Savonian kansainvälisyysviikko pureutuu 22.2. alkaen inhimillisen turvallisuuden teemoihin!

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleeksi jokavuotiselle Savonia-ammattikorkeakoulun kansainvälisyysviikolle! Tapahtuma järjestetään tällä kertaa kokonaan verkossa 22. – 25. helmikuuta ja on avoin kaikille viikon aiheista kiinnostuneille.

Vuoden 2021 tapahtuma pyrkii pureutumaan inhimillisen turvallisuuden (human security) käsitteeseen eri näkökulmista. 

– YK on sitä mieltä, että ihmiskunta seisoo nyt tien risteyksessä sen päätöksen kanssa, millaisen perinnön haluamme jättää tuleville sukupolville. EU on julistanut maailmanlaajuisen ilmasto- ja ympäristöhätätilan. Suomen hallituksen ilmastotyön lähtökohta on se, että ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin uhka. Savonian kansainvälisyysviikko teemalla “Creating Human Security” lähestyy näitä globaaleja uhkia tarkastelemalla ihmisten arjen turvallisuutta (Human Security), kertoo Savonian kansainvälisten palveluiden TKI-asiantuntija Jyri Wuorisalo, joka on ollut mukana laatimassa tapahtumaviikon ohjelmaa.

Tapahtumaviikon ohjelma löytyy englanniksi osoitteesta: https://internationalweek.savonia.fi/programme/

Globaalin yhteistyön juuret ovat Kuopiossa

Savonian uuden kestävän kehityksen strategian punaisena lankana on inhimillinen turvallisuus eli human security. Human security -verkostotyö käynnistyi Suomessa kymmenen vuotta sitten Kuopiosta käsin. Savonian tultua verkostotyön koordinaattoriksi vuonna 2016 verkosto on laajentunut eurooppalaiseksi yhteistyöksi.

Tapahtuman ajatuksena on lisätä tietoa siitä, miten korkeakoulutus voi edistää globaalia vastuuta.

– Human Security -käsitteen tausta on YK:n vuonna 1994 määrittelemässä uuden turvallisuuden ajattelussa. Human security eli inhimillinen turvallisuus tarkastelee turvallisuutta ihmisen ja yhteisön näkökulmasta. Kehittämisen lähtökohta on arjen turvallisuus. Eli esimerkiksi terveys-, ruoka- ja vesiturvallisuus ovat keskeisiä lähtökohtia ihmisten turvallisuudentunteen syntymisen kannalta, Wuorisalo tarkentaa.

Tapahtuma on osa Euroopan korkeakoulujen Human Security Europe -verkoston toimintaa, jossa myös Savonia on ollut alusta asti mukana.

– Ohjelma on koottu sillä näkökulmalla, että human security -toiminnan laajuus ja syvyys avautuvat ihmisille. Teemme töitä niin ruohonjuuritason yhteisöjen kuin globaalien organisaatioidenkin kanssa. Savonialaiset pääsevät tutustumaan verkostoon ja teemoihin, jotka ovat ajankohtaisia juuri nyt. Ohjelma helpottaa myös oman kiinnostuksen löytämistä human security -toiminnassa, Wuorisalo kertoo.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

Soile Takkunen soile.takkunen@savonia.fi +358 44 785 6298

Jyri Wuorisalo jyri.wuorisalo@savonia.fi +358 44 785 6914