Kahdeksan hengen ryhmä seisoo yhdessä punaisilla portailla sisätiloissa ja hymyilee kameralle. Taustalla on tiiliseinät, kaiteet ja oviaukko portaiden yläpäässä.

FOODNUTRI-hanke palkittiin Avoimuuden edistäjä -palkinnolla

Pohjois-Savon alueellinen FOODNUTRI-hanke on palkittu vuoden Avoimuuden edistäjä -palkinnolla Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivillä Helsingissä 3.12.2025. Palkinto myönnetään vuosittain ryhmille, jotka työllään edistävät avoimia tieteellisiä käytäntöjä ja toimivat esimerkkinä muille.

FOODNUTRI – kestävää ruoka- ja ravitsemustutkimusta

Avoimuuden edistäjä -palkinto myönnettiin Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteiselle FOODNUTRI: kansallisen infrastruktuurihankkeen jalkauttaminen Pohjois-Savon alueelle -hankkeelle. Pohjois-Savon alueellinen FOODNUTRI-hanke on Pohjois-Savon liiton ja Euroopan unionin rahoittama. Hanke on myös osa laajaa kansallista FOODNUTRI-tutkimusinfrastruktuuria, joka tarjoaa laaja-alaisen infrastruktuurin ruoan ja ravitsemuksen sekä koko ruokajärjestelmän kehittämisen tueksi.

Avoimet digitaaliset työkalut aikuisille

Hankkeessa kehitettiin avoimet, kaikille saatavilla olevat verkkopalvelut, jotka tukevat ravitsemusterveyttä:

  • Ravitsemusnavigaattori – työkalu, jonka avulla aikuinen voi arvioida ruokailutottumuksensa suhteessa ravitsemussuosituksiin tieteellisesti validoidun Ruokavalioindeksin avulla.
  • Ravitsemuspolku – sivusto, joka tarjoaa vinkkejä, harjoituksia ja tietoa ruokavaliomuutoksen tueksi.

Uusia tutkimusmenetelmiä ja osallistavaa toimintaa

– Avoimuus on ollut keskeinen arvo hankkeessamme alusta alkaen. Olemme sitoutuneet läpinäkyvään viestintään, osallistavaan työskentelytapaan ja tiedon jakamiseen niin tutkimusyhteisön kuin kansalaisten kesken, kertoo professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta. – Tulevaisuudessa myös esimerkiksi kunnat ja hyvinvointialueet voivat hyödyntää kerättyä dataa terveyden edistämisen tukena entistä tehokkaammin.

Hankkeessa on kehitetty myös laaja-alaisesti ruoan suolistovälitteisten terveysvaikutusten tutkimusmenetelmiä, joiden avulla voidaan syvällisesti ymmärtää ruoan, sen komponenttien ja rakenteiden vaikutuksia ihmisessä. Käyttäjälähtöisen tiedonkeruun malleja kehitettiin myös. Näiden menetelmien avulla päästään lähemmäksi kuluttajan arkea ja hänen kokemuksiaan uudenlaisista kasvipohjaisista ruuista.

– Tämä tunnustus ja kiitos kuuluu kaikille hankkeen yhteistyökumppaneille, osallistujille ja tukijoille, Kolehmainen kiittää.

Miksi avoin tiede on tärkeää?

Avoin tiede edistää läpinäkyvyyttä, saavutettavuutta ja yhteistyötä tieteessä. Sen tavoitteena on varmistaa, että tieteellinen tieto on avoimesti saatavilla ja uudelleenkäytettävissä kaikille. Avoin tiede lisää tutkimustiedon hyödynnettävyyttä yhteiskunnassa ja tukee tietoon perustuvaa päätöksentekoa.

Miten Avoimuuden edistäjä -palkinto jaetaan?

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ohjausryhmä valitsee palkinnonsaajat vuosittain avoimessa haussa esiin nousseista ehdokkaista. Palkintojen koordinoinnista vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Avoimuus Savonialla

Savonian toiminta perustuu avoimuuteen ja meillä on avoimeen tutkimukseen kannustava politiikka – noudatamme tutkimuseettisiä ohjeita ja vastuullisen arvioinnin periaatteita. Lue lisää vastuullisen vaikuttavuuden mittareistamme.

Kahdeksan hengen ryhmä seisoo yhdessä punaisilla portailla sisätiloissa ja hymyilee kameralle. Taustalla on tiiliseinät, kaiteet ja oviaukko portaiden yläpäässä.
Kuvassa (takana vasemmalta) Moona Partanen (UEF), Johanna Roponen (UEF, Iiro Välimaa (Savonia). Edessä (vasemmalta) Maria Lankinen (UEF), Henna Lehikoinen (Savonia), Kirsikka Aittola (UEF), Johanna Kantala (Savonia) ja Jesse Honkanen (Savonia). Kuvasta puuttuvat Marjukka Kolehmainen (UEF), Carlos Gomez Gallego (UEF), Valeria Iannone (UEF) ja Elina Järvelä-Reijonen (UEF, vanhempainvapaalla).