Energiatekniikan opiskelijoiden viisi vinkkiä energian säästämiseen

#SavoniaAMK

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat vaikuttaneet laajasti energian saatavuuteen ja hintaan. Suomi ja koko Eurooppa etsivät tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön ja samalla fossiilisista energialähteistä irtautumiseen.

Opiskelijoita Savonian  energiansäästötapahtumassa.
Opiskelijoita Savonian energiansäästötapahtumassa.

Savonia-ammattikorkeakoulu järjesti tiistaina 11.10. tilaisuuden, jonka on tarkoitus kannustaa energian säästämiseen. Inspiraatio tapahtumaan tuli valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan Astetta alemmas -energiansäästökampanjasta, jossa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia.

Kampanja alkoi 10.10. Energiansäästöviikolla, joka on edelleen käynnissä.

Varkauden kampuksen Kamarilla Savonian energiatekniikan insinööriopiskelijat osallistuivat yhdessä Riikinvoiman, Sakkyn ja Varkauden aluelämmön edustajien kanssa keskusteluun energiasta ja pohtivat vinkkejä energian säästöön.

Opiskelijat äänestivät viisi tärkeintä vinkkiä kotitalouksen energian säästämiselle:

  1. Huonelämpötilan lasku. Yhdellä asteella saa jo aikaan hienosti säästöä!
  2. Käy suihkussa nopeasti, vesi on energiaa.
  3. Selvitä laiteidesi sähkönkulutus, niin tiedät, mistä voit itse säästää parhaiten.
  4. Astian- ja pyykinpesukoneita kannattaa käyttää vain täytenä ja eko-ohjelmalla. Ekologisemmat ohjelmat säästävät vettä ja sitä kautta energiaa.
  5. Sammuta valot, kun et tarvitse niitä. Led-lamppujen energiankulutus on hyvin pieni, joten suurin vaikutus on esimerkiksi hehkulampuilla ja isoilla pihavaloilla.

– Suomessa on onnistuttu jo kuluttamaan energiaa syyskuussa 9 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, joten säästöä syntyy, kun toimimme yhdessä, muistuttaa Savonian energiatekniikan lehtori Teija Honkanen.

Honkanen muistuttaa, että olennaista on huomioida sähkönkulutuksen ruuhka-ajat eli piikit. Silloin suuri osa ihmisistä käyttää energiaa samaan aikaan, joten sähkön hinta ja kulutus kasvavat.

– Kulutuspiikit ovat aamulla ja illalla, joten jos esimerkiksi pyykinpesun voi hoitaa johonkin muuhun aikaan, niin se tasoittaa energian kulutuksen piikkejä, Honkanen kertoo.

Honkanen muistuttaa myös, että talvella todennäköisesti toteutettavista sähkökatkoista ilmoitetaan kuluttajille tekstiviestillä, joten on hyvä varmistaa, että sähköverkkoyhtiöllä on oma puhelinnumero tallessa.