Muotoilija (AMK), päivätoteutus

#muotoilu #kulttuuriala

Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla

Tulevaisuus tarvitsee uutta muotoilua, rohkeita tuoteideoita ja palveluinnovaatioita! Savoniassa sinusta tulee aktiivinen muotoilualan ammattilainen. Sinä hallitset suunnitteluprosessin, visuaalista ilmaisua ja eri valmistustekniikoita. Opit myös kestävän kehityksen sekä liiketoiminnan merkityksen osana muotoilijan työtä.

Sopivasti tekemistä ja teoriaa. Muotoilun opiskelijana pääset heti kiinni käytännön tekemiseen. Suunnittelutaito, uskallus kokeilla ja kehittää uusia ratkaisuja, ovat muotoilijan perustyötä; pääset kehittämään näitä taitoja myös monialaisissa työelämän projekteissa.

Muotoilijan tehtävät ovat monipuolisia muun muassa tuotteiden, palveluiden, prosessien ja vuorovaikutustilanteiden suunnittelua. Muotoilijan työssä korostuvat asiakasymmärrys, aloitteellisuus, näkemyksellisyys ja tulevaisuuslähtöinen ajattelu. Koulutuksen jälkeen sinä olet laaja-alainen muotoilun ja luovan suunnittelun osaaja.

Löydät meidät Instagramista @savoniadesigners


Koulutuksen sisältö

Ensimmäisen vuoden perusopinnot ovat kaikille muotoilun opiskelijoille yhteisiä. Perusopinnoissa opiskellaan ammatillista viestintää, kuvallista ilmaisua, luovaa ideointia, muotoiluajattelua ja digitaalisia perustietoja ja –taitoja (2D ja 3D). Osaamisesi syvenee ja monipuolistuu opintojen edetessä.

Muotoilustudio-opintoja on toisena ja kolmantena vuotena sekä osa neljännen vuoden opinnoista. Oman uravalinnan mukaan syvennät muotoiluosaamistasi ja tarkastelet muotoiluprosessia menetelmien, käyttäjien, materiaalien, valmistusteknologian sekä ammattikäytäntöjen näkökulmasta. Muotoilun soveltavat menetelmäopinnot, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, työhyvinvointi sekä kansainvälisyys sisältyvät ammattiopintoihin. Merkittävä osa opinnoista toteutuu työelämäprojekteissa.

Projektit harjaannuttavat muotoilualan asiantuntijatehtäviin ja valmentavat työelämän tehtäviin. Harjoittelussa perehdyt käytännön työelämään ja saat valmiuksia erilaisten toimintatapojen ja työmenetelmien soveltamiseen. Harjoittelu tehdään joko projekti-, yrittäjä- tai työelämäharjoitteluna oman urasuunnitelman mukaisesti.


Kesän 2021 lisähaku

Hakuaika

04.08.2021 – 09.08.2021

Hakeminen

Koulutukseen on jäänyt vapaita paikkoja ja järjestämme lisähaun 4.-9.8.2021.  

 • Lisähaku päättyy 9.8.2021 klo 15.00. 
 • Opiskelijat valintaan valintakokeen perusteella 
 • Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.8.2021 
 • Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 3.9.2021 klo 15.00 mennessä 
 • Opinnot alkavat tiistaina 31.8.2021 klo 9.00 Microkadun kampuksella (Microkatu 1, 70210 Kuopio). 

Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen -sivulta.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Opiskelijavalinta ja valintakoe

5 opiskelijaa valitaan valintakokeen perusteella.

Valintakoe järjestetään kaksipäiväisenä etäkokeena keskiviikkona 11.8. ja torstaina 12.8. Moodle verkko-oppimisympäristössä. Hakeneille lähetetään 10.8. sähköpostitse käyttäjätunnukset Moodleen ja ohjeet valintakokeen suorittamista varten. Hakijat voivat kirjautua Moodleen 10. – 11.8. välisenä aikana ja testata että tunnukset toimivat.

Valintakoetehtävät 1 ja 2 avautuvat Moodlessa keskiviikkona 11.8. klo 14 ja tehtävät tulee palauttaa saman päivän klo 22:00 mennessä. Valintakoetehtävät 3 ja 4 avautuvat Moodlessa torstaina 12.8. klo 14 ja tehtävät tulee palauttaa samana päivänä klo 22.00 mennessä.

 

Valintakoetehtävien tekemiseen tarvitset seuraavat välineet:

Kirjoitusvälineet, A3-piirustuslehtiö, vesi- tai peitevärit, siveltimiä, vesivärikuppi, pehmeä lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin, sakset, paperiliimaa, maalarinteippi, ohut musta huopakynä. Lisäksi videoesittelyyn tarvitset kännykkäkameran.

Valintakoe on kaksipäiväinen ja sisältää neljä tehtävää.

