Neljä ihmistä istuu esiintymislavalla vierekkäin.

SuomiAreenalla keskusteltiin työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamisesta: ”Meidän on oltava nokkelia ja luovia”

#SavoniaAMK

SuomiAreenan keskiviikkoiltapäivä käynnistyi Porin Raatihuoneenpuistossa Savonia-ammattikorkeakoulun keskustelutilaisuudella.

Ammattikorkeakouluilta odotetaan nyt paljon, sillä jopa neljännes suomalaisyrityksistä kertoo, että työvoimapula on niiden kasvun esteenä. Samaan aikaan julkisella sektorilla painitaan niin ikään työvoimapulan kanssa.

Katso keskustelun tallenne klikkaamalla täältä.

– Meidän pitää auttaa alueiden yrityksiä tuottamalla heille työvoimaa, jotta yritykset puolestaan uskaltavat satsata tulevaisuuteensa. Savoniasta työllistyi esimerkiksi vuoden 2020 tilastojen mukaan 87 prosenttia opiskelijoista heti valmistuttuaan. Tämä on osaltaan mahdollista siksi, että haemme jatkuvasti uusia malleja siihen, miten jo koulutuksen aikana voimme sitouttaa opiskelijoita työelämään, kertoo Savonian rehtori Mervi Vidgrén.

– Olen itse alkanut puhua osaamisyhteisöistä, joissa siis työelämän edustajat, tutkijat ja opiskelijat kohtaavat toisensa. Tätä me tarvitsemme. Meillä Kuopion Savilahdessa on erinomaiset edellytykset osaamisyhteisöille.

Yritykset ja korkeakoulut ratkaisevat työvoimapulaa yhdessä

Työvoimapula on suuri yhteiskunnallinen ongelma, eikä yksi korkeakoulu tai yritys voi sitä yksin ratkaista. Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen kuitenkin korostaa, että korkeakoulut kantavat oman kortensa kekoon:

– Meidän on oltava nokkelia ja luovia, jotta pystyisimme muovaamaan tutkintoja sellaisiksi, että ne vastaavat työelämän tarvetta aika nopeallakin aikataululla.

Korkeakoulujen lisäksi työvoiman ja työpaikkojen kohtaamiseen tarvitaan toimenpiteitä myös yrityksiltä.

Ihmisiä selkä kameraan seuraamassa esiintymislavalla tapahtuvaa keskustelua.
Keskiviikon keskustelutilaisuus keräsi paljon yleisöä.

– Yksi haaste piilee siinä, että suurten yritysten on huomattavasti helpompi päästä sisään korkeakouluyhteistyöhön. Kuitenkin suurin osa suomalaisista yrityksistä työllistää alle kymmenen ihmistä. Se, miten saisimme pienetkin yritykset mukaan tähän tiiviimpään yhteistyöhön, on suuri haaste, huomauttaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yksi Pohjois-Savon suurimmista yrityksistä, maailmanluokan äänentoistotekniikkaa valmistava Genelec. Toimitusjohtaja Siamäk Naghia näkee, että yksi ratkaisun avain työvoimapulaan piillee suomalaisessa yhteiskunnassa, joka on hyvin tasa-arvoinen koulutuksen suhteen:

– Suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon tilaa innovaatioille ja uusille asioille, jota ei ole vielä edes keksitty. Meidän pitäisi varmistaa ennen kaikkea, että ammattilainen voi kehittää itseään ja pysyä oman alansa osaamisen hermolla. Johtaminen on nykyään ennen kaikkea osaamisen johtamista.

– Yritys ei ole irrallinen saari, vaan on osa yhteiskuntaa. Jos yritys voi saada tekijöitä, niin se voi jatkaa toimintaansa. Jos työvoimaa ei ole, niin toimintaakaan ei ole.

Tilaisuuden juontajana toimi Ylen uutisankkuri Piia Pasanen.