Alikulkutunnelissa taidetta.

Eloa tunneliin -valoteoksen suunnittelukilpailu on ratkennut

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Savilahden Eloa tunneliin -valoteoksen suunnittelukilpailun voittajat ovat selvillä! Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille järjestettyyn ideakilpailuun saatiin yhteensä kahdeksan tasokasta kilpailuohjelman täyttävää kilpailuehdotusta, joiden joukosta nimetty arvosteluryhmä on valinnut voittajat.

Kilpailun tarkoituksena oli löytää mahdollisimman toteutuskelpoinen luonnos valoteoksesta Savilahteen rakennettavaan Neulaniementien jalankulku- ja pyöräilyväylän alikulkukäytävään. Alikulkukäytävä tulee yhdistämään toisiinsa Neulaniementien molemmin puolin sijaitsevia yrityksiä sekä korkeakoulujen kampusten ympäristöjä.

Suunnittelukilpailun tulokset:

1. sija: Näe minut, Sirkka-Liisa Salminen

2. sija: Hahmotus, Elviira Kortesalo

3. sija: Aaltojen johdattelemana, Jasmin Kolehmainen

Ensimmäinen palkinto on arvoltaan 3 000 euroa, toinen palkinto 2 000 euroa ja kolmas tuhat euroa.

Yleisön suosikkina palkittiin ehdotus Ihmisvirta. Suunnittelijoina ovat Tatu Hokkanen, Johanna Mäntynen ja Lauriina Lahtinen, joiden kesken jaetaan 500 euron palkinto.

Savonian opiskelijoille kevään aikana järjestetyn ideakilpailun voittajat valittiin nimetyn arvosteluryhmän toimesta. Arvosteluryhmä arvioi yhteensä kahdeksan kilpailuehdotusta.

Yleisö valitsi suosikkinsa 22.5.–4.6. kilpailun kotisivuilla järjestetyssä yleisöäänestyksessä. Määräaikana annettiin yhteensä huimat 2 653 ääntä.v

”Näyttävä ja vaikuttava”

Kilpailuehdotusten arvioinnissa otettiin huomioon taiteellisten ansioiden, toteutettavuuden ja ylläpidon lisäksi erityisesti ehdotusten kykyä ottaa suuri tila haltuunsa sekä valoteoksen toimivuutta eri vuodenaikoina ja tarkasteltaessa läheltä, kaukaa tai liikkuvasta kohteesta. Arvosteluryhmän mukaan voittanut ehdotus täytti parhaiten nämä kriteerit.

Kilpailun voittanut ehdotus Näe minut yhdisteli houkuttelevasti valokuvaa, valaistusta ja grafiikkaa.

– Arvosteluryhmä kuvaili ehdotusta näyttäväksi ja vaikuttavaksi, ja sen nähtiin korostavan positiivisesti Savilahden toimijoita ja osallisuutta, kertoo arvosteluryhmän puheenjohtaja, Kuopion kaupungin kehitysasiantuntija Eeva Lehtomäki.

Kuopion kaupunki päättää erikseen teoksen toteutuksesta ja ehdotuksen mahdollisesta jalostamisesta toteutettavampaan muotoon. Tavoitteena on toteuttaa valoteos vuosien 2025–2026 aikana alikulun rakentamisen yhteydessä, osana Savilahden Valon kaavan valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelmaa.

Kilpailun järjestivät Kuopion kaupungin Savilahti-projekti ja Valon kaava sekä Savonia-ammattikorkeakoulu. Valoteoksen suunnittelemisen lisäksi kilpailun tavoitteena oli kytkeä entistä vahvemmin Savilahden opiskelijoita mukaan alueen suunnitteluun.

– Eloa tunneliin -kilpailu oli onnistunut esimerkki opiskelijoiden osallistamisesta oman ympäristönsä suunnitteluun. Erityyppisiä yhteistyöprojekteja oppilaitosten ja opiskelijoiden kanssa teemme jatkossa mielellämme lisää, Lehtomäki kertoo.

Arvosteluryhmän kokoonpano ja ehdotuskohtaiset lausunnot ovat nähtävissä kilpailuohjelmassa ja arvostelupöytäkirjoissa, jotka löytyvät kilpailun kotisivulta. Kaikki kilpailuehdotukset ovat nähtävillä kilpailun kotisivulla: https://savilahti.com/valon-kaava/eloa-tunneliin/