Aikuisena agrologiksi – Anun tarina

Anu Tiikkainen (47) oli aina halunnut agrologiksi, mutta aikaa opinnoille ei ollut löytynyt. Maitotilan työt ja lapset täyttivät päivät tarkkaan. Navetan tyhjennyttyä viisi vuotta sitten ja lasten lähtiessä opiskelemaan Anu totesi ajan olevan viimein oikea ja aloitti agrologiopinnot monimuotototeutuksessa syksyllä 2018.

– Olen toiminut yrittäjänä koko opintojen ajan ja siihen monimuoto-opiskelu sopi hyvin, Semexille jalostusasiantuntijan töitä tekevä Anu kertoo.

Pohjalla Anulla oli peruskoulun jälkeen käydyt silloisen emäntäkoulun opinnot ja viljelijän perustutkinto. Markkinointimerkonomin tutkinnon Anu oli suorittanut maidontuottajille räätälöidyssä koulutuksessa vuonna 2010.

Pitkä kokemus alalta teki ensimmäisen vuoden opinnoista varsin helpot. Anu myöntää jopa turhauttaneen, ettei uutta asiaa juuri tullut. Luovuttaminen ei silti käynyt edes mielessä.

– Motivaatio opiskella ei ollut minulle missään vaiheessa haaste, sillä olen yrittäjänä tottunut tekemään itse ja yksin.

Toki jaksaminen oli välillä tiukilla, mutta silloin parhaan tuen sai samalla vuosikurssilla olleelta siskontyttäreltä. Yhteinen tekeminen ja asioiden purkaminen auttoi eteenpäin. Opinnäytetyön alussa materiaalin määrä oli hukuttaa tekijänsä, mutta lopulta mielenkiintoinen aihe vei mukanaan.

Monimuoto-opiskelijalle etäisyydellä oppilaitokseen ei juuri ole merkitystä, vaikka vieremäläiselle Anulle Savonia olikin lähellä. Savonian monimuotototeutuksessa Anu piti hyvänä lähiviikkoja, niitä todella järjestettiin.

– Minusta oli mukava käydä Savonialla ja oli kiva tutustua ihmisiin. Opiskelujen myötä opin tykkäämään ryhmätöistä ja yhdessä tekemisestä.

Parasta opinnoissa olivat anatomian demot ja projektityöt oikeille maatiloille, talouskursseja unohtamatta. Esiintymisvarmuutta Anu kokee saaneensa rutkasti lisää ja oppineensa jopa nauttimaan esiintymisestä.

Juuri valmistuneen Anun opinnot eivät jää tähän, vaan hän jatkaa maatalousekonomian maisteriopintoihin Helsingin yliopistoon. Yrittäjänä häntä kiinnostaa laajentaa neuvontaansa karjan jalostuksesta maatilan kokonaisvaltaiseen johtamiseen.

Tutkinnon suorittaminen oli Anulle näytön paikka omalle itselleen, lähempänä viittäkymmentäkin voi opiskella tutkinnon.

– Ilman lukiotakin voi opiskella maisteriksi, eikä ikinä voi tietää, mitä tulevaisuudessa tarvitsee. Mukavuusalueella ei kehity, on mentävä sen yli ja itseään on haastettava. Joskus joutuu tekemään sen eteen myös vähemmän kiinnostavia asioita.


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!