Global Market.

Iisalmen kampuksella ennenäkemättömän suuri joukko vaihto-opiskelijoita: ”On ollut jännittävää tutustua uusiin ihmisiin”

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen kampus emännöi tällä hetkellä 25 vaihto-opiskelijaa Kosovosta, Albaniasta, Hollannista ja Itävallasta. Iisalmen kampuksella ei ole koskaan nähty tällaista vaihto-opiskelijoiden ryntäystä eri puolilta Eurooppaa.

Global Market -tapahtuma Savonian Iisalmen kampuksella kokosi kansainväliset vaihto-opiskelijat ja heidän suomalaiset opiskelijakollegansa oppimaan uutta eri kulttuureista. Global Market studies -kurssin opiskelijat saivat itse keksiä aiheen tapahtumassa esitettäväksi. Esitykset käsittelivät muun muassa maiden ruokakulttuurien eroja, stereotypioita, kansanperinteitä ja tapoja kuten suomalaista saunakulttuuria.

Sam de Wit, Arbnora Krasniqi, Adea Vranovci, NinaWiener ja Essi Piippo.
Sam de Wit, Arbnora Krasniqi, Adea Vranovci, NinaWiener ja Essi Piippo.

Kosovolainen Adea Vranovci on luonut tiiminsä kanssa monipuolisen esityksen eri maiden ruokakulttuurien eroista.

– Halusimme valmistaa kosovolaista suolaista herkkua eli burekia, mutta perinteistä ruokaa on vaikea valmistaa ulkomailla, koska raaka-aineet ovat täällä hieman erilaiset kuin kotona. Teimme burekia neljä kertaa ja lopulta saimme viimeisen erän täydelliseksi, jotta voimme tarjoilla sitä täällä, Vranovci selittää.

Kosovolaisi stereotyyppejä ja Suomen maakunnat.

Kolme kosovolaista opiskelijaa kokosi mielenkiintoisen esityksen Kosovon ja Albanian legendoista ja myyteistä. He kaikki opiskelevat eläinlääkäreiksi ja valmistuvat kotimaassaan pian.

– On ollut todella jännittävää tutustua uusiin ihmisiin ja kokea tämä meille kaikille ihan uusi maa, Rron Uka sanoo.
Suomalaisopiskelijat tarttuvat myös mahdollisuuteen päivittää englannin kielen taitojaan ja viettää aikaa kansainvälisessä porukassa.

– Meillä oli eilen illalla kansainväliset bileet kaikille, jotka halusivat mukaan. Se oli hauskaa, agrologiopiskelija Rita Laitinen selittää.

Matka porotilalle

Lehtori Agnieszka Laherto on erittäin tyytyväinen Dual AFS- ja Erasmus+ -ohjelmiin, joka toivat opiskelijat kaupunkiin.

– On ilo seurata, kuinka opiskelijoiden monikulttuurinen tausta rikastuttaa meitä täällä Iisalmessa. Joka päivä opimme jotain uutta toisiltamme. Kun pidämme mielemme avoimina ihmisille ja kulttuureille, jotka jollakin tavalla eroavat meistä, kasvamme ihmisinä. Joka päivä opiskelijat kehittävät taitojaan toimia monikulttuurisissa ryhmissä, Laherto selittää.

Savonia on järjestänyt kansainvälisille opiskelijoille useita matkoja ja aktiviteetteja.

Opiskelijat ovat vierailleet paikallisilla tiloilla ja yrityksissä, kuten esimerkiksi Ponssella. Pian he lähtevät matkalle Kainuuseen tutustumaan Tyynelän luonnonsuojelukeskukseen, Vuokatin liikuntakeskukseen sekä kovasti odotellulle porotilalle.

– Opiskelijat ovat niitä, jotka antavat tälle kansainväliselle yhteistyölle siivet. Suomalaiset opiskelijat ovat nähneet paljon vaivaa varmistaakseen, että vaihto-opiskelijat viihtyvät ja vaihto-opiskelijat ovat ilolla mukana kaikessa. Tämä tapahtuma esimerkiksi kohottaa koko Iisalmen kampuksen tunnelmaa, kertoo Savonian opintoneuvoja Anna Hatunen.