läpinäkyvä näyttö, jolla teknisiä kuvia

Savonialle myönnettiin Digiturvateko-tunnustus

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Vuoden 2022 Digiturvateko-tunnustus on myönnetty Savonia-ammattikorkeakoululle.

Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmä (Vahti) on myöntänyt 1.12. digiturvatunnustukset henkilölle ja organisaatiolle, joka on omalla toiminnallaan vaikuttanut laajasti julkisen hallinnon tai koko yhteiskunnan digitaalisen turvallisuuden kehittymiseen.

Digiturvateko-tunnustus voidaan myöntää organisaatiolle, joka on omalla toiminnallaan vaikuttanut laajasti julkisen hallinnon tai koko yhteiskunnan digitaalisen turvallisuuden kehittymiseen.

Savoniaan kohdistui helmikuussa tietomurto, jonka yhteydessä tietoja vuodettiin anonyymiverkkoon. Tunnustuksen perusteluna on Savonia-ammattikorkeakoulun esimerkillinen ja avoin viestintä kyberhyökkäyksestä.

Tietoturvapalkinto.

Savonia kertoi kyberhyökkäyksestä ja sen hallinnasta Digiturvaviikolla 11.10. Suoraa lähetystä ja tallennetta on tähän mennessä katsottu yli 2 500 kertaa, ja kokemuksen avoimesta jakamisesta on saatu runsaasti kiittävää palautetta. Toivottavasti tämän esimerkin avulla pystytään estämään vastaavanlaisten hyökkäysten onnistumisia tai pienentämään niiden vaikutuksia.

Savonian tietoturvapäällikkö Matti Kuosmanen on hyvin iloinen palkinnosta. Hänen mielestään palkinto korostaa sitä, että avoimuus voi auttaa muita organisaatioita suojautumaan paremmin tulevaisuudessa.

– Olen saanut puheluita hyökkäyksen kohteeksi joutuneilta organisaatioilta ja minulta on kysytty, että miten toimimme tilanteessa. Olen myös käynyt puhumassa asiasta Digiturvaviikolla. On itsestään selvää, että kerromme muille niin paljon kuin on turvallista kertoa, jotta he voivat varautua. Meillä on paljon sellaista tietoa, josta voi olla muille hyötyä, Kuosmanen kertoo.

Kuosmasen mukaan Savonialla opittiin hyökkäyksestä myös paljon.

– Onnistuimme tilanteessa hyvin. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että tiedotimme henkilökunnalle ja opiskelijoille tilanteen etenemisestä säännöllisesti. Järjestimme myös useita tiedotustilaisuuksia, joiden tarkoitus oli levittää tietoa opiskelijoille ja antaa heille mahdollisuuden kysyä heitä askarruttavia asioita aiheeseen liittyen.