Muotoilija (AMK), päivätoteutus
#muotoilu #kulttuuriala
Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla
Tulevaisuus tarvitsee uutta muotoilua, rohkeita tuoteideoita ja palveluinnovaatioita! Savoniassa sinusta tulee aktiivinen muotoilualan ammattilainen. Sinä hallitset suunnitteluprosessin, visuaalista ilmaisua ja eri valmistustekniikoita. Opit myös kestävän kehityksen sekä liiketoiminnan merkityksen osana muotoilijan työtä.
Sopivasti tekemistä ja teoriaa. Muotoilun opiskelijana pääset heti kiinni käytännön tekemiseen. Suunnittelutaito, uskallus kokeilla ja kehittää uusia ratkaisuja, ovat muotoilijan perustyötä; pääset kehittämään näitä taitoja myös monialaisissa työelämän projekteissa.
Muotoilijan tehtävät ovat monipuolisia muun muassa tuotteiden, palveluiden, prosessien ja vuorovaikutustilanteiden suunnittelua. Muotoilijan työssä korostuvat asiakasymmärrys, aloitteellisuus, näkemyksellisyys ja tulevaisuuslähtöinen ajattelu. Koulutuksen jälkeen sinä olet laaja-alainen muotoilun ja luovan suunnittelun osaaja.
Löydät meidät Instagramista @savoniadesigners
Hakeminen
Koulutukseen haetaan kevään 2021 toisessa yhteishaussa 17.–31.3.2021. Hakuaika päättyy 31.3.2021 klo 15.00.
Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.
Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.
Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä
hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002
Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä
Raili Mähönen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh. 044 785 5819
Koulutuksen sisältö
Ensimmäisen vuoden perusopinnot ovat kaikille muotoilun opiskelijoille yhteisiä. Perusopinnoissa opiskellaan ammatillista viestintää, kuvallista ilmaisua, luovaa ideointia, muotoiluajattelua ja digitaalisia perustietoja ja –taitoja (2D ja 3D). Osaamisesi syvenee ja monipuolistuu opintojen edetessä.
Muotoilustudio-opintoja on toisena ja kolmantena vuotena sekä osa neljännen vuoden opinnoista. Oman uravalinnan mukaan syvennät muotoiluosaamistasi ja tarkastelet muotoiluprosessia menetelmien, käyttäjien, materiaalien, valmistusteknologian sekä ammattikäytäntöjen näkökulmasta. Muotoilun soveltavat menetelmäopinnot, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, työhyvinvointi sekä kansainvälisyys sisältyvät ammattiopintoihin. Merkittävä osa opinnoista toteutuu työelämäprojekteissa.
Projektit harjaannuttavat muotoilualan asiantuntijatehtäviin ja valmentavat työelämän tehtäviin. Harjoittelussa perehdyt käytännön työelämään ja saat valmiuksia erilaisten toimintatapojen ja työmenetelmien soveltamiseen. Harjoittelu tehdään joko projekti-, yrittäjä- tai työelämäharjoitteluna oman urasuunnitelman mukaisesti.
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan valintakokeen perusteella.
Valintakoe järjestetään kaksipäiväisenä etäkokeena 13. – 14.5.2021 Moodle verkko-oppimisympäristössä. Hakeneille lähetetään 11.5. mennessä sähköpostitse käyttäjätunnukset Moodleen ja ohjeet valintakokeen suorittamista varten. Hakijat voivat kirjautua Moodleen 11. – 13.5. välisenä aikana ja testata että tunnukset toimivat.
Valintakoetehtävät 1 ja 2 avautuvat Moodlessa torstaina 13.5. klo 14 ja tehtävät tulee palauttaa saman päivän klo 22:00 mennessä. Valintakoetehtävät 3 ja 4 avautuvat Moodlessa perjantaina 14.5. klo 14 ja tehtävät tulee palauttaa samana päivänä klo 22.00 mennessä.
Valintakoetehtävien tekemiseen tarvitset seuraavat välineet:
Kirjoitusvälineet, A3-piirustuslehtiö, vesi- tai peitevärit, siveltimiä, vesivärikuppi, pehmeä lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin, sakset, paperiliimaa, maalarinteippi, ohut musta huopakynä. Lisäksi videoesittelyyn tarvitset kännykkäkameran.
Valintakoe on kaksipäiväinen ja sisältää neljä tehtävää.
Torstai 13.5.2021 klo 14.00-22.00
Tehtävä 1: Esittele itsesi –videoesittely, maksimipituus 2 minuuttia. (0-10 pistettä)
Videoesittelyn osat:
- Itsesi esittely.
- Miksi olet hakemassa opiskelemaan muotoilualalle?
- Mikä käsitys sinulla on muotoilualan opinnoista/opiskeluista?
- Miksi juuri sinut tulisi valita?
Tehtävä 2: Ideointi- ja suunnittelutehtävä (0-30 pistettä)
Perjantai 14.5.2021 klo 14.00-22.00
Tehtävä 3: Piirustus ja maalaustehtävä (0-30 pistettä)
Tehtävä 4: Ongelmanratkaisutehtävä (0-30 pistettä)
Valintakoetehtävien maksimipistemäärä 100 pistettä. Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 pistettä) valintakokeen enimmäispistemäärästä. Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti (joka osiosta on saatava vähintään 1 piste).
Hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä.Muualla suoritetun valintakokeen tulos ei kelpaa tähän hakukohteeseen, eikä suoritetun valintakurssin tulos muihin hakukohteisiin.
Hakukohde ei ole valintakoeyhteistyössä Savonian muotoilun monimuotototeutuksen kanssa.
Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämässä valintakokeessa, täytä hakulomake ja toimita se liitteineen Savonian hakijapalveluihin.
Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla
Pääaineen valinta
Muotoilijakoulutus vahvistaa sinun yksilöllisiä taitoja ja oman urapolkusi rakentamista. Ensimmäisen vuoden muotoilun perusopintojen jälkeen valitset vuosittain opintopolkusi annetuista vaihtoehdoista. Opiskelet monialaisissa muotoilustudioissa, joissa tehdään työelämälähtöisiä palvelujen ja tuotteiden muotoiluprojekteja. Studioissa opiskellaan teoriaa ja tehdään asiakasprojekteja yrityksille. Projektiopinnoissa korostuvat esimerkiksi käyttäjäkokemukset, yrittäjyys ja kestävä kehitys sekä laaja-alainen tekemisen kulttuuri. Savonia muotoilussa voit opiskella korumuotoilua, vaatetusmuotoilua, teollista muotoilua, palvelumuotoilua sekä sisustusarkkitehtuuriopintoa.
Vuosittaiset projektivalintasi, harjoittelupaikkavalinnat sekä oma opinnäytetyö vaikuttavat vahvasti urasuuntaasi. Tekemäsi valinnat vahvistavat tulevaisuuden ammattiprofiilia muotoilijana.
Muotoilustudioissa voit valintojesi mukaan vahvistaa osaamistasi omalla urapolulla mm. palvelumuotoilijana, tuotemuotoilijana tai sisustussuunnittelijana.
Opintojen rakenne
Muotoilijan koulutuksessa opintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, joka tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Työskentely muotoilustudion projekteissa koostuu mm. kontaktiopetuksesta, etäopiskelusta ja itsenäisestä opiskelusta sekä verkko-opiskelusta.
Tutustu myös opetussuunnitelmasta kertovaan videoon!

