Patric Hujanen tietokoneen äärellä.

Tuoreessa hankkeessa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret saavat tukea hyvinvointiin ja opintoihin

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Savonia-ammattikorkeakoulun hankkeessa pyritään pelillisyyden avulla tukemaan nuoria ja nuoria aikuisia opintoihin ja uraan liittyvien haasteiden kanssa. Päivätoiminnassa nuorille tarjotaan tietoa omasta hyvinvoinnista ja terveiden elintapojen ylläpitämisestä.

Game Over? – Continue! -hankkeen pilottikokeilussa elämäänsä suuntaa etsiville 16-29-vuotiaille pyritään tuomaan hyvinvointia pelillisyyden kautta. Heille tarjotaan pelialaan liittyvää päivätoimintaa, joka voi esimerkiksi tarkoittaa esimerkiksi keskeytyneisiin opintoihin kiinni pääsemistä tai työharjoittelun aloittamista. Kaikilla hankkeessa mukana olevilla nuorilla on tavalla tai toisella arjen hallintaan ja opintoihin liittyviä haasteita

Nuoret pääsevät muun muassa järjestämään tietokonepelipiireissä suosittua pelitapahtumaa eli laneja Kuopioon. Tapahtuman suunnittelu edellyttää muun muassa graafista osaamista, jotta tilaisuutta voidaan markkinoida somessa. Käy ilmi, että hankkeessa mukana olevista nuorista löytyy varsinaisia moniosaajia, joilta luonnistuu sekä graafinen osaaminen, että verkkosivujen koodaaminen.

Patric Hujanen, 19, on aina ollut kiinnostunut tietokoneella puuhastelusta ja pelaamisesta.

Patric Hujanen tietokoneen äärellä.
Patric Hujanen.

– Kiinnostuin jossain vaiheessa myös grafiikasta ja aloin leikkiä Photoshop-kuvankäsittelyohjelmalla. Osaan myös valokuvata jonkun verran ja olen suunnitellut itselleni verkkosivut, joilla voin esitellä graafista osaamistani, kuten esimerkiksi animaatioita, Hujanen kertoo.

Hujanen opiskelee tieto- ja viestintätekniikkaa Savon ammattiopistolla ja hänestä olisi kiinnostavaa päästä tekemään työkseen esimerkiksi markkinointimateriaalien grafiikoita.

Myös e-urheilijan on pidettävä itsestään huolta

Graafisesta työstä on päässyt syntymään Patric Hujaselle pieni sivubisnes, sillä Hujanen on pystynyt opintojen ohella tekemään tilaustöitä.

Hän on pelannut Counter Strike -tietokonepeliä Suomen huipulla. Koska pelaamisen lisäksi Hujasella on paljon muitakin mielenkiinnon kohteita, hän ei ole kehittynyt pelaamisessa ihan maailman huipulle asti.

– Tämä graafisen puolen harrastuksen lisäksi olen pelannut myös amerikkalaista jalkapalloa Kuopio Steelersien riveissä suomenmestaruuteen asti. Tosin istuin niissä mestaruuspeleissä lähinnä vaihtopenkillä, mutta mukana olin siitä huolimatta, Hujanen kertoo.

Game Over? – Continue! -hankkeessa Hujasen mieleistä parasta on se, että hankkeessa saa tietoa hyvinvoinnista. Liiallinen pelaamiseen keskittyminen voi johtaa terveysongelmiin, mikäli ei pidä itsestään huolta.

– On tärkeää syödä hyvin sekä liikkua. Tämä on ihan CS:n huipputason valmentajienkin ohje, Hujanen summaa.

Hanke alkoi syksyllä 2022 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Savonian kanssa hankkeessa ovat mukana Humanistinen ammattikorkeakoulu sekä Itä-Suomen yliopisto.

Hanke on TKI-asiantuntija Jaana Konttisen mukaan jo ensimmäisen puolen vuoden aikana onnistunut hyvin tavoitteissaan.

– Nuoria on saatu hienosti mukaan ja yksi heistä on jopa työllistynyt hankkeen kautta. Useita nuoria on saatu myös innostumaan uudelleen kesken jääneistä opinnoistaan. Tällä alueella on paljon tarvetta nuorten mielenterveyspalveluille ja me autamme tässä tarpeessa omalta osaltamme, Konttinen kertoo.