Ada Rantanen, muotoilija (AMK)

”Mitä te oikein muotoilette?” No mehän voidaan muotoilla ihan mitä vaan, kaikki on jollain tavalla muotoiltua. Itse olen suuntautunut muotoilemaan vaatteita ja koruja, jotka kulkevat kivasti käsi kädessä.

Alkuperäinen intohimoni on aina ollut vaatteissa ja niiden valmistuksessa. Muistan edelleenkin, kun olin kolmosluokalla käsityötunneilla. Muut oppilaat virkkailivat patalappuja, mutta minä ompelin vetoketjullista pitkää farkkuhametta. Opettaja taisikin silloin kysyä, mikä minusta tulee isona. Tiesin jo silloin, että haluan toimia vaatteiden parissa niin pitkälle kuin mahdollista.

Yläasteen jälkeen muut lähtivät lukioon miettimään tulevaisuuttaan. Minä lähdin ammattikouluun ja opiskelin itselleni ensimmäisen ammatin vaatetusompelijana. Opiskeluaikana sain ammattitaudin ja ennen valmistumista minulle sanottiin, että en pysty toimimaan ompelijana työkseni. Vietin viisi välivuotta miettien, että mitä nyt sitten tehdään.

Vuonna 2018 yhteishaun yhteydessä esiin tuli muotoilijan AMK-tutkinto. Kiinnostus oli silloin jo herännyt myös korualaa kohtaan ja olin mielissäni, kun pääsin kouluun sisälle ja kuulin, että voin opiskella kumpaakin alaa! Opiskelukaupunki oli minulle aivan tuntematon. Kävin Kuopiossa ensimmäistä kertaa vasta pääsykokeissa.

Opiskelu on ollut todella mielenkiintoista ja monipuolista. Saa tehdä monia erilaisia asioita, kuten istua tietokoneella ja mallintaa jotain korua, joka sitten 3D-tulostetaan oikeaksi mallikappaleeksi, niin siistiä! Sitten saa istua pajalla iltamyöhään asti ja istutella kiviä kiinni. Vaatepuolella pääsee elmukelmuttamaan ja teippailemaan ihmisiä, että niistä saa oikeat kaavat. Kyllä nyt tuntuu, että on löytänyt sen oikean alan opiskella ja Savonia on sen hienosti mahdollistanut!


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!