Savo ja Lappi mielekästä tulevaisuutta etsimässä

Miten rikotaan tieteen, teknologian, kulttuurin ja sosiaalisen osallisuuden välisiä raja-aitoja? Vastaus on Bauhaus eli Euroopan komission lanseeraama luova aloite.

– Bauhaus haastaa meidät yhdessä ja yli rajojen visioimaan elinympäristöjemme kehittämistä. Joudumme määrittelemään uudelleen mielekkään tulevaisuuden. Siinä työssä muotoiluajattelu on avainasemassa, koska se auttaa rikkomaan totuttuja ajatuskulkuja, kertoo TKI-asiantuntija Jyri Wuorisalo Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Uusi Bauhaus tuo EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) asuinpaikoillemme ja haastaa meidät yhdessä visioimaan ja rakentamaan kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta.

– Ympäristöllinen kestävyys on kriittinen selviytymisemme kannalta, visioi Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen huhtikuussa järjestetyssä verkkoseminaarissa. Verkkoseminaari oli avaus Pohjois-Savon ja Lapin maakuntien luovien alojen ja kestävän kehityksen yhteistyössä. 

Taide muovaa uutta Eurooppaa

Tapahtuma oli osa kaikissa jäsenmaissa tapahtuvaa Euroopan tulevaisuutta käsittelevää konferenssisarjaa tarjoten tilaisuuden osallistua yhteiseen visiointiin Euroopan tulevaisuudesta. Kaikille avoin verkkoseminaari oli suunnattu erityisesti muotoilijoille, taiteilijoille, insinööreille, tutkijoille, arkkitehdeille, opiskelijoille sekä kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen asiantuntijoille.

– Taiteella on iso rooli uudenlaisen Euroopan muotoilussa, kertoo palvelumuotoilun professori Satu Miettinen Lapin yliopistosta.

Seminaarin tallenne on katsottavissa YouTubessa 3.5. asti: https://youtu.be/vZDHqQbv72c

Savonia-ammattikorkeakoulu ja Europe Direct Kuopio perustivat Facebook-ryhmän Bauhaus-keskustelufoorumiksi: http://www.facebook.com/groups/901896947039632/