Savonia

Legendaarinen opettaja muistelee Savoniaa 1990-luvulla: ”Saksassa on tällainen asia kuin ammattikorkeakoulu”

Jokaisella korkeakoulua käyneellä on varmasti muistoissaan vähintään yksi opettaja tai hallinnon henkilö, joka on jäänyt lähtemättömästi mieleen erityisen hyvällä tavalla. Yli 30 vuotta Savonia-ammattikorkeakoulun ja sen edeltäjien palveluksessa työskennellyt Tuula Linnas on yksi näistä legendoista.

Eläkkeellä oleva Linnas opetti entistä kaupan ja hallinnon oppiainetta ja jatkoi alan muutettuaan nimensä liiketoiminnaksi. Linnaksen uran Savonialla on kiinnostavaa luettavaa, kun nimikkeet laittaa yhteen pötköön: opettaja, markkinointikoulutuslinjan johtaja, apulaisrehtorin, alan koulutusalajohtaja ja liiketalouden kv-koordinaattori.

Tuula Linnas.
Tuula Linnas.

Hänen muistonsa yltävät AMK:n esihistorialliselle ajalle asti. Aiemmin olemassa olevien kouluttajien perustuksille luotiin uusi ja uljas Savonia-ammattikorkeakoulu vuonna 1992.

– Muistan senkin palaverin, jossa ihmeteltiin sitä, että Saksassa on tällainen asia kuin ammattikorkeakoulu ja että pian meistä tehtäisiin sellainen, Linnas nauraa.

Kymmenien vuosien työkokemuksella Linnas jos joku on pätevä kommentoimaan Savonian kouluttamien ammattilaisten osaamista.

– Ihmiset ovat pärjänneet elämässään hyvin ja tekevät oman alansa töitä. Aika moni on perustanut jopa oma yrityksen. Kaikki opiskelijat ovat olleet hienoja tyyppejä jo alun alkaenkin mutta, Savonia on pystynyt auttamaan heitä alkuun elämässä ja uralla.

Uusi ja uljas kansainvälinen korkeakoulu

Rohkeana ja haasteista pitävänä tyyppinä Tuula Linnas hyppäsi muiden mukana uuteen ammattikorkeakoulumaailmaan, vaikka meno olikin alkuun hiukan sekavaa.

Kansainvälistyminen nousi heti 1990-luvun alussa yhdeksi Savonian tärkeimmistä teemoista. Kansainvälisen toiminnan kehittämiseen kulki myös Linnaksen tie.

– Se alkoi pienestä. Koordinoimme meidän omaa kansainvälistä toimintaa ja kumppanuusoppilaitoksia ulkomailla. EU:hun liittyminen helpotti asioita vuonna -95, kun maiden välinen liikkuvuus helpottui, Linnas kertoo.

Vuonna 1994 Varkaudessa alkoi Savonian ensimmäinen englanninkielinen international business studies –koulutusohjelma. Myöhemmin Savonia sai jopa lisää aloituspaikkoja sillä ehdolla, että niitä lisätään englanninkieliseen koulutukseen.

– Liiketaloudessa markkinointi oli yksi tärkeä aine meille, koska se on hyvin yleismaailmallista. Tietyt järjestelmät tai tietokoneohjelmat ovat hyvin maakohtaisia, mutta markkinoinnin lainalaisuudet pätevät maahan ja kansallisuuteen katsomatta, Linnas kertoo.

”Töitä oli mukavaa tehdä”

Suurimman osan työurastaan Savonialla työskennellyt Tuula Linnas muistaa entistä työnantajaansa ja opiskelijoitaan suurella lämmöllä.

– Savonialla on aina ollut demokraattinen yhteishenki henkilöstön ja opiskelijoiden kesken. Töitä oli mukavaa tehdä. Se, että pääsee tekemään monenlaisia hommia antaa työhön lisää virtaa. En varmaan kertaakaan miettinyt, että vaihtaisi työnantajaa, Linnas kertoo.

Linnaksen jättämä jälki opiskelijoihin näkyy erityisesti siinä, millaisia yhteydenottoja hänelle tulee vielä kaikkien opetusvuosien jälkeenkin.

– Loppuvuodesta eräs jo ajat sitten valmistunut opiskelija ehdotti, että mentäisiin vanhojen opettajien kanssa lounaalle. Myös entisiä kollegoja on aina kiva tavata. Tämä oli työpaikka, josta sain koko eliniän kestäviä ystäviä, Linnas summaa.