Tanssijoita valkealla pohjalla.

Lähtölaukaus-festivaali on intensiivisten tanssinopettajan opintojen loppuhuipennus

#savoniaAMK

Lähtölaukaus-festivaali on Savonia-ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijoiden jo perinteeksi muodostunut tapahtuma, jossa nähdään 4. vuosikurssin opiskelijoiden taiteellisia opinnäytetöitä. Taiteellisissa opinnäytetöissä opiskelijat tutkivat heitä puhututtaneita aiheita, joiden pohjalta he ovat rakentaneet tanssiteoksen.

– Meitä molempia kiinnosti tehdä juonellinen tanssiteos, jossa tarinankerronta ja ilmaisu ovat vahvassa roolissa. Meitä kiehtoivat myös erilaiset tanssityylit ja niiden hyödyntäminen juonen kuljettamisessa. Teoksessa käsiteltävät teemat itsekkyydestä, nöyryydestä, rakkaudesta, armollisuudesta ja anteeksiannosta ovat mielestämme tärkeitä aiheita, joten halusimme rakentaa teoksemme tarinan niiden ympärille, kertovat 4. vuosikurssin opiskelijat Alisa Rintamäki ja Sofia Jaakkola.

Kahden esityspäivän aikana lavalla nähdään viisi hyvin erilaista tanssiteosta, joissa tutkitaan muun muassa ystävyyteen liittyviä teemoja, äänen ja liikkeen yhteyttä sekä kehotietoisuutta. Taiteellisten opinnäytetöiden tekijät ovat Rintamäen ja Jaakkolan lisäksi Aurora Suhonen, Vilma Kärkkäinen, Tiina Karttunen ja Hilppa Huusman.

Tanssijoita.

Rintamäki ja Jaakkola päättivät tehdä opinnäyteyönsä yhdessä:

– Aloitimme prosessin kirjoittamalla alustavan työsuunnitelman. Lähdimme rakentamaan teosta kirjoittamalla teoksemme käsikirjoituksen sekä hahmottelemalla kohtausluettelon, jonka myötä loimme teoksemme roolit ja tarinankaaren. Syksyllä 2021 aloitimme kohtausten koreografioinnin sekä kokosimme työryhmän. Tammikuussa aloitimme harjoitukset tanssijoiden kanssa, minkä ohella jatkoimme kohtausten koreografiointia.

Kohta valmistuville tanssinopettajille Lähtölaukaus-festivaali on intensiivisten opintojen loppuhuipennus, johon on panostettu kovasti. Teoksen valmistaminen on opiskelijalle hieno tilaisuus tutkia omaa taiteilijuuttaan ja luoda täysin oma taiteellinen kokonaisuus.

– Odotamme esityksiä innolla, ja kovasti toivomme, että pääsemme koko työryhmän kanssa lavalle. Prosessi on ollut hyvin antoisa, mutta varsin suuritöinen. Myös koronatilanteen luomat haasteet ovat lisänneet työmääräämme, ja tälläkin hetkellä ne aiheuttavat pientä epävarmuutta esitysten toteutumisen suhteen. Toivomme kuitenkin, että koronatapauksia ei tule ja saamme esittää teoksemme sellaisena, millaiseksi olemme sen suunnitelleet sekä harjoituttaneet, Rintamäki ja Jaakkola kertovat.

Valmistuminen herättää pian valmistuvissa sekä iloisia että haikeita ajatuksia:

– Olemme nauttineet kouluajasta erittäin paljon, ja olemme kiitollisia kaikista tärkeistä kokemuksista, joita tämä aika on meille tarjonnut. Olemme kiitollisia myös siitä, kuinka olemme saaneet kasvaa ihmisinä, tanssijoina sekä tanssipedagogeina näiden neljän vuoden aikana.

– Emme ole vielä aivan varmoja, mitä haluamme tehdä valmistumisen jälkeen, vaikka monia pienempiä toiveita ja haaveita molemmilta meistä löytyykin. Avoimin ja uteliain mielin odotamme, millaisia uusia mahdollisuuksia meille valmistumisemme jälkeen tulee eteen, Rintamäki ja Jaakkola kertovat.

Taiteelliset tuotokset esitetään ITAK-näyttämöllä osoitteessa Suokatu 42 tiistaina 15.3. ja keskiviikkona 16.3. kello 16 ja 19. Lisätietoja esityksistä ja aikatauluista löytyy Savonian tanssin Instagram-tililtä sekä tapahtuman Facebook-sivuilta.

Esitykset ovat maksuttomia, ja kestävät noin puolitoista tuntia sisältäen väliajan. Paikan katsomoon voi varata sähköpostiosoitteesta lahtolaukaus2022@gmail.com.

Lämpimästi tervetuloa!