Luovuuden puutarha -tapahtuma 2023.

Upea aloitus lukuvuodelle: Luovuuden puutarhassa kukkivat muotoilijoiden ideat

Syyskuussa Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijoiden lukuvuosi käynnistyi poikkeuksellisen hienolla tavalla, kun Microkadun kampuksen Kampussydämessä järjestettiin muotoilijoiden yhteinen tapahtuma: Luovuuden puutarha.

Tapahtuman suunnittelu käynnistettiin Tapahtuman suunnittelu -opintojaksolla keväällä 2023. Keväällä kurssin tiimoilta suunniteltu tapahtuma toteutettiin suunnitelmaa mukaillen syksyllä eli suunnittelussa oli mukana osittain eri porukkaa kuin itse toteutuksessa.

Opiskelijat Eeva Vissel ja Katariina Valentin olivat molemmat kurssin tiimoilta luomassa tapahtumakonseptia, jota kehitettiin alkuun pienryhmissä.

– Alkuun emme tienneet juuri mitään siitä, millainen tapahtuma olisi kyseessä. Tiedossa oli vain se että tarkoituksena on suunnitella lukuvuoden alkuun tilaisuus uusille ja vanhoille muotoilun opiskelijoille. Alkuun päästäksemme teimme muun muassa erilaisia luovuusharjoituksia, sillä luovuus on tietysti muotoilun opinnoissa olennainen teema, Vissel kertoo.

Pienryhmissä ideoita konseptoitiin eteenpäin. Visselin ja Valentinin mielestä oli kiinnostavaa, että pienryhmiä yhdisti erilaisista ideoista huolimatta sama arvopohja, joka perustui muun muassa ekologisuudelle ja yhteisöllisyydelle.

– Viimeistään itse tapahtumassa tuntui siltä, että tehtiin todella hienoa työtä, vaikkei prosessin keskellä aina tuntunutkaan siltä. Suunnitelma piti tehdä niin hyvin, että kuka tahansa kykenee toteuttamaan tapahtuman ne ohjeet saatuaan, mikä oli kiinnostava haaste. Kokemus myös opetti tekemään kompromisseja niin, että kaikki kokee tämän olevan meidän yhteinen juttu, Valentin kertoo.

Ajatuksena on, että Luovuuden puutarhan kaltainen tervetuliaistilaisuus järjestettäisiin jatkossa vuosittain. Uusi opiskelijaryhmä saa joka vuosi tehtäväkseen suunnitella omannäköisensä tapahtuman.

Milla Savinainen oli syksyn ryhmässä toteuttamassa keväällä visioituja ideoita. Hän toimi tilaisuuden projektipäällikkönä ja on muotoilijoiden ainejärjestön, Mutka ry:n puheenjohtaja.

– Tilaisuus meni kokonaisuutena oikein hyvin, mutta kyllä se kiire jäi mieleen. Mutkan osalta alkusyksy on muutenkin tosi kiireinen ja tein pitkää päivää. Meidän tiimi oli kuitenkin todella hieno ja kaikki olivat sitoutuneita tekemään tästä hyvän tapahtuman. Pystyi luottamaan siihen, että hommat etenee ja toteutuu, Savinainen kertoo.