Savonialaisia palkittiin Vuoden ilmastoteoista

Pohjois-Savon ELY-keskus ja Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke palkitsivat 13.6.2024 ilmastojuhlassaan pohjoissavolaisia ilmastotekoja. Palkinnot jaettiin nyt ensi kertaa.

Savonian TKI-asiantuntija Mari Haikosen yhdessä Tiina Alasirniön kanssa tekemä YAMK-opinnäytetyö Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen viestinnän vaikuttavuus sidosryhmien kokemana sai juhlassa erityismaininnan. Opinnäytetyön kiitettiin sekä vahvistaneen jo olemassa olevia havaintoja että tuoneen aiheeseen uusia näkökulmia.

Jyri Wuorisalo on Vuoden ilmastovaikuttaja

Vuoden ilmastovaikuttajana palkittiin Savonian TKI-asiantuntija Jyri Wuorisalo. Palkintoperusteissa Jyristä todettiin seuraavasti:

-Kun jotain on vinksallaan, eikä näytä hyvältä. Kenelle soitat? Jyri Wuorisalo. Kun puhutaan ilmastoturvallisuudesta, on yksi henkilö, jonka puoleen kannattaa kääntyä. Wuorisalo on tehnyt pitkään ehtymätöntä työtä verkostojen liekittämisessä ilmastoturvallisuustyössä. Kun puhutaan ilmastonmuutoksesta ja siihen varautumisesta, Jyri on jatkuvasti muutaman askeleen edellä muita. Hän visioi uniikilla tavalla paremmasta tulevaisuudesta – joskin hieman dystopialähtöisesti. Ehkä dystopiaa tarvitaankin, kun herätellään ihmisiä, yhteisöjä, organisaatioita, valtioita, Euroopan Unionia ja Yhdistyneitä Kansakuntia kohti toimintaa. Jyrin kansainväliset verkostot ovat tuoneet Pohjois-Savon ilmastoverkostolle motivaatiota ja vahvistaneet alueellisen ilmastotyön merkityksellisyyttä. Olemme kiitollisia, että joukossamme on Jyrin kaltainen ilmastoturvallisuuden sanansaattaja

Jyri kommentoi palkintoaan seuraavasti:

-Tämä palkinto on upea tunnustus laajalle yhteistyöverkostolle, joka on tehnyt ilmastoturvallisuustyötä Pohjois-Savossa vuodesta 2020. Itse heräsin noin kymmenen vuotta sitten ilmastonmuutoksen sekä rauhan ja turvallisuuden väliseen kytkökseen, kun tein eteläisessä Afrikassa töitä inhimillisen turvallisuuden parissa. Ilmastoturvallisuustyö on laajentunut viimeisen vuoden aikana meidän eurooppalaisten kumppaniemme kanssa ja nyt teemmekin jo ilmastoturvallisuustyötä muun muassa Ukrainassa osana humanitaarisen yhteistyön kehittämistä, palkittu Wuorisalo kommentoi.

Jyri Wuorisalo valittiin äskettäin myös Savonia-ammattikorkeakoulun ja samalla koko Suomen ammattikorkeakouluverkoston edustajaksi Sisäministeriön asettamaan kansalliseen katastrofiriskien hallinnan yhteistyöverkostoon (lue lisää linkistä).

Juhlassa palkittiin myös Olvin Iisalmen panimo Vuoden neutraalein -pääpalkinnolla, Mediateko Oy (vuoden vastuullisuusteko),  Tiina Kontio Pohjois-Savon vesiensuojeluyhdistyksestä (Vuoden ilmastokansalainen) ja Vieremän kunta (Vuoden ilmastoinnovaatio). 

Lue lisää palkinnoista ja tapahtumasta Hiilineutraali Pohjois-Savon -hankkeen sivuilta.

Onnea palkituille!

Mari Haikosen opinnäytetyö sai kunniamaininnan.
Jyri Wuorisalo on Vuoden ilmastovaikuttaja.