Opintojen rakenne:
- Muotoilun perusopinnot 65 opintopistettä
- Ammattiopinnot 100 op
- Valinnaiset opinnot 30 op
- Harjoittelu 30 op
- Opinnäytetyö 15 op


Nico Uusitalon tarina
Savoniassa parasta on opiskelijoiden yhteisö; muotoilijat ovat kuin yhtä perhettä, vaikka suuntautumisala olisi toinen tai emme tuntisikaan vielä niin hyvin. Opinnoista on ollut paljon hyötyä ja olen kehittynyt suunnittelijana koko ajan.

Opiskelu muotoilun alalla
Kouluttaudu muotoilun moniosaajaksi käytännönläheisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. Muotoilua opiskellaan upouusissa tiloissa Microkadun kehittyvällä kampuksella Kuopiossa.

Tutustu opetussuunnitelmaan
Koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja opiskeluaika noin 4 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkailemaan syksyn 2020 opetussuunnitelman avulla. Ensi syksyn opetussuunnitelma on vielä työn alla.
Uramahdollisuudet
Muotoilualan työtehtäviin sijoittumiseen vaikuttavat mm. opintovalintasi ja verkostoitumisesi opintojen aikana. Urapolkuasi suuntaat ja vahvistat esimerkiksi projektien, harjoittelun ja opinnäytetyösi avulla. Tavoitteena on, että tunnistat muotoilualan tehtäväkentän mahdollisuudet ja omat vahvuutesi toimia muotoilijana muotoilun asiantuntijatehtävissä.
Valmistuttuasi voit toimia muotoilijana, joka työllistyy suunnittelupalveluja tarjoavaan muotoiluyritykseen, tai työtehtäväsi voivat olla teollisuuden, kaupan tai liike-elämän aloilla, joissa tarvitaan muotoiluasiantuntijoita. Sinusta voi tulla myös muotoilualan moniosaaja, jonka tehtävänkuvassa yhdistyvät poikkialaisuus ja luova suunnitteluosaaminen.
Tärkeä uramahdollisuus on oman osaamisen ja tuoteideoiden jalostaminen yritystoiminnaksi jo opintojen aikana. Osana koulutusta saat perustaidot toimia alan yrittäjänä valmistumisesi jälkeen.