Kaksi Savonian muotoilun opiskelijaa #tulevaisuudenamk-hackathonin finaaliin

Topi Hänninen ja Kerttu Helppi Savoniasta ovat selvittäneet tiensä Tulevaisuuden ammattikorkeakoulu –hackathonin finaaliin. Hackathon huipentuu 14.4. klo 16.00, jolloin esitetään 12 tiimin pitchit ja arvovaltainen tuomaristo valitsee voittajan. Tilaisuus striimataan suorana tapahtuman verkkosivuilla.

Topi ja Kerttu ovat muotoilun ensimmäisen vuoden monimuoto-opiskelijoita. Molemmilla on taustalla kymmenen vuoden työkokemus sosiaalialalla ja tulevaisuuden tavoitteena alanvaihto.

Mistä se ajatus hackathoniin osallistumisesta sitten lähti?

Syksyllä 2020 muotoiluajattelun opintokokonaisuudessa oli tehtävänä pohtia ”Unelmia uudesta normaalista” eli tuotteita / palveluita koronapandemian muuttamalle maailmalle. Topilla on työkokemusta erityislasten koulunkäynnin ohjaamisesta, ja hän rupesi pohtimaan etäkoulun järjestämistä koululaisen kannalta mielenkiintoisemmalla tavalla. Kerttu tarttui ajatukseen ja halusi pariksi ryhmätyöhön. Kurssin lopulla kaksikko esitteli tuotteen muotoilun lehtoreille Marketta Iivariselle ja Hannu Autille. Lehtorit innostuivat hahmomallista ja ideoista ja kannustivat Topia sekä Kerttua viemään ajatusta eteenpäin.

Seuraavaksi he esittelivät tuotteen yliopettaja Ilkka Kettuselle, joka vinkkasi #tulevaisuudenamk-hackathonista. Tiimihaun kautta kilpailuun valittiin 12 osallistujatiimiä 28:n hakijan joukosta. Topin ja Kertun tiimi siis yksi onnellisista finalisteista.

Finaalipaikan varmistumisen jälkeen ideaa työstettiin omalla ajalla eteenpäin. Hienoa ohjausta tuotteen eteenpäin viemiseksi tuli myös Pohjois-Savon Business Centerin Havuja @#%&/-bootcampilta. #tulevaisuudenamk-hackathonia varten tuotetta muokattiin niin, että se soveltuisi nimenomaan korkeakouluopiskelijoiden käyttöön. Lisäksi kaksikko on valmistellut myös työelämälle sopivaa versiota tuotteesta.

– Kokonaisuudessaan matka ja oppimiskokemus tämän tuotteen kanssa on ollut vertaansa vailla, eikä tällaista ohjausta tai kokonaisvaltaista ja monialaista oppimista voi tapahtua tavallisen kurssin aikana, toteaa Topi.

Katso tiimin finaalivideo ja vaikuta

Topin ja Kertun tiimi on TEAM 7 ja heidän ratkaisunsa ”Sosiaalinen 3D-oppimisympäristö ehkäisee syrjäytymistä ja tarjoaa opiskelijoille sekä henkilökunnalle mahdollisuuden tavata etänä, niin opinnoissa kuin vapaa-ajalla”.

Katso finaalivideo tapahtuman verkkosivuilta ja vaikuta. Yleisö ratkaisee kilpailun toisen ja kolmannen sijan. Kilpailun voittaja saa palkinnoksi 3000 euroa. Yleisöäänestyksessä kaksi eniten ääniä saanutta joukkuetta palkitaan myös.

Mikä Tulevaisuuden ammattikorkeakoulu?

Tulevaisuuden ammattikorkeakoulu on Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKin yhteinen hackathon-tapahtuma. Tulevaisuuden ammattikorkeakoulu juhlistaa vakinaisten ammattikorkeakoulujen 25-vuotista historiaa, kohdistaa katseet ammattikorkeakoulujen tulevaisuuteen, haastaa ajattelemaan ja luo uutta.