Savonia

Ensi kertaa Suomessa: Savonialle Olympiakomitean laatutunnus huippu-urheilijamyönteisyydestä

Savonia-ammattikorkeakoulu on saanut Suomen Olympiakomitean myöntämän Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -laatutunnuksen ensimmäisten joukossa Suomessa.

Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyön tavoitteena on parantaa urheilijoiden edellytyksiä suorittaa korkeakouluopintoja niin, että ne tukevat urheilussa kehittymistä.

– Savonialla koulutuksen personoinnin avulla pyritään jokaiselle opiskelijalle tarjoamaan monipuoliset mahdollisuudet järjestellä opintoja niin, että ne tukevat kaksoisuran toteutumista. Urheilijastatus mahdollistaa opiskelijaurheilijalle tarvittaessa yksilöllisiä opintojärjestelyjä. Auditointiryhmä nosti esiin Savonian huippu-urheilijoille tarkoitetut väyläopinnot erinomaisena ja ainutlaatuisena esimerkkinä edistää urheilijan kaksoisuraa, kertoo koulutusjohtaja Esa Viklund.

Savonia ja Kuopion alueen urheiluakatemia ovat tehneet pitkäjänteistä kehittämistyötä kilpa- ja huippu-urheilijoiden kaksoisuran mahdollistamiseksi.

– Savonialle auditoinnin lopputulos on ennen kaikkea tunnustus pitkäjänteisestä ja tavoitteellisesta opiskelijan ohjauksen kehitystyöstä. Toivomme että laatutunnustus lisää urheilijoiden tietoisuutta ja kiinnostusta Savonian koulutustarjontaa ja Kuopion alueen urheiluakatemian tarjoamia harjoitteluolosuhteita sekä asiantuntijatoimintaa kohtaan. 

Opiskelua kampuksella, kotona ja kilpailumatkoilla

Yksi Savonian urheilijaopiskelijoista on yhdistetyn A-maajoukkueessa treenaava Jesse Pääkkönen. Hän suorittaa liiketalouden amk-tutkintoa taloushallinnon suuntautumisvaihtoehdossa.

– Savonia on toiminnallaan tukenut urheilu-uran ja opiskelun yhdistämistä. Opettajat ovat olleet todella hyvin perillä siitä, millaista joustoa urheilu vaatii opiskelulta ja sitä kautta olen pystynyt suorittamaan tiettyjä kursseja itsenäisemmin kuin normaalisti. Erityisen iso hyöty on ollut, että tenttejä voi tehdä myös jälkeenpäin, jos harjoitus- tai kilpailumatkat ovat sattuneet tenttien kanssa päällekkäin. Henkilökohtaisesti opiskelu on tuonut myös muita haasteita ja muuta ajateltavaa urheilun lisäksi, mikä on myös edistänyt urheilua, Pääkkönen kuvaa.

– Opiskelun ja urheilun yhdistäminen ei aina ole helppoa ja vaatii joustamista ja suunnittelua. Omat opiskeluaikatauluni lukukauden aikana vaihtelevat hyvin paljon riippuen siitä, olenko kotona ja opiskelemassa vaiko reissussa ja opiskelemassa.

Personoitu koulutus ja vahva ohjauksellinen ote kulkevat Savonian toiminnassa kautta linjan. – Ohjaus tukee ja mahdollistaa opiskelun eri elämäntilanteissa sekä opiskelijaurheilijoiden että ihan kaikkien yli kahdeksantuhannen opiskelijamme kohdalla, Esa Viklund korostaa.

Vaikuttavaa yhteistyötä urheilijoiden arjen tukemiseksi

– On hienoa, että urheilijoiden kaksoisurapolku täydentyy huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen auditointien myötä. Kiitokset nyt auditoiduille korkeakouluille erinomaisesta yhteistyöstä prosessin aikana sekä auditointiryhmille huolellisesti toteutetusta arvioinnista ja raportoinnista. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä urheilijoiden arjen tukemiseksi, toteaa huippu-urheiluyksikön johtaja ja huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen ohjausryhmän puheenjohtaja Matti Heikkinen Suomen Olympiakomiteasta.

Savonian auditointi toteutettiin kevään 2023 aikana ja virallinen tunnustus myönnettiin Huippuvaiheen kaksoisuraseminaarissa Rovaniemellä 21.9.

Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -laatutunnus on voimassa viisi vuotta julkistamisesta.