Ryhmäkuva muotoilun opiskelijoista.

Muotoilija (AMK), päivätoteutus

Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla! 

Muotoilijana osallistut oivaltavien tuoteideoiden kehittämiseen, kehität uusia palveluinnovaatioita ja tarjoat ongelmiin luovia ratkaisuja. 

Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilijakoulutuksessa teoria ja käytäntö yhdistyvät. Opit hallitsemaan suunnitteluprosessin, visuaalisen ilmaisun ja eri valmistustekniikat. Lisäksi opit kestävän kehityksen ja liiketoiminnan merkityksen osana muotoilijan työtä. Voit valita opintoihisi korumuotoilua, vaatetusmuotoilua, teollista muotoilua, palvelumuotoilua ja sisustusarkkitehtuuriopintoja. 

Muotoilijana tehtäväsi ovat monipuolisia. Työsi koostuu esimerkiksi tuotteiden, palveluiden, prosessien ja vuorovaikutustilanteiden suunnittelusta. Asiakasymmärrys, aloitteellisuus, näkemyksellisyys ja tulevaisuuslähtöinen ajattelu ovat muotoilijalle tärkeitä taitoja. Opintoihin kuuluvissa työelämän projekteissa pääset kehittämään osaamistasi asiakastöiden kautta. 

Valmistuttuasi olet monitaitoinen muotoilun, luovan suunnittelun ja ongelmanratkaisun osaaja, jonka kädenjälki näkyy kaikkialla! 


Opiskelija pukee vaatteen mallinukelle.

Koulutuksen sisältö

Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilijan koulutuksen tavoitteena on, että tiedät muotoilualan tehtäväkentän mahdollisuudet ja omat vahvuutesi toimia muotoilijana muotoilun asiantuntijatehtävissä. 

Opintosi koostuvat perusopinnoista, ammattiopinnoista, valinnaisopinnoista, työelämän projekteista ja opinnäytetyöstä. 

Ensimmäisen vuoden perusopinnot ovat kaikille muotoilun opiskelijoille yhteisiä. Perusopinnoissa opiskellaan muun muassa ammatillista viestintää, muotoiluajattelua, luovaa ideointia ja digitaalisia perustietoja ja -taitoja. 

Perusopintojen jälkeen opiskelet muotoilun soveltavia ammattiopintoja. Ammattiopinnot toteutetaan muotoilustudio-opintoina toisen ja kolmannen vuoden aikana. 

Opintojen edetessä syvennät muotoiluosaamistasi oman urasuunnitelmasi mukaisesti. Opit tarkastelemaan muotoiluprosessia menetelmien, käyttäjien, materiaalien, valmistusteknologian ja ammattikäytäntöjen näkökulmasta. 

Merkittävä osa opinnoista toteutuu työelämän projekteissa. Projektit harjaannuttavat muotoilualan asiantuntija- ja työelämätehtäviin. 

Harjoittelussa perehdyt käytännön työelämään ja saat valmiuksia erilaisten toimintatapojen ja työmenetelmien soveltamiseen. Harjoittelu tehdään joko projekti-, yrittäjä- tai työelämäharjoitteluna urasuunnitelmasi mukaisesti. 

Opiskelu on päätoimista päiväopiskelua klo 8–18 välillä. Opiskelusi sisältää lähi-, etä- ja itsenäistä opiskelua, verkko-opiskelua ja ammattitaitoa edistävää harjoittelua. Tärkeässä roolissa ovat yhdessä oppiminen ja ryhmätyöt. 


Kevät 2023, 2. yhteishaku

Hakuaika

15.03.2023 – 30.03.2023

Hakeminen

Koulutukseen haetaan kevään 2023 toisessa yhteishaussa, hakuaika päättyy 30.3.2023 klo 15.00.

Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.

Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä

Raili Mähönen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 5819

Opiskelijavalinta ja valintakoe

Aloituspaikat: 54
Aloituspaikoista ensikertalaisille: 43
Hakukelpoisuusvaatimukset: Yleinen hakukelpoisuus

 

Opiskelijat valitaan valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella.

Valintakoe on kaksiosainen:

Osa 1: tehtävät 1 ja 2 tehdään etänä Moodle-oppimisympäristössä 10.5.2023. Hakeneille lähetetään sähköpostitse käyttäjätunnukset Moodleen ja ohjeet tehtävien tekemistä varten.

Keskiviikkona 10.5.2023 klo 14:00 – 22:00, Moodle

 • Tehtävä 1: Ideointi- ja suunnittelutehtävä (0-20 pistettä)
 • Tehtävä 2: Piirustus ja maalaustehtävä (0-20 pistettä)

Varaa seuraavat tarvikkeet etätehtävien 1 ja 2 tekemiseen keskiviikkona 10.5. klo 14-22 (päivitetty 24.4.):

 • Paperia: A3-piirustuslehtiö
 • Pehmeä lyijykynä tai ohut musta tussi
 • Pyyhekumi
 • Viivoitin
 • Puuvärikynät
 • Vesi- tai peitevärit
 • Erilaiset kynät tai tussit
 • Kännykkäkamera, tehtävien tallentamiseen ja palauttamiseen

Tehtävien palautusten hyväksytyt tiedostomuodot:

 • Kuva (GIF) .gif
 • Kuva (JPEG) .jpg
 • Kuva (PNG) .png
 • Kuva (PDF) .pdf

Osa 2: tehtävät 3, 4 ja 5 tehdään lähipäivän aikana Microkadun kampuksella 23.5.2023. Hakeneille lähetetään sähköpostitse kutsu lähipäivään. Tehtävät 1 ja 2 tulee olla tehty ja palautettu Moodleen annetun aikataulun mukaan, jotta voi osallistua lähipäivään.

