Villiyrttejä lautasella: Herkkuruokia voi valmistaa luonnosta löytyvistä raaka-aineista

Tiesitkö, että uskomattoman herkullisia villiruoka-annoksia voi loihtia myös ulkosalla nuotion äärellä? Wild Food Savo järjesti toukokuun lopussa villiyrttiteemapäivän, jossa osa Savonian henkilökunnasta pääsi tekemään erilaisia herkkuja kalasta, vihanneksista ja villiyrteistä.

Kouluttajana oli Studioravintola Tundran ravintoloitsija Jarmo Pitkänen Kuusamosta. Pitkänen on kiertänyt Wild Food Savon kanssa eri oppilaitoksissa opettamassa ravintola-alan opiskelijoita ja opettajia.

Kuvassa näkyy nelöjä ihmistä, joka ovat ulkona vehreässä maastossa korit tai sangot käsissään keräämässä villiyrttejä.
Aamulla porukka lähti maastoon keräämään villiyrttejä, jonka jälkeen siirryttiin laavulle kokkailemaan Jarmo Pitkäsen johdolla. Päivän kouluttajana toimi Katja Rieppo.

Päivä oli kylmä ja osittain sateinen, mutta porukka pääsi kuin pääsikin keräämään kasvit luonnosta kastumatta. Keräämisen aikana Jarmo Pitkänen oli jo laittanut tulet nuotiolle, valmistellut ensimmäiset maistiaiset ja keittänyt pannukahvit.

Kaikki saivat lämmintä juotavaa ja purtavaa alkupalaksi, jonka jälkeen alettiin pilkkoa kasveja, joita käytettäisiin erilaisiin ruokiin.

Kuvassa kolme ihmistä valmistaa ulkona ruokaa avotulella isoista kivenlohkareista kyhätyssä "keittiössä".
Savonian restonomiopettajat ja ruoka-alan hankkeiden TKI-asiantuntijat saivat hyviä vinkkejä villiruoan tekoon.

Osa osallistujista oli käyttänyt aiemminkin villiyrttejä ruoanlaitossa, mutta muille niiden käyttö oli täysin uutta.

– Koulutus oli inspiroiva ja sain rohkeutta käyttää villiyrttejä itsenäisestikin enemmän. Villiyrttejä tulen varmasti hyödyntämään erityisesti salaateissa, lisukkeena, mausteena ja koristeina. Mielenkiinto heräsi siinä määrin, että haluan perehtyä ja syventää tietouttani luonnonyrteistä jatkossakin, kertoo tapahtumaan osallistunut TKI-asiantuntija Hannaleena Uhlbäck-Ropponen.

TKI-asiantuntija Johanna Kantalan tavoitteena oli tutustua villiyrtteihin ja saada muun muassa opastusta niiden tunnistamiseen.

– Pilpan Majan ympäristö toimi koulutuksessa loistavasti. Siellä oli hyvä ulkoilumahdollisuudet, loistavat ruoanlaittomahdollisuudet ulkotiloissa sekä muut fasiliteetit. Aion jatkossa hyödyntää villiyrttejä ruoanlaitossa lisukkeena, erityisesti kasvatettujen yrttien korvaaminen villiyrteillä kiinnostaa. Lisäksi jatkojalostaminen kiinnostaa minua, Kantala kertoo.

Päivän villiruokamenu:

Maissilastuvene yrteillä

Villikalaliemi

Siikaa villiyrttisalaatilla

Villikala & yrttipyttipannu

Villiyrttibruchetta

Letut ja horsmahillo sekä nokipannukahvit