluan kannustaa työelämässä olevia nuoria monimuoto-opintoihin. Itse koen, että monimuoto on todella hyvä tapa opiskella, koska samalla voi hankkia työelämän kokemusta. Lisäksi on kivempi elää, kun voi käydä täysipäiväisesti töissä ja opiskella samalla, eikä opinnot sido paikkaan tai aikaan.