Leirinuotiotarinoita: Afrikka on nouseva maanosa täynnä yhteistyön mahdollisuuksia koulutuksen ja liiketoiminnan saralla

#savoniaAMK

Elämää, väriä ja iloa nähtiin Savonialla, kun Afrikka-leirinuotio täytti Kampussydämen keskiviikkona 23.3. Tilaisuudessa kuultiin kokemuksia ja tarinoita Afrikassa työskennelleiltä asiantuntijoilta ja todettiin, että Afrikka on nouseva maanosa täynnä yhteistyön mahdollisuuksia koulutuksen ja liiketoiminnan saralla.

 – Afrikan merkitys on kasvanut viime aikoina globaalisti ja ulkopoliittisesti. Suomen Afrikka-strategiassa määritellään Suomen Afrikka-politiikan strategiset painopisteet. Tavoitteena on vahvistaa taloutta, kauppaa ja poliittisia suhteita Afrikan maihin ja afrikkalaisiin organisaatioihin, kertoi tilaisuuteen ulkoministerin kabinetin tervehdyksen tuonut valtiosihteeri Johanna Sumuvuori.

Sumuvuoren mukaan Suomen mahdollisuudet liittyvät muun muassa koulutusvientiin, matkapuhelinten ja mobiiliteknologioiden leviämiseen, mobiiliin pankkitoimintaan, ilmastonmuutokseen liittyvään uusiutuvaan energiaan sekä 3D tulostukseen.

– Afrikka nähdään tasavertaisena kumppanina, jonka mahdollisuudet niin poliittisesti kuin taloudellisesti kasvavat kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Savonia on tässä kehityksessä hyvin mukana, Sumuvuori toteaa.

Yhteistä osaamista

Savonialla opiskelee eri koulutusohjelmissa noin sata afrikkalaista opiskelijaa. Käynnissä on myös ruokaturvallisuuteen liittyvä tki-hanke Sambiassa.

– Ilmastonmuutokseen liittyvä työ yhdistää meitä aivan uudella tavalla afrikkalaisiin kumppaneihin. Opimme koko ajan toisiltamme kuinka sopeutua ilmastonmuutokseen, kertoo tki-asiantuntija Jyri Wuorisalo.

Tilaisuus järjestettiin yhdessä Toivala-säätiön kanssa. Säätiön tavoitteena on levittää tietoa ja osaamista kotimaassa ja edistää kehitysmaiden maaseudun kehittymistä hankkein ja koulutusta järjestämällä. Työtä tehdään muun muassa Tansaniassa metsäalan kehityshankkeiden parissa.