Keskiviikkona 11.8. klo 14.00-22.00

Tehtävä 1: Esittele itsesi –videoesittely, maksimipituus 2 minuuttia. (0-10 pistettä)

Videoesittelyn osat:

 • Itsesi esittely.
 • Miksi olet hakemassa opiskelemaan muotoilualalle?
 • Mikä käsitys sinulla on muotoilualan opinnoista/opiskeluista?
 • Miksi juuri sinut tulisi valita?

Tehtävä 2: Ideointi- ja suunnittelutehtävä (0-30 pistettä)

Torstai 12.8. klo 14.00-22.00

Tehtävä 3: Piirustus ja maalaustehtävä (0-30 pistettä)

Tehtävä 4: Ongelmanratkaisutehtävä (0-30 pistettä)

Valintakoetehtävien maksimipistemäärä 100 pistettä. Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 pistettä) valintakokeen enimmäispistemäärästä. Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti (joka osiosta on saatava vähintään 1 piste).

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla

Pääaineen valinta

Muotoilijakoulutus vahvistaa sinun yksilöllisiä taitoja ja oman urapolkusi rakentamista. Ensimmäisen vuoden muotoilun perusopintojen jälkeen valitset vuosittain opintopolkusi annetuista vaihtoehdoista. Opiskelet monialaisissa muotoilustudioissa, joissa tehdään työelämälähtöisiä palvelujen ja tuotteiden muotoiluprojekteja. Studioissa opiskellaan teoriaa ja tehdään asiakasprojekteja yrityksille. Projektiopinnoissa korostuvat esimerkiksi käyttäjäkokemukset, yrittäjyys ja kestävä kehitys sekä laaja-alainen tekemisen kulttuuri. Savonia muotoilussa voit opiskella korumuotoilua, vaatetusmuotoilua, teollista muotoilua, palvelumuotoilua sekä sisustusarkkitehtuuriopintoa.

Vuosittaiset projektivalintasi, harjoittelupaikkavalinnat sekä oma opinnäytetyö vaikuttavat vahvasti urasuuntaasi. Tekemäsi valinnat vahvistavat tulevaisuuden ammattiprofiilia muotoilijana.

Muotoilustudioissa voit valintojesi mukaan vahvistaa osaamistasi omalla urapolulla mm. palvelumuotoilijana, tuotemuotoilijana tai sisustussuunnittelijana.

Opintojen rakenne

Muotoilijan koulutuksessa opintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, joka tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Työskentely muotoilustudion projekteissa koostuu mm. kontaktiopetuksesta, etäopiskelusta ja itsenäisestä opiskelusta sekä verkko-opiskelusta.

Tutustu myös opetussuunnitelmasta kertovaan videoon!

Muotoilija (AMK) 240op
Muotoilija (AMK) 240op

Opintojen rakenne:

 • Muotoilun perusopinnot 65 opintopistettä
 • Ammattiopinnot 100 op
 • Valinnaiset opinnot 30 op
 • Harjoittelu 30 op
 • Opinnäytetyö 15 op
Muotoilija (AMK) 240op
Muotoilija (AMK) 240op

Kuvassa Nico Uusitalo.

Nico Uusitalon tarina

Savoniassa parasta on opiskelijoiden yhteisö; muotoilijat ovat kuin yhtä perhettä, vaikka suuntautumisala olisi toinen tai emme tuntisikaan vielä niin hyvin. Opinnoista on ollut paljon hyötyä ja olen kehittynyt suunnittelijana koko ajan.

Ihmisiä istumassa kirjastossa.

Opiskelu muotoilun alalla

Kouluttaudu muotoilun moniosaajaksi käytännönläheisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. Muotoilua opiskellaan upouusissa tiloissa Microkadun kehittyvällä kampuksella Kuopiossa.

Kannettava tietokone ja kahvikuppi pöydällä.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja opiskeluaika noin 4 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin syksyn 2021 opetussuunnitelman avulla.


Uramahdollisuudet

Muotoilualan työtehtäviin sijoittumiseen vaikuttavat mm. opintovalintasi ja verkostoitumisesi opintojen aikana. Urapolkuasi suuntaat ja vahvistat esimerkiksi projektien, harjoittelun ja opinnäytetyösi avulla. Tavoitteena on, että tunnistat muotoilualan tehtäväkentän mahdollisuudet ja omat vahvuutesi toimia muotoilijana muotoilun asiantuntijatehtävissä.

Valmistuttuasi voit toimia muotoilijana, joka työllistyy suunnittelupalveluja tarjoavaan muotoiluyritykseen, tai työtehtäväsi voivat olla teollisuuden, kaupan tai liike-elämän aloilla, joissa tarvitaan muotoiluasiantuntijoita. Sinusta voi tulla myös muotoilualan moniosaaja, jonka tehtävänkuvassa yhdistyvät poikkialaisuus ja luova suunnitteluosaaminen.

Tärkeä uramahdollisuus on oman osaamisen ja tuoteideoiden jalostaminen yritystoiminnaksi jo opintojen aikana. Osana koulutusta saat perustaidot toimia alan yrittäjänä valmistumisesi jälkeen.