Kuvituskuvassa näkyy käsiä, joiden kämmenet on asetettu päällekkäin kuin yhteisen sopimuksen sinetöimiseksi.

Opitaan yhdessä ammattilaisiksi – uusi monialaisen oppimisen malli syntyi korkeakoulujen ja sote-toimijoiden yhteistyönä

#SavoniaAMK


Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän organisaatiot Pohjois-Savossa ovat yhdessä kehittäneet monialaisen käytännön oppimisen mallin. Opitaan yhdessä ammattilaisiksi -toimintamalli tulee osaksi sosiaali- ja terveysalojen käytännön opetusta ja harjoittelua Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Opitaan yhdessä ammattilaisiksi -toimintamallia esitellään 4.10.2022 SOKK-hankkeen loppuseminaarissa – Sote-alojen monialainen käytännönopetus työelämässä.

Pohjois-Savon hyvinvointialue tarvitsee monialaisen yhteistyön osaajia

Pohjois-Savon väestön moninaiset tarpeet ja integroituvat sosiaali- ja terveyspalvelut edellyttävät ammattilaisilta sujuvaa yhdessä toimimista. Alueen monipuolinen sosiaali- ja terveysalojen koulutustarjonta antaa erinomaisen mahdollisuuden toteuttaa työelämätarpeita palvelevaa monialaista käytännönopetusta.

Hyvinvointialueelle saadaan monialaisen yhteistyön osaajia koulutusalojen ja oppilaitosten sekä palvelujärjestelmän tiiviillä yhteistyöllä. Yhteistyöosaamista vahvistetaan monialaisen koulutuksen keinoin.

Uusi toimintamalli edistää monialaista osaamista

Pohjois-Savon hyvinvointialueella ollaan ottamassa käyttöön Opitaan yhdessä ammattilaisiksi -toimintamalli, joka on täysin uudenlainen tapa oppia monialaisesti. Oppiminen alkaa verkko-opinnoilla ja jatkuu monialaisissa opiskelijatiimeissä aidoissa asiakas- ja potilastilanteissa.

Monialaisen käytännönopetuksen ohjaajille on kehitetty verkkokoulutus. Opi ohjaajaksi -koulutus avataan MOOC-kurssina (Massive Open Online Course) vuoden 2023 alussa. Koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitos.

Opitaan yhdessä ammattilaisiksi -toimintamalli on kehitetty Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa SOKK-hankkeessa vuosina 2020–2022. Toimintamallia pilotointiin syksyllä 2021 Itä-Suomen yliopiston lääketieteen, ravitsemustieteen ja sosiaalityön käytännön jaksoilla sekä Savonia-ammattikorkeakoulun fysioterapeutti-, sairaanhoitaja- ja sosionomiopiskelijoiden harjoitteluissa.

Opitaan yhdessä ammattilaisiksi -toimintamallia voi soveltaa eri alojen opiskelijoiden sekä monenlaisten organisaatioiden ja asiakkaiden tarpeisiin. Ohjeet ja materiaalit Opitaan yhdessä ammattilaisiksi -toimintamallin käyttöönottoon on koottu Innokylä-verkkoympäristöön.

Seminaari: Sote-alojen monialainen käytännönopetus työelämässä 4.10.2022

SOKK-hankkeen loppuseminaari – Sote-alojen monialainen käytännönopetus työelämässä järjestetään 4.10.2022 klo 8.30–15.45 Itä-Suomen yliopiston Medistudia-rakennuksen salissa MS301 osoitteessa Yliopistonranta 1 A, 70211 Kuopio.

Seminaarin tavoitteena on juurruttaa sosiaali- ja terveysalan monialaista käytännönopetusta Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Lisätietoja:
SOKK-hankkeen projektipäällikkö Henna Saari, Itä-Suomen yliopisto: henna.saari@uef.fi

Projektikoordinaattori, Tiina Mäkeläinen, Savonia-ammattikorkeakoulu: tiina.makelainen@savonia.fi


Lisätietoja 4.10.2022 järjestettävästä SOKK-hankkeen loppuseminaarista (ilmoittautuminen viimeistään 23.9.2022):
https://www.sokk.fi/ajankohtaista/
https://www.uef.fi/fi/tapahtuma/sokk-hankkeen-loppuseminaari
Opitaan yhdessä ammattilaisiksi –toimintamalli ja materiaalit Innokylä-verkkoympäristössä:
https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/opitaan-yhdessa-ammattilaisiksi