Vireeksi-hankkeen kuljettajia kokeilemassa SUP-lautailua.

Kuusikymppinen Mauri teki elämäntaparemontin: ”Keho voi paremmin ja silloin mielikin voi paremmin”

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Kuopiossa asuva Mauri Koistinen aloitti rekka-autojen kanssa työskentelyn jo lapsena, kauan ennen täysi-ikäisyyttä. Rekan ajaminen vei häneltä melkein terveyden ja 25 vuotta sitten hän vaihtoi rekan linja-autoon.

Koistinen törmäsi muutama vuosi sitten ilmoitukseen Savonia-ammattikorkeakoulun ja Savon ammattiopiston Vireeksi-hankkeesta, jonka tavoitteena oli edistää raskaan ajoneuvon kuljettajien kokonaisvaltaista hyvinvointia ja työssä jaksamista yksilön elintapoihin sekä työolosuhteisiin vaikuttamalla. Hanke päättyi keväällä 2023.

Kuopion liikenteen linja-auton kuljettajana työskentelevä 64-vuotias Koistinen pohti, että olisi korkea aika tehdä jotain hyvää itselleen ja omalle keholleen. Hän haki mukaan hankkeeseen.

– Hanke muutti elintapani lopullisesti. Kehosta on pakko pitää huolta, jotta siinä on mukavampi elää. Nykyään ruokavalioni on paljon kasvispainotteisempi ja sain tähän apua hankkeen myötä tapaamaltani ravitsemusasiantuntijalta. Muutin myös ruokailurytmiäni. Minulle sopii erityisen hyvin se, että syön kolme ateriaa päivässä ja pyrin välttämään raskaita aterioita illalla. Aamulla panostan ravitsevaan puuroon, jota tuunaan muun muassa kuivatuilla hedelmillä, Koistinen kertoo.

Sekä hankkeessa että Koistisella itsellään päämääränä oli hetkellisen tehokuurin sijaan pysyvä muutos elintavoissa.

– Minulla ei ollut ylipainoa, mutta lääkäri kertoi, että maksan seutu oli rasvoittunut. Elintapamuutosten myötä rasva siellä sisäelinten ympärillä on lähtenyt vähenemään. Jätin sokerinkin pois ruokavaliosta, millä oli suuri vaikutus rasvan kertymiseen. Nyt keho voi paljon paremmin ja silloin mielikin voi paremmin, Koistinen jatkaa.

Nälkä kasvaa syödessä

Vireeksi-hankkeessa oli mukana noin 200 kuljettajaa eri aloilta. Tarkoituksena oli saada osallistujat konkreettisesti kokeilemaan elintapamuutosten, kuten liikunnan ja ravitsemuksen hyvinvointivaikutuksia.

– Uudet elintavat jäivät pysyviksi ja nälkä myös lisääntyi syödessä: liikunnasta tuli minulle todella tärkeää. Tykkään käydä esimerkiksi salilla, johon sain alkuun tukea personal trainerin ohjauksessa, Mauri Koistinen kertoo.

Vireeksi-hankkeen kuljettajia kokeilemassa SUP-lautailua.
Mauri Koistinen ja muita Vireeksi-hankkeen kuljettajia kokeilemassa SUP-lautailua. Kuljettajille järjestettiin useita lajikokeiluja, jotta he saisivat mahdollisuuden löytää mieleisensä urheiluharrastuksen.

Yksi hyvinvoinnin tukipilareista on uni. Vireeksi-hankkeessa on tehty yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston SmartSleep Lab -unilabran kanssa kuljettajien unitottumusten selvittämiseksi.

Useat kymmenet ammattikuljettajat kävivät hankkeidenvälisenyhteistyön puitteissa nukkumassa laboratoriossa. Laboratorio oli keväällä tutkimusten aikaan testausvaiheessa, joten myös UEF hyötyi yhteistyöstä merkittävästi.

– Unilaboratoriossa nukkuminen oli tietysti hassua, kun ei kotona nukkuessa kehosta roiku monen sorttista johtoa ja piuhaa. Tähän ikään mennessä on kuitenkin jo niin monessa liemessä keitetty, että osasin mennä uuteen tilanteeseen ihan rennosti ja sain nukuttua labrassa hyvin, Koistinen kertoo.

Koistinen halusi selvittää esimerkiksi sen, onko hänellä uniapneaa tai muita unta hankaloittavia vaivoja. Mies sai kuitenkin puhtaat paperit eikä mitään erityistä huomautettavaa löytynyt.

– Pieniä asioita sieltä nostettiin esiin, jotka olivat korjattavissa liikunnalla, ravinnolla ja rentoutumisharjoituksilla, Koistinen kertoo.

Mauri Koistinen kannustaakin kaikkia, erityisesti ammattikuljettajakollegoita, tarkastelemaan elintapojaan. Pienilläkin muutoksilla voi saada aikaan paljon hyvää oloa.

– Tämä oli todella hieno hanke, hyvin antoisa. Vaikka eläkeikä jo kolkuttelee, niin aion jatkaa vielä hommia, koska olen aivan perusterve. Nautin elämästäni ja tästä hetkestä.