Työelämän projektit ovat tärkeitä oppimiskokemuksia – Muotoilun opiskelijat loivat metsäretken kampukselle

24.09.2021   Uutiset

Metsäretken tunnelmaan voi päästä myös kampuksella. Tämä kävi selväksi Savonia päivässä, eli koko henkilöstön yhteisessä lukuvuoden avauksessa 25. elokuuta.

Päivän teema oli metsäretki, ja koko Microkadun kampus ilmensi tätä teemaa.

– Toukokuussa muotoilun opiskelijat saivat tilauksen, että metsäretki-teemaiseen tapahtumaan tulisi tehdä visuaalisen tunnelman suunnittelu, Savonian muotoilun lehtori Marke Iivarinen kertoo.

– Lisäksi ohje oli, että tapahtuma pitää toteuttaa koronaturvallisesti. Lähdimme opiskelijoiden kanssa pohtimaan, miten suunnitellaan metsäretki-teemainen tapahtuma,  jossa on useita kohteita ja paikkoja.

Tapahtuma oli päätetty toteuttaa koronaturvallisesti siten, että suuret ihmisjoukot eivät kohtaa. Päivän asiat käsiteltiin verkossa, mutta tapahtuma koettiin yhdessä paikan päällä kampuksella.

Tapahtuman visuaalisen tunnelman ja käytännön toimivuuden suunnittelussa keskeinen rooli oli Savonian muotoilun opiskelijoilla Wilma Leivolla ja Tanja Nisulla. Opiskelijat toteuttivat tunnelman opintoihinsa liittyvänä projektityönä.

– Lähdimme miettimään, millaisia fiiliksiä metsäretkeen liittyy. Sitten lähdimme suunnittelemaan erilaisia toimintoja tiloissa metsäretki-teeman innoittamana, Leivo sanoo.

– Itse asun metsän keskellä. Sitä kautta tuli ideoita siitä, miten kampukselle saisi tuotua metsän tunnelmaa. Alkuideoina oli, että halutaan vettä, metsän elementtejä ja eväspussukoita, Nisu kertoo.

Lopulta idea konkretisoitui upeaksi visuaaliseksi tunnelmaksi. Tapahtumapäivänä Microkadun kampukselta löytyi monenlaisia metsän elementtejä: isosta kankaasta tehty vesiputous, oikeita kuusia, oksia, kasveja, kukkia ja nuotioita. Luontoaiheisia videoita pyöri tilojen näytöillä, luonnon äänien kera. Lounas ja kahvi nautittiin retkieväinä.

– Suunnittelimme myös tarjoilupisteiden somistukset ja sisustimme kolme isoa kahvihuonetta. Lisäksi suunnittelin tapahtuman opasteet ja tarjoilupöytien menukyltit, Leivo sanoo.

Visualisoinneissa käytetyt aidot kuuset, oksat ja muut luonnon materiaalit saatiin kätevästi Nisun omasta metsästä.

Tärkeää oppia työelämän projekteista

Työelämän projektit ovat keskeinen osa Savonian opiskelijoiden ammatillista kehittymistä.

– Oppimisen kannalta on tärkeää, että luovuutta pääsee harjoittelemaan aikataulun asettamissa rajoissa. Työelämä ei anna mahdollisuutta rajattomaan ajankäyttöön. Samalla opiskelija oppii, että joutuu vähän venymään ja keksimään ongelmiin luovia ratkaisuja, Iivarinen sanoo.

Opiskelijoille ison, yli 300 ihmisen, tapahtuman suunnittelu oli ainutlaatuinen kokemus.

– Näin isoa kokonaisuutta ei ole koskaan tullut suunniteltua. Muotoilun opinnoissa kävin tapahtumamuotoilun kurssin, jossa suunniteltiin tapahtuman sisältöä, mutta tässä pääsi konkreettisesti tekemään ja soveltamaan, se oli tosi antoisaa, Leivo sanoo.

– Tapahtumaa oli tekemässä tarjoiluista vastaava catering-yritys, Savottan kahvila ja Savonian henkilökunta. Tässä oppi katsomaan tapahtumaa kaikkien näkökulmasta ja huomioimaan toimijoiden eri tarpeet, Nisu kertoo.

– Soveltamisen taito ja viimeistely on tärkeää, mutta myös ison kokonaiskuvan näkeminen ja kokeminen. Ne olivat minusta projektin keskeisiä oppeja opiskelijoille, Iivarinen kiteyttää.

Visuaalinen tunnelma ja metsäretki-teema keräsivät paljon kiitosta Savonian henkilöstöltä.

– Projektien sivutuotteena syntyy se, että tulee lisää tiedusteluja ja projekteja. Se on selvä merkki hyvin tehdystä työstä, Iivarinen sanailee.

Kuvat: Wilma Leivo