Fanfaarin paikka: tuhat YAMK-tutkintoa Savoniasta täynnä!

On fanfaarin paikka! Savonia-ammattikorkeakoulussa on nyt koossa tasan tuhat ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Ylempi amk-tutkinto on ammattikorkeakoulussa suoritettu maisteritasoinen tutkinto, ja esimerkiksi insinööri (ylempi AMK) on englanniksi Master of Engineering. YAMK-opinnot antavat tietoa ja osaamista vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä toimimista varten. Tutkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Maisteritason amk-tutkinnoilla on takanaan jo liki 20 vuoden taival. Ensimmäiset kokeiluryhmät aloittivat syksyllä 2002. Savoniassa pilottikoulutuksena tietä aukaisi hyvinvointiteknologian jatkotutkinto, jossa yhdistyivät tekniikka ja terveysala. Savoniassa aloitti 20 opiskelijan ryhmä, ja yhteensä Suomessa kokeilun aloitti tuolloin reilut 150 opiskelijaa.

Nyt Suomessa on suoritettu vajaat 29 000 YAMK-tutkintoa, ja tutkintojen määrä nousee vuosi vuodelta kiihtyvää tahtia. Ensimmäinen tuhat tutkintoa tuli täyteen vuonna 2008 eli kuuden vuoden päästä kokeilun aloittamisesta. 10 000 tutkinnon raja saavutettiin vuonna 2014 ja 20 000 tutkinnon rajapyykki vuonna 2018.

Tänä vuonna menee 30 000 tutkinnon raja kirkkaasti rikki. Lähes kaikki nuo kymmenet tuhannet monialaista osaamista saaneet asiantuntijat ovat rikastuttamassa suomalaista työelämää ja yrityksiä, osa toki myös ulkomailla.

YAMK-tutkinnon suorittaneet nimittäin työllistyvät hyvin, mikä käy ilmi valtakunnallisesta selvityksestä. Tuoreimman kyselyn mukaan lähes puolet heistä on kehittämis-, johtamis- ja hallintotehtävissä.

Lue lisää: https://blogit.savonsanomat.fi/liiketta-liiketoimintaan/tuhat-yamk-tutkintoa-savoniasta-taynna-tavoitteet-ovat-entista-korkeammalla/