Savonia

Sähkökatkoihin varautuminen Savonialla

#SavoniaAMK

Maailmanlaajuisen energiakriisin vuoksi sähköpulasta johtuvat paikalliset sähkökatkot ovat mahdollisia ja niiden arvioidaan kestävän noin kaksi tuntia kerrallaan. Myös äkilliset sähkökatkot ovat mahdollisia ja niiden ajankohtaa tai kestoa ei voida ennakoida.

Savonian valmiusryhmä seuraa sähkönjakelutilannetta ja ohjeistaa toimintaa Secapp (henkilöstölle) sekä Tuudo (opiskelijoille) sovellusten kautta.

Tilannetietoa sähkökatkoista julkaistaan henkilöstön ja opiskelijoiden intraneteissä eli Santrassa ja Repussa.

Savonialla on valmius toimia, jos kampuksillemme tulee ennakoituja tai ennakoimattomia sähkökatkoja

Kuopion kampuksen laitetila on varmennettu UPS-laitteistolla, joten palvelut toimivat normaalisti vähintään kaksi tuntia. Palvelut ajetaan alas mikäli sähkökatko on pidempi kuin kaksi tuntia. Palvelujen palautuminen vie jonkin aikaa.

Ennakoimattoman sähkökatkon aikana työskentely jatkuu etänä, mikäli sähköt eivät palaudu kohtuullisessa ajassa. Osa henkilöstöstä on kuitenkin varautumassa sähköjen turvalliseen palautumiseen.

Sähkökatkon vaikutukset kampuksille

Sähkökatkon aikana tilojen käyttö voi olla rajattua.

• Rakennusten valaistus, ilmanvaihto (mukaan lukien vetokaapit), lämmitys ja hissit eivät toimi
• Paloilmaisimet ja -hälyttimet toimivat akkuvarmenteisesti jonkin aikaa
• Kulkuvalvotut ovet lukittuvat, avausnapit ja kulkutunnisteet toimivat akkuvarmenteisesti hetken aikaa, mutta tiloista pääsee aina ulos.
• Pitkäkestoisessa ja laajassa katkossa veden saanti saattaa katketa. Veden käyttöä pitää välttää sähkökatkojen aikana. WC tiloja ei saa käyttää

Tilannekohtaista tietoa ja toimintaohjeita päivitetään tarvittaessa.