Levoton maa muuntautui Tummaksi taivaaksi – Katso esityksen upea videotallenne

Levoton maa -tanssiesitys muokattiin Savonia-ammattikorkeakoulun kolmannen vuosikurssin tanssinopettajaopiskelijoiden tulkittavaksi. Uusi teos sai nimen Tumma taivas. Teoksen kantaesitys oli vuonna 2018. Uuden verson teoksesta muokkasivat Kuopio Tanssii ja Soin Riku Lehtopolku ja Tanssiteatteri Minimin Mikko Makkonen.

Uusi teos sai nimen Tumma taivas ja siinä tanssi dueton sijaan 12 hengen tanssiryhmä. Teos esitettiin Sotku-teatterilla pienelle yleisölle 16.-17.4. Tumma taivas -teoksen videointi on nyt nähtävissä Savonian Vimeo-palvelussa, pääset katsomaan videon klikkaamalla tästä.

– Alkuperäisteos Levoton maa tarkasteli toiseuden hahmottamista ja ongelmaa tulkita tuntematonta tai vierasta vain omasta maailmankuvastamme käsin. Muokkaamme havaintomme itsellemme ymmärrettävään tai ylipäänsä mahdolliseen muotoon, joka ei niinkään ilmaise todellisuutta kuin on pyrkimys hahmottaa, mutta myös hallita erilaista, vaihtoehtoista maailmaa, teoksen koreografit Riku Lehtopolku ja Mikko Makkonen kuvailevat.

Nyt teos on saanut uuden rakenteen ja esiintyjiä on kahden sijaan kaksitoista. Ulkopuolisen vallan tuntu nousee entistä kärjistetymmin esille samoin kuin kysymys siitä, kenen äänellä on mahdollisuus tulla kuulluksi. Tumma taivas tarttuu aiheeseensa fyysisyydellä ja vaatii esiintyjiltä tarkkaa yhteistyötä. Hienovireisesti yhteen soivat kehot rakentavat kudelman, josta kerros kerrokselta paljastuu henkilökohtaisempia sävyjä

– Kaupunginteatterin musikaalin ensi-illan siirtyminen vuoteen 2022 aiheutti sen, että kolmannen vuosikurssin tanssinopettajaopiskelijoiden työelämäyhteistyö musikaalin tanssijoina peruuntui. Lähdimme välittömästi suunnittelemaan korvaava teosta ja Savonian ja tanssiteatteri Minimin fyysinen synergia ja pitkä yhteistyöhistoria loivat heti pohjan yhteistyölle. Ja toki meitä myös kiinnosti työskentely uuden taiteellisen johdon kanssa, kertoo tanssin koulutusvastaava ja lehtori Eeri Pihlajakari.

Produktiotyössä on tärkeää kommunikoida oppilaitoksen ulkopuolisen kentän ja työelämän kanssa. Kolmannen vuosikurssin oppimistavoitteet ovat tanssijan työssä ja opiskelijan omassa kokonaisvaltaisessa ilmaisussa, jotka luovat luontevan yhteyden tanssiteatteriin.

Tanssiteatteri Minimi lähti mukaan vauhdilla, joka vaati valtavaa heittäytymistä. Opiskelijat oppivat nopeaa reagointia ja he oppivat seuraamaan, miten olemassa oleva ammattilaisteos muokataan kokonaan uudeksi tiiviissä aikataulussa.

Ohjaavana opettajana prosessissa toimi tanssin lehtori Terhi Kuokkanen, joka on toiminut koreografien ja tanssijoiden yhteyshenkilönä ja auttanut prosessin tuotannossa.

Tanssijat ovat puoliksi makaavissa asennoissa tai istumassa pitkin lavaa, valot tekevät kuvasta hempeän vaalean violetin sävyisen.

Koreografia: Riku Lehtopolku, Mikko Makkonen

Esiintyjät: Johanna Anttila, Sofia Hammar, Mira Heiskanen, Hilppa Huusman, Sofia Jaakkola, Elina Kuivalainen, Paulina Kuokkanen, Vilma Kärkkäinen, Ida-Sofia Lounasto, Alisa Rintamäki, Aurora Suhonen, Sanni Toropainen

Alkuperäisteoksen äänisuunnittelu: Eero Auvinen

Alkuperäisteoksen valojen konsultaatio: Joonas Tikkanen

Esiintyjät ääninauhalla: Francis Guardia, Ben Rogers

Musiikki: Arve Henriksen, Anouar Brahem

Tekninen toteutus ITAK-näyttämöllä: Tuomas Laitinen

Opiskelijoiden ohjaava opettaja: Terhi Kuokkanen Savonia-ammattikorkeakoulu

Yhteistyössä: Tanssiteatteri Minimi