Vastuullisuus maataloudessa – Onko se jotain syötävää?

27.10.2021   Luonnonvara-alaUutiset

Mitä maataloudelta vaadittu vastuullisuus tarkoittaa ja mitä maatalousyrittäjät voivat tehdä vastuullisuuden eteen? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia AgriFuture2021-seminaarissa torstaina 4.11.

Pitkän kansainvälisen uran maidontuotannon neuvonnassa tehnyt hollantilainen Anne Terpstra kertoo, miten vastuullisuuden edellyttämät asiat näkyvät Hollannissa ja muualla maailmassa. Tilaisuudessa selviää, miten vastuullisuuden vaatimuksiin vastataan ja ovatko kuluttajat tyytyväisiä tehtyihin toimenpiteisiin.

Digitalisaatio voi edistää eläinten hyvinvointia tulevaisuuden kotieläintuotannossa. Digitalisaation hyödyntämisestä vastuullisuusvaatimusten viidakossa kertoo dosentti, eläinten hyvinvoinnin tutkija ELT Laura Hänninen.

Kotimaisen näkökulman vastuullisuusaiheeseen antavat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja maaninkalainen maidontuottaja Heli Rytkönen. Rytkönen kertoo omakohtaisi kokemuksiaan siitä, miten vastuullisuus näkyy maitotilan arjessa, suunnitelmissa ja päätöksissä. Leppä puolestaan kertoo, miten vastuullisuusvaatimukset huomioidaan poliittisessa päätöksenteossa.

Hollantilainen Emiel Willems, norjalainen Asbjörn Hagene ja uuraislainen Pellervo Kässi ovat selättäneet koko joukon laiduntamisen haasteita. He ovat yhdistäneet automaattilypsyn ja suuren karjan sekä laiduntamisen. Tilaisuudessa he kertovat, miten ovat tässä onnistuneet.

Tule mukaan työpajoihin!

Iltapäivän työpajoissa ja seminaareissa on mahdollisuus keskustella kasvokkain Anne Terpstran kanssa, kuulla terveysjalostuksesta, tutustua poikimasimulaattoriin sekä keskustella laiduntamisen mahdollisuuksista.

Terpstran klinikalla voit keskustella esimerkiksi oman maatilasi mahdollisuuksista vastata kuluttajien toiveisiin. Terveysjalostusta ja sen etuja lypsykarjoissa esittelee Sari Alhainen Semexiltä.

Tapahtuma on kaikille avoin, maksuton ja siihen voi osallistua paikan päällä tai etänä. Ilmoittautumiset viimeistään 1.11. klikkaamalla tästä.

Tarkempi ohjelma ja lisätietoa klikkaamalla tästä.

Tapahtuman järjestävät ETKO, Jalaka ja Maatila2030 -hankkeet.