Tiedeleirikoulu: Lupa innostua tieteestä!

#SavoniaAMK

Vesannon lukiolaiset pääsevät tänä syksynä tutkimaan eläinten käyttäytymistä tieteellisin menetelmin. Kyseessä on Maaseutuammattiin ry:n, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen järjestämä Tiedeleirikoulu Luken Maaningan tutkimusyksikössä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi puhuttaa viljelijöitä ja kuluttajia. Nykyisin kauppojen hyllyiltä löytyy esimerkiksi hyvinvointisertifioitua maitoa, mutta mitä tuotantoeläinten hyvinvoinnilla oikeastaan tarkoitetaan?  

Sukellus tutkimuksen saloihin alkaa verkko-opinnoista ja jatkuu pellon laidalla. Tiedeleirikoulun harjoitustyössä mitataan ulkoilevien lypsylehmien käyttäytymistä.

– Leirikoulussa opiskelijat tekevät tutkimussuunnitelman ja menevät sitten keräämään tutkimusaineistoa eli mittaamaan hiehojen käyttäytymistä laitumen laidalle. Aineisto käsitellään ja koostetaan muille esitettäväksi. Tässä siis harjoitellaan tieteellistä prosessia minimittakaavassa, kertoo erityisasiantuntija Salla Ruuska Savonialta.

Rikastusta lukio-opintoihin

Tiedeleirikoulua pilotoidaan Maaningalla osana Maaseutuammattiin ry:n Biotalouden mahdollisuudet ja luova yrittäjyys -hanketta, jota rahoittaa Olvi-säätiö.

– Tämä on meidän kaltaisillemme pienille lukioille ainutlaatuinen mahdollisuus rikastaa opintotarjontaamme. Opiskelijamme saavat tästä myös opintosuorituksen lukio-opintoihin liitettäväksi, kertoo lehtori Anni Savolainen Vesannon yhtenäiskoulusta.

Tiedeleirikoulumallin toivotaan leviävän muihinkin lukioihin ja myös muille kuin luonnontieteen aloille. Ensi keväälle on suunnitteilla toinen pilotti, jossa Kuopion Lyseon lukio tekee Lukelle ravinteiden huuhtoumatutkimukseen liittyvän harjoitustyön.