Tummahiuksinen nainen seinälle kiinnitetyn teoksen edessä.

Mihin lusikat riittävät tänään?

Tilataideteos muistuttaa mielenterveysviikon teemasta

Opiskelijoiden mielenterveysviikolla nostetaan esille opiskelijoiden mielenterveystilannetta ja rakennetaan mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria kampuksilla ympäri Suomen. Tänä vuonna teemana on yhdenvertaisuus ja sosiaalinen saavutettavuus. Sosiaalinen saavutettavuus tarkoittaa hyväksyvää ja arvostavaa asennetta ihmisten moninaisuutta kohtaan. Sosiaalisen saavutettavuuden avulla voidaan mahdollistaa jokaiselle yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja toimia esimerkiksi oppilaitoksissa ja opiskeluyhteisöissä.

Savonialla neljä ensimmäisen vuoden muotoilun opiskelijaa: Emilia Kauriskallio, Jasmin Juuti, Marua Karvinen ja Sinna Asukas ovat suunnitelleet ja valmistaneet tilataideteoksen Kampussydämen katsomon taakse. Lusikkateoria kuvastaa sitä, miten jokaisella meillä voi olla erilaisia syitä siihen, että jaksamista on vain vähän. Jaksamista kuvaavia lusikoita on jokaisella eri määrä käytössä.

– Ihmisillä voi olla masennusta, sairauksia, kroonisia kipuja tai muita asioita, jotka eivät näy päälle päin. Työssämme haluamme pysähdyttää ihmiset miettimään, mihin oman jaksamisensa käyttää. Jos sinulla on vain yksi lusikka tänään käytettävissäsi, mihin sen käytät, Emilia Kauriskallio kuvaa.

Kiharatukkainen nainen kiinnittää lusikkaa seinään.

Opiskelijat kertovat, että he haluavat työllään purkaa esimerkiksi mielenterveyteen liittyviä stigmoja ja lisätä avointa puhetta jaksamiseen liittyvistä kysymyksistä.

– Avoimuus tuo lohtua. On hyvä tiedostaa, ettei kamppaile jaksamisen kanssa yksin. Haluamme myös lisätä ymmärrystä toinen toista kohtaan: sille voi olla syynsä, miksi toinen ei jaksa tehdä yhtä paljon kuin sinä.

Tilataideteoksen opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat nopealla aikataululla. Alkuperäiset suunnitelmat oli tosin tehty jo toisella opintojaksolla, mutta silloin työ jäi ajanpuutteen vuoksi tekemättä. Siksi he ovatkin erityisen iloisia, että pystyivät nyt toteuttamaan visionsa käytännössä.

Lusikoiden lisäksi työssä on monia mielenterveyteen liittyviä symboleita, kuten vihreä nauha, puolipiste ja auringonkukat.

– On tosi hienoa nähdä työ valmiina esillä. Kaikki ovat tervetulleita pysähtymään teoksen äärelle ja kiinnittämään oman lusikkansa haluamaansa kohtaan. Samalla voi miettiä sitä, mihin erityisesti haluaa tänään voimavaransa käyttää, Marua Karvinen sanoo.

Lusikkateoria on esillä Kampussydämessä Mielenterveysviikolla 8.-14.4.2024.

Lue lisää viikon tapahtumista Nyyti ry:n sivuilta.