Tiistaina 23.5.2023 klo 9:00 – 15:00, Microkadun kampus

 • Tehtävä 3: Ongelmanratkaisutehtävä (0-20 pistettä)
 • Tehtävä 4: Haastattelu (0-20 pistettä)
 • Tehtävä 5: Kirjoitustehtävä (0-20 pistettä)

Ota mukaan seuraavat välineet lähipäivän tehtävien 3, 4 ja 5 tekemiseen tiistaina 23.5. klo 9-15 (päivitetty 16.5.):

 • Kännykkäkamera, tehtävien tallentamiseen ja palauttamiseen Moodle-verkkoalustalle
 • Oma tietokone tai tabletti tehtävien tekemiseen
 • Kuvallinen henkilöllisyystodistus

  Hyväksyttäviä todistuksia ovat seuraavat voimassa olevat henkilöllisyystodistukset:

  • passi
  • poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti
  • suomalainen ajokortti
  • kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti

Valintakoetehtävien maksimipistemäärä 100 pistettä. Voidakseen tulla valituksi, hakijan tulee saada vähintään puolet (50 pistettä) valintakokeen enimmäispistemäärästä, ja jokainen kokeen tehtävä on suoritettava hyväksytysti (eli jokaisesta tehtävästä on saatava vähintään yksi piste).

Hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä. Muualla suoritetun valintakokeen tulos ei kelpaa tähän hakukohteeseen, eikä suoritetun valintakokeen tulos muihin hakukohteisiin.

Hakukohde ei ole valintakoeyhteistyössä Savonian muotoilun monimuotototeutuksen kanssa.

Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämässä valintakokeessa, katso ohjeet Hakeminen-sivulta kohdasta Yksilölliset järjestelyt.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla.

Suuntautumisen valinta

Muotoilun perusopintojen jälkeen valitset opintopolkusi ammattiopintoihin. Savonia-ammattikorkeakoulussa voit opiskella korumuotoilua, vaatetusmuotoilua, teollista muotoilua, palvelumuotoilua ja sisustusarkkitehtuuriopintoa.

Monialaisissa muotoiluprojekteissa opiskelet teoriaa sekä teet palveluiden ja tuotteiden muotoiluprojekteja asiakkaille. Muotoilustudioissa voit valintojesi mukaan kehittää osaamistasi esimerkiksi palvelumuotoilijana, tuotemuotoilijana tai sisustussuunnittelijana. 

Projektiopinnoissa korostuvat käyttäjäkokemukset, yrittäjyys ja kestävä kehitys sekä laaja-alainen tekemisen kulttuuri.

Vuosittaiset projektivalintasi, harjoittelupaikkavalinnat ja opinnäytetyösi vaikuttavat vahvasti urasuuntaasi ja rakentavat muotoilijan ammattiprofiiliasi. Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus kansainväliseen opiskelijavaihtoon tai voit suorittaa harjoittelusi ulkomailla. 

Opintojen rakenne

Muotoilijan koulutuksessa opintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opiskeluaika on noin neljä vuotta. 

Opintojen rakenne: 

 • muotoilun perus- ja ammattiopinnot 165 op 
 • valinnaiset opinnot 30 op 
 • harjoittelu 30 op 
 • opinnäytetyö 15 op 

Opinnot koostuvat kontaktiopetuksesta, etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta ja harjoittelusta. Aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan osaksi opintoja. 


Maija opiskelee muotoilijaksi.

Lue Maijan tarina

"Sisustusarkkitehtuurissa opinnot tapahtuvat pääosin tietokoneella. Opettelemme käyttämään erilaisia mallinnus- ja visualisointiohjelmia ja myös Adoben ohjelmat tulevat tutuksi. Projektikursseille on usein myös oikeita asiakkaita, joten jo opintojen aikana saa kosketuksen työelämään."

Muotoilun opiskelijat työskentelevät tietokoneella.

Opiskelu muotoilun alalla

Kouluttaudu muotoilun moniosaajaksi käytännönläheisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. Muotoilua opiskellaan upouusissa tiloissa Microkadun jatkuvasti kehittyvällä kampuksella Kuopiossa.

Opiskelija maalaamassa.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja opiskeluaika noin 4 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.


Uramahdollisuudet

Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla, ja muotoilija voi työllistyä moniin eri tehtäviin! Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi erilaisissa suunnittelutoimistoissa, teollisuuden, kaupan, liike-elämän, rakentamisen tai matkailun parissa muotoiluasiantuntijana tai asiantuntijana suunnittelupalveluja tarjoavassa muotoiluyrityksessä. 

Sinusta voi tulla myös muotoilualan moniosaaja, jonka tehtävänkuvassa yhdistyvät poikkialaisuus ja luova suunnitteluosaaminen. Tärkeä uramahdollisuus on oman osaamisen ja tuoteideoiden jalostaminen yritystoiminnaksi jo opintojen aikana.