Savonian ystäväkirja: ”Haluan rakentaa omannäköisen urapolun ja todeta, että työnteko voi olla kivaa”

Nimi:

Tinka Tapaninen

Mitä opiskelit Savonialla?

Opiskelin Savoniassa rakennusarkkitehtuuria vuosina 2020-2024.

Mitkä kolme sanaa kuvaavat parhaiten opiskelukokemustasi?

Kokemusrikas, inspiroiva ja tunteikas.

Onko mielessäsi jokin erityinen muisto, kokemus tai tarina opiskeluajaltasi, jonka haluaisit meille jakaa?

Jännitin ensimmäistä päivää todella paljon ja varsinkin sitä, että saanko kavereita. Muistan edelleen missä kukin luokassa istui, kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Yhdestä henkilöstä ajattelin, ettei me varmaan tulla juttuun, mutta pari tuntia myöhemmin nauraa räkätettiin yhdessä. Toinen hiljaisempi tyyppi lyöttäytyi parin seuraavan päivän aikana meidän mukaan ja ollaan oltu erottamattomat siitä lähtien. Lisäksi meille kehittyi vähän isompi porukka, joiden kanssa oon kokenu opiskeluajan parhaimmat hetket.

Olen tosi onnellinen, millaisten opettajien kanssa olen saanut työskennellä ja kehittyä suunnittelijana. Heidän trio toimii niin hyvin yhteen ja me kaikki opiskelijat huomataan, miten intohimoisesti he tekee työtään. Heille voi jutella ihan mistä tahansa ja välillä puhutaankin ihan turhista asioista tuntitolkulla. Heidän sanoillaan on ollut tosi iso painoarvo ja se miten ylpeitä he on meistä. He ovat rohkaisseet minua tekemään asioita omana itsenäni ja olivat nähtävästi ehdottaneet tähän ystäväkirjaankin. Haikea fiilis, etten enää ensi syksynä pääse työskentelemään heidän kanssaan.

Mikä oli suurin haasteesi opintojen aikana ja miten selätit sen?

Niitä oli muutamia, mutta erityisesti esiintymiskammon selätyksestä voin taputtaa itseäni olalle.

Lapsena olin tosi ujo ja oman äänen kuuluville tuonti oli tosi jännittävää. Lukiossa muistan pitäneeni kirjaesitelmää kädet täristen ja jännityksen purkautuneen itkuna esityksen ollessa ohi. Savoniassa ilmapiiri oli ensimmäisestä päivästä lähtien erilainen kuin missään muussa oppimisympäristössä, jossa olen ollut. Meille tehtiin heti selväksi, että harjoitustyöt ovat esittelyä varten lopputuloksesta riippumatta.

Ensimmäisten esiintymiskertojen jälkeen positiivinen palaute ja reagointitapa niin opettajilta kuin kanssaopiskelijoilta toi lohtua. Esitteleminen oli myös helppoa, kun aiheena oli oma työ, jonka paras asiantuntija olin minä itse. Jatkossa pakotin itseni lavalle ja huomasin nauttineeni siitä. Sen jälkeen tulikin juonnettua meidän oma kevätjuhla, pikkujoulut, oltua podcast vieraana, alaesittelijänä messuilla ja monessa muussa tapahtumassa.

Mikä on tärkein taito, jonka olet oppinut korkeakouluopinnoissasi?

Varmastikin tuo edellä mainittu rohkeus esiintymiseen sekä omien rajojen löytäminen. Toimin myös Kuopion Rakennusarkkitehtiopiskelijat ry:n puheenjohtajana ja tiedotusvastaavana muutaman vuoden, jossa opin johtamistaitoja ja kokonaisuuksien hallitsemista. Lisäksi voisi sanoa, että ihminen ei ole kone, vaan välillä on ihan okei pyytää apua ja tehdä yhdessä. Sitä paitsi yhdessä on paljon hauskempaa!

Mikä on suurin unelmasi tai tavoitteesi nyt valmistumisen jälkeen?

Toivon pääseväni toimistoon, jossa on yhteisöllinen ja rento työympäristö. Opiskelijakaverit Savoniassa olivat unelmien täyttymys, joten odotukset ovat niin sanotusti korkealla työkavereiden suhteen. Työskentely korjausrakentamisen parissa kiinnostaa tällä hetkellä kovasti ja näin jälkeenpäin koen tila- ja asuinsuunnittelun olevan omaa osaamisalaa.

Mikä sinusta tulee isona – millaisia tulevaisuudenhaaveita sinulla on?

Jos saman kysymyksen olisi esittänyt pienelle Tinkalle, niin päässäni olen tällä hetkellä juuri sitä mitä toivoin olevani isona; sosiaalinen, rohkea ja pidetty juuri omana itsenäni kera hölmöjen juttujen. Vielä isompana toivon edelleen olevani alalla, mutta työskenteleväni myös toimiston ulkopuolisten projektien yhteydessä. Välillä heitän läpällä, että joskus olen vielä Huvila & Huussi -ohjelman juontaja taikka tuomarina Suomen kaunein mökki -ohjelmassa. En kuitenkaan tavoittele olevani huippusuunnittelija taikka työskenteleväni maineikkaassa arkkitehtitoimistoissa. Haluan rakentaa omannäköisen urapolun ja todeta, että työnteko voi olla kivaakin.

Hyviä vinkkejä tuleville opiskelijoille?

Tässä muutama vinkki alalle haaveileville:

1. Tekniikan ala ei ole yhtä kuin matikkanero. Matemaattiset aineet eivät ole ikinä ollut oma vahvuus eivätkä ole varmasti puolenkaan Savonian RA-opiskelijoiden. Meiltä valmistuu silti huippuosaajia!

2. Ne kenen kanssa opiskelet nyt, ovat varmasti työkavereitasi tulevaisuudessa. Alalla piirit ovat pienet, joten hyvänä tyyppinä oleminen vie jo tosi pitkälle.

3. Välillä projektit pistää ketuttamaan kuin pientä oravaa. Savonia on ehdottomasti paras paikka opiskella alaa joustavasti ja oleellisista asioista koostuvan opetussuunnitelman mukaan.

4. Luota itseesi ja omaan tekemiseen.