Savonian
opiskelijoiden
luomukset
Linnan juhliin

Savonian 4. vuoden opiskelijat Riikka Koivusaari, Roosa Kumpulainen, Emmi Koponen ja Emmi Yletyinen suunnittelivat europarlamentaarikko Elsi Kataisen tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhla-asun, korut ja iltalaukun.

Suunnittelutyö alkoi lokakuun alussa.

– Olen ajatellut jo monta vuotta, että haluaisin Savonian opiskelijoiden suunnitteleman puvun. Nyt tartuin tuumasta toimeen, Katainen kertoo.

Yhteistyö aloitettiin yhteisellä palaverilla, jossa opiskelijat kartoittivat Kataisen toiveita asun suhteen. Tärkeitä elementtejä olivat luovuus, kierrätettävyys, luonnonläheisyys ja paikallisuus. Alun perin Kataisen toiveena oli käyttää materiaalina kotimaista biopohjaista kangasta, mutta sitä ei tällä aikataululla löytynyt, sillä kaikki kotimainen materiaali menee isoille kansainvälisille toimijoille. Lopulta puvun materiaaliksi valikoitui tummanvihreä villasatiini.

– Mekko on pysynyt alusta asti aika samanlaisena, ihan väriä myöten. Koruihin on tehty matkan varrella enemmän muutoksia. Kullatusta pronssista ja hopeasta valmistetuissa näyttävissä koruissa on käytetty muotteina koivun ja pihlajan oksia, opiskelijat kertovat.

Vihreä väri oli Elsi Kataisella jo valmiiksi mielessä, mutta vaaleampana kuin toteutuneessa puvussa. Idea tummaan sävyyn tuli suunnittelijoilta.

– Vieroksuin alussa tummaa vihreää, mutta pian huomasin olevani väärässä, Katainen kertoo tyytyväisenä värivalintaan.

Inspiraatiota luonnosta

Roosa Kumpulainen ja Emmi Koponen vastasivat puvun suunnittelusta. Tehtävä oli heille kunnia-asia.

– Aika hurjalta tuntui, kun opettaja kysyi, halutaanko lähteä projektiin mukaan. Olemme tosi iloisia, että saatiin tällainen mahdollisuus ja kokemus.

Riikka Koivusaaren ja Emmi Yletyisen suunnittelema iltalaukku on valmistettu kirjolohen nahkasta, jota opiskelijat käsittelivät monella eri tekniikalla. Nahkan käsittelyssä ja ompelussa oli omat kommervenkkinsä. Myös heidän suunnittelemiensa korujen toteutus oli monivaiheinen. Osat valettiin ensin pienistä pihlajan- ja koivunoksista, jotka juotettiin yhteen.

– Juottaminen on tullut tämän projektin aikana hyvin tutuksi!

Opiskelijat ja Elsi Katainen kokoontuivat itsenäisyyspäivän alla Savonialle sovittamaan asua ja koruja sekä tekemään viimehetken viimeistelyjä. Katainen on tyytyväinen kokonaisuuteen.

– Korujen kanssa annoin opiskelijoille varsin vapaat kädet, mutta puvun suhteen minulla oli enemmän toivomuksia ja ne ovat toteutuneet. Puku tuntuu helpolta, kivalta ja mukavalta päällä. Luonnonmukaiset värit ja näyttävät korut sopivat hyvin yhteen.

Yhteistyö opiskelijoiden kanssa on ollut hänen mukaansa erittäin antoisaa.

– Pääsyy tähän projektiin oli, että halusin nostaa esille nuorten osaamista, pohjoissavolaista monipuolista taidokkuutta sekä paikallista ammattikorkeakoulutusta. Parasta koko hankkeessa on ollut nuorten kanssa touhuaminen ja heidän intonsa, taitonsa ja luovuutensa näkeminen.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen opiskelijoiden ympäröimänä heidän suunnittelemansa asu yllään.