Katja opiskelee Wellness-liiketoimintaa.

”Ajatukseni kirkastuivat kertaheitolla löytäessäni sattumalta Wellness-tradenomiopinnot” – Katja opiskelee Wellness-liiketoimintaa

Olen Katja, 4. vuoden wellnesstradenomi-opiskelija Savoniasta. Olen kotoisin Tampereelta, muutin Kuopioon syksyllä 2019 opintojen perässä.

Tällä hetkellä kirjoitan opinnäytetyötäni, jonka jälkeen siirryn kolmen kuukauden mittaisen ammatillisen harjoittelun pariin. Harjoittelujakson jälkeen tutkintoni on valmis.

Ennen AMK-opintoja…

Valmistuin lukiosta joulukuussa 2013. Valmistumisen jälkeen pidin puolikkaan välivuoden, ja hain kevään 2014 yhteishaussa sekä ammattikorkeakouluun restonomiopintoihin että ammattikouluun yo-pohjaiselle linjalle kauneudenhoitoalalle. Yhteishaun tulokset saapuivat kesäkuussa, ja pääsin silloin opiskelemaan ammattikouluun kosmetologiksi.

Molemmat hakukohteeni olivat valittu melko summamutikassa enkä ollut lainkaan varma siitä, oliko päätökseni oikea. Kauneudenhoitoalan opinnot alkoivat kuitenkin edetessään tuntumaan oikein mielekkäiltä ja itselleni sopivilta. Kahden vuoden opiskelun jälkeen valmistuin, ja pääsin melko pian alan töihin.

Työskentelin kosmetiikan myyntitehtävissä noin kolmen vuoden ajan, muutamissa eri työpaikoissa. Näinä vuosina sain lisää kokemusta erityisesti asiakaspalvelu- ja myyntitehtävistä. Päässäni pyöri kuitenkin edelleen tiiviisti ajatus mahdollisista AMK-opinnoista, ja pallottelin ajatuksen tasolla mahdollisia opiskelualoja ja -kaupunkeja.

Tradenomiopinnot kiilasivat pohdinnoissani toistuvasti kärkeen, koska olin toiminut myyntitehtävissä jo useamman vuoden ajan. Halusin laajentaa osaamistani, ja kaipasin kauneudenhoitoalan osaamiseni rinnalle kaupallista koulutusta. Alkuvuodesta 2019 ajatukseni kirkastuivat kertaheitolla löytäessäni sattumalta opintopolku.fi-verkkosivuilta Savonian Wellness-tradenomiopinnot.

Muistan edelleen, kuinka innoissani olin lukiessani opintojen sisällöstä, toteutuksesta ja muista opintoihin liittyvistä asioista. Yhtäkkiä oli päivänselvää, mitä haluan seuraavaksi lähteä toteuttamaan.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi oli jo pitkään kiinnostanut minua, ja nyt minulla olisi mahdollisuus yhdistää liiketalouden opinnot sekä oppia samalla lisää wellnesspuolesta. Ajatuksenani oli nimenomaan laajentaa osaamistani eikä vaihtaa kokonaan alaa. Halusin edelleen pitää kauneudenhoitoalan jossain muodossa mukana myös tulevissa työtehtävissä.

Keväällä 2019 opiskelin koko toukokuun aktiivisesti annettuja pääsykoemateriaaleja läpi, mikä johti odotettuun ilmoitukseen opiskelupaikan saannista kesäkuussa. Aloin saman tien tutkia Kuopion asuntotarjontaa sekä hoitaa muitakin käytännön asioita kuntoon. Syksyllä 2019 alkoivat wellness-tradenomiopintoni Savoniassa, Microkadun kampuksella Kuopiossa.

Opintojen aikana…

Opiskelu on ollut reilun kolmen vuoden kokemuksella pääosin odotuksia vastaavaa. Toki pitkä etäopetus on vaikuttanut emmekä ole päässeet näkemään perinteistä opiskelijaelämää kampuksella lähiopetuksessa kuin oikeastaan reilun puolen vuoden ajan ensimmäisenä opiskeluvuonna. Sen jälkeen olemme olleet enemmän ja vähemmän etänä pandemia-ajan takia.

Olen päässyt reilun kolmen vuoden aikana suuntaamaan opintoni vielä tiiviimmin hyvinvointiin liittyviin kursseihin valitsemalla valinnaisiin opintojaksoihin liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen liittyviä kursseja sosiaali- ja terveysalan valinnaisista. Olen suorittanut näiden tiimoilta myös liikunta- ja ravitsemushoidon korkeakouludiplomin, mikä Savoniassa on tarjolla. Suosittelen diplomia lämpimästi jokaiselle kyseisistä teemoista kiinnostuneille, se on helppo liittää myöhemmin vaikka ansioluettelon liitteeksi antamaan lisänäyttöä osaamisesta.

Pakollisissa perus- ja ammatillisissa opintojaksoissa wellness ei ole näkynyt niin paljon kuin etukäteen kuvittelin, vaan osaaminen siitä on kertynyt pitkälti valinnaisten kautta. Pakollisissa opintojaksoissa on painotus kuitenkin vahvasti liiketalouden puolessa, mikä on ymmärrettävää, koska kyseessä on tradenomitutkinto. Joukkoon on mahtunut muun muassa markkinointia, juridiikkaa, taloushallintoa, viestintää sekä englantia ja ruotsia.

Opiskelu on ollut hyvin käytännönläheistä ja siihen ovat kuuluneet niin yritysvierailut, yritysvieraat, kuvitteellisen hyvinvointiyrityksen perustaminen ja toiminnan pyörittäminen sekä perinteinen luentomuotoinen opiskelu. Kursseilla on tehty todella paljon ryhmätöitä, mikä on tosin käsittääkseni melko yleistä kaikissa ammattikorkeakouluissa ainakin liiketalouden puolella. Erityismaininta vielä valtavan viihtyisälle Microkadun kampukselle sekä ihanalle opiskelijakahviolle!

Opintojen jälkeen…

Tulevaisuudessa haluaisin päästä työskentelemään hyvinvoinnin parissa, esimerkiksi työhyvinvointi ja sen kehittäminen kiinnostaa itseäni todella paljon. Olemme päässeet opintojen kautta tutustumaan moniin kiinnostaviin hyvinvointialan yrityksiin, minkä ansiosta tietouteni niihin liittyen on kasvanut kovasti. Koen, että olen kokonaisuudessaan saanut Savoniasta hyvät eväät työelämään, ja nyt on aika alkaa miettiä seuraavia askeleita.

Tuleville hakijoille ja opiskelijoille haluaisin ainakin lämpimästi suositella Kuopiota opiskelukaupunkina. Kuopion parhaita puolia ovat ehdottomasti luonnonläheisyys, upeat lenkkimaastot muun muassa Puijossa ja aktiivinen opiskelijaelämä tapahtumineen niin yliopiston kuin ammattikorkeakoulunkin puolella. Myös osa-aikatöitä opintojen ohelle on ollut oman kokemukseni mukaan melko mutkatonta löytää. Kuopiossa on myös runsaasti ihania ja persoonallisia kahviloita, jotka kannattaa ehdottomasti testata!

Katja opiskelee Wellness-liiketoimintaa.
Katja